Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Πού απαγορεύονται διαδηλώσεις σήμερα

Γράφει ο Διονύσης Βυθούλκας
Με μια πρωτοφανή απόφαση ο Γενικός Αστυνομικός Διεύθυντης Αττικής κ. Ιωάννης Δικόπουλος απαγόρευσε τις συναθροίσεις σήμερα σε αρκετά σημεία στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης της γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης σήμερα από τις 10.00 οι σταθμοί του μετρό: Κατεχάκη, Αμπελόκηποι, Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. Πάντως
αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν χαρακτηριστικά πως η απόφαση δεν επηρεάζει τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματίσει για τις 13.00 σήμερα το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στη πλατεία Συντάγματος.
Σε δήλωση του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη 
Νίκος Δένδιας επισημαίνει: «Τέτοιες εκδηλώσεις είναι συνήθεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Αθήνα, όταν έρχεται κάποιος σημαντικός επισκέπτης. Αυτό συμβαίνει και στην δική μας περίπτωση». Και προσθέτει: «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στην πρωτεύουσα και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».
Να σημειωθεί πως το βράδυ της Κυριακής κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης όταν ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους εάν συζητήθηκε το θέμα κατά την συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, απάντησαν αρνητικά.

Λόγω του «θορύβου» που δημιουργήθηκε η ΓΑΔΑ διευκρίνισε ότι «η απαγόρευση συναθροίσεων και πορειών αφορά ορισμένες περιοχές της Αττικής όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στο δελτίο Τύπου».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα επιτρέπεται κινητοποίηση σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το Σύνταγμα και το Κολωνάκι έως τους Αμπελοκήπους, τα Ιλίσσια, το Παγκράτι και τη περιοχή κοντά στις στύλες του Ολυμπίου Διός. Ανάλογα μέτρα έχουν αποφασιστεί και για την διαδρομή που θα ακολουθήσει η γερμανίδα Καγκελάριος από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Το Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνήλθε εκτάκτως ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η σπουδή της κυβέρνησης να ξεθάψει ένα χουντικό νομοθετικό διάταγμα περί απαγόρευσης συναθροίσεων, να κλείσει τους σταθμούς του μετρό και να δημιουργήσει κλίμα φόβου, αποδεικνύει πόσο η ίδια τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού.
Ο λαός μας δε θα φοβηθεί, θα τους φοβίσει.
Η μαζική και ειρηνική του συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, θα αποτελέσει ένα ζωντανό δημοψήφισμα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας. Ένα ξεκάθαρο όχι στα νέα βάρβαρα μέτρα. Ένα μήνυμα λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας που θα σταλεί σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής».
Διαφωνία από το ΠαΣοΚ
Από την πλευρά του το ΠαΣοΚ με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου
Φώφης Γεννηματά διατύπωσε τη διαφωνία του στην απαγόρευση. Οπως ανέφερε η κυρία Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη «γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων» ενώ όπως διευκρίνησε η απόφαση «δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί, πρώτον, φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας, και δεύτερον, εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή, για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση».
Η Ελλάδα, πρόσθεσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανεκτική και πολυφωνική κοινωνία, που διεκδικεί την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ έχει ως εξής
:
«
Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών».
Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΑΣ. θα λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αύριο στα οποία θα διατεθούν περίπου επτά χιλιάδες αστυνομικοί.

Επίσης σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας την Τρίτη από τις 13.30 έως τις 19.00 θα γίνουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας με διακοπές της κυκλοφορίας αρκετούς δρόμους. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα βρίσκονται σε κεντρικές διασταυρώσεις.

Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου