Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σε Κινέζο το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας

Ο 57χρονος Κινέζος συγγραφέας Μο Γιαν κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012 για τα έργα του και έγινε ο πρώτος Κινέζος συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Νόμπελ
Ο Μο Γιαν "με έναν παραισθητικό ρεαλισμό ενώνει το παραμύθι, την ιστορία και την σύγχρονη πραγματικότητα" , ανακοίνωσε σήμερα η Ακαδημία, η οποία τόνισε ότι ο συγγραφέας "συνδέοντας φαντασία και πραγματικότητα, ιστορική και κοινωνική προοπτική, δημιούργησε ένα σύμπαν, το οποίο, με την περιπλοκότητά του, θυμίζει αυτό συγγραφέων όπως ο Γουίλιαμ Φώκνερ και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες".

Παρά την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνία ο Γιαν θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς της χώρας του. Στα έργα του υπάρχουν εμφανέστατες οι επιρροές "από την αρχαία κινεζική λογοτεχνία και στην λαϊκή παράδοση του παραμυθιού".

Ο Μο Γιαν έγινε ευρύτερα γνωστός στη Δύση χάρη στην μεταφορά στον κινηματογράφο του μυθιστορήματός του "Οι κόκκινοι αγροί" από τον Ζανγκ Γιμού.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από έναν ρεαλισμό που φτάνει μέχρι τη βία και αποτυπώνει όλες τις αιφνίδιες αλλαγές από τις οποίες πέρασε η Κίνα, πριν από τον κομμουνισμό, κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής εισβολής, υπό την Πολιτιστική Επανάσταση και άλλες θυελλώδεις περιόδους του κομμουνισμού.

Μεταξύ των έργων του βρίσκεται το "Μεγάλα Στήθη και Φαρδιές Περιφέρειες" (2004), στο οποίο περιγράφεται η Κίνα του εικοστού αιώνα μέσω του πορτρέτου μιας οικογένειας. Εκτός από μυθιστορήματα, έχει κυκλοφορήσει μεγάλο αριθμό δοκιμίων και διηγημάτων με ποικίλη θεματολογία. Ο Μο ενημερώθηκε για το βραβείο όταν "ήταν στο σπίτι με τον πατέρα του",  όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Πέτερ Ένγκλουντ. Ο συγγραφέας είπε ότι χάρηκε πάρα πολύ και ότι του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι είναι ο νικητής .

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορωνών (925.000 ευρώ), ένα ποσό κατά 20% κατώτερο από αυτό των προηγούμενων ετών, και συνήθως απονέμεται από την Σουηδική Ακαδημία στις 10 Δεκεμβρίου.

Η Λαϊκή Ημερησία, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, εξέφρασε και αυτή τα συγχαρητήριά της στον Μο Γιαν, τον "πρώτο Κινέζο πολίτη" που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, αγνοώντας τον φυλακισμένο διαφωνούντα συγγραφέα Λιου Σιαομπό, ο οποίος κέρδισε το 2010 το Νόμπελ Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου