Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μήπως συμφέρει να κλείσω το "μπλοκάκι";

Η υπομονή είναι αρετή. Να το θυμάστε αυτό σε τέτοιες περιόδους που όλα είναι ρευστά. Βομβαρδίζεστε καθημερινά με πληροφορίες για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και σας πιάνει κρύος ιδρώτας. Και δικαίως. Δεν φτάνει που έχετε φορτωθεί το «500άρικο» θέλουν τώρα να σας φορολογήσουν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ και να
σας αυξήσουν το ποσοστό της παρακράτησης από το 20% στο 25%. Κι αναρωτιέστε τι σας περιμένει:
  • Θα κόψω μπλοκάκια συνολικής αξίας 10.000 ευρώ και αυτομάτως θα μου παρακρατούν 2500 ευρώ. Άρα στα χέρια μου θα φτάνουν 7500 ευρώ (σ.σ δεν μπλέκουμε με τον ΦΠΑ καθώς για τον συγκεκριμένο φόρο ο επαγγελματίας λειτουργεί ως μεσάζοντας. Τα εισπράττει από τον πελάτη και τα αποδίδει στο κράτος).
  • Από τα 7500 ευρώ θα πρέπει να πληρώνω τουλάχιστον 3000 ευρώ στο ΤΕΒΕ. Δηλαδή τελικώς θα μου μένουν 4.500 ευρώ.
  • Από τα 4.500 ευρώ με το εκκαθαριστικό της εφορίας θα προκύπτει και πρόσθετος φόρος της τάξεως των 1500 ευρώ προκειμένου να φτάσουμε στο 35%. Δηλαδή, από τα 10.000 ευρώ, καθαρά στην τσέπη θα απομένουν 3000 ευρώ. Ο συντελεστής της κρατικής επιβάρυνσης θα είναι…70% (!)
Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά που περιγράφουμε θα επιβεβαιωθούν. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: πως θα εισπράξετε την αμοιβή σας αν κλείσετε το μπλοκάκι; Πως θα εξασφαλίσετε την ασφάλιση υγείας ή τα συντάξιμα έτη; Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντώνται εύκολα. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια καλοστημένη παγίδα. Καλό είναι όμως να μην μας πιάνει πανικός. Και να γιατί:
  • Αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να κλείσετε το «μπλοκάκι σας» μπορείτε να το κάνετε και αργότερα. Υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικού κλεισίματος με ένα ελάχιστο πρόστιμο της τάξεως των 40 ευρώ (αρκεί να μην εντοπίσει η εφορία ότι έχετε υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις). Μάλιστα αν το κλείσιμο γίνει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, θα γλιτώσετε και το 500άρικο.
  • Από το νέο σύστημα φορολόγησης του 35% είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Ήδη συζητείται να εξαιρεθούν αυτοί που έχουν μόνο έναν εργοδότη (ανεξαρτήτως από το ύψος του εισοδήματός τους), ενώ είναι πολύ πιθανό να θεσπιστεί χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής για τους νέους επαγγελματίες (σ.σ όπως έχουν εξαιρεθεί από το 500άρικο όσοι δεν έχουν κλείσει 5ετία από την ημερομηνία έναρξης του επαγγέλματος).
  • Αν προβλέπετε ότι τα έσοδά σας δεν θα υπερβαίνουν τα 5000 ευρώ, τότε θα εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσετε το βιβλίο και να εισπράττετε την αμοιβή σας με απόδειξη δαπάνης. Μπορεί να μην γλιτώσετε τον φόρο αλλά τουλάχιστον δεν θα φορτωθείτε το ΤΕΒΕ.
  • Αν εκτός από ελεύθερος επαγγελματίας είστε και μισθωτός, είναι πολύ πιθανό να μην αλλάξει το σύστημα φορολόγησής σας. Αρκεί το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες να είναι μεγαλύτερο από το εισόδημα που προέρχεται από το μπλοκάκι.
Τι κάνουμε λοιπόν; Τίποτα μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη. Και μετά βλέπουμε…
imoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου