Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Γάμοι και κηδείες με συμβολαιογραφική πράξη

Υποχρεωμένοι να επικυρώνουν με συμβολαιογραφική πράξη κάθε αλλαγή της οικογενειακής τους κατάστασης θα είναι από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι. Με το σύστημα «Αριάδνη» που επιδιώκει να ελέγξει όλες τις «μαϊμού» συντάξεις, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν περίπου 50 ευρώ στον συμβολαιογράφο για να δηλώσουν το γάμο, το διαζύγιο και τον θάνατο. Το υπουργείο Εργασίας επιστρατεύει τους συμβολαιογράφους για να ελέγξει τις συντάξεις που λαμβάνουν οι μη
δικαιούχοι και που όπως εκτιμάται κοστίζουν 370 εκατ.ευρώ το χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία.
Κάθε αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης των ασφαλισμένων, δηλαδή γάμος, διαζύγιο, θα πρέπει να επικυρώνεται με συμβολαιογραφική πράξη, ενώ και η άδεια ταφής θα εκδίδεται μετά από συμβολαιογραφική πράξη, όπως αναφέρουν
Τα Νέα.
Οι συμβολαιογράφοι θα είναι ηλεκτρoνικά διασυνδεδεμένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα ενημερώνονται άμεσα και έτσι θα σταματά η καταβολή συντάξεων σε νεκρούς και συντάξεων χηρείας σε περιπτώσεις τέλεσης νέων γάμων.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 50 ευρώ στους συμβολαιογράφους, ποσό το οποίο θα τους επιστρέφεται στη συνέχεια από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

Οι νέες αυτές ρυθμίσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αριάδνη» που παρουσιάζει στις 11 το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως δήλωσε στο Mega ο υπουργός, το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να εξασφαλίσει στα ταμεία τουλάχιστον 500 εκ.ευρώ.

«Από 1/1/2013 δεν θα ξαναγεννηθεί η παραβατικότητα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι «με το νέο σύστημα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι δεν θα ξαναδούν "μαϊμού" συντάξεις», ενισχύοντας το αίσθημα «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Τόνισε, επίσης,, ότι «θα γνωρίζουμε κάθε δημογραφική και οικογενειακή αλλαγή μέσα σε μόλις δύο μέρες» συμπληρώνοντας ότι μετά από τόσες δεκαετίες «που πάσχει το σύστημα, η Ελλάδα θα κάνει ένα μεταρρυθμιστικό άλμα μπροστά».

19 σχόλια:

  1. Από την πρώτη ανάγνωση της είδησης, δημιουργείται εύλογα η απορία γιατί θα πρέπει να καταφεύγουν στους συμβολαιογράφους οι πολίτες, αφού θα μπορούσαν οι υπηρεσίες των Δήμων να ενημερώνουν τα ασγφαλιστικά ταμεία.
    Αν το δούμε πιο ψύχραιμα, η λύση έχει πρακτικό χαρακτήρα, αφού οι Δήμοι μέχρι να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο οργάνωσης θα περάσει πολύς καιρός. Και οι αλλαγές πρέπει να γίνουν επειγόντως.
    Όμως, έστω και με αυτό το μέτρο ως αφορμή, η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει, ταυτόχρονα και στο άνοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου. Έτσι, θα υπήρχε ανταγωνισμός και θα έπεφταν οι τιμές και δεν θα υπήρχε η παραμικρή υποψία ότι όλα γίνονται πάλι για χάρη μιάς από τις πλέον ευνοημένες επαγγελματικές τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από κάθε ανάγνωση της είδησης, δημιουργείται εύλογα η βεβαιότητα ότι οι γραφειοκράτες παραζαλισμένοι από τα ισοδύναμα δεν ξέρουν τι λένε, δεν ξέρουν τι κάνουν και γίνονται κάθε μέρα πιο επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο όπως επίσης και για τα πράγματα που υποτίθεται πως προασπίζουν.

      Διαγραφή
    2. Ζιζέλ, τι έχεις να πεις για το γεγονός ότι ήδη οι δήμοι ενημερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και την ΕΛΣΤΑΤ για τις αλλαγές (εδώ ανακοίνωση ΚΕΔΕ: http://www.kedke.gr/?p=4704)

      Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια. Ξαφνικά, λοιπόν, οι συμβολαιογράφοι έχουν να μοιραστούν άλλα 9.150.000 ευρώ για να πιστοποιούν ιδιωτικά κάτι που πιστοποιείται ήδη δημοσίως.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τα όσα λες. Όμως αν είναι έτσι, τότε πως δικαιολογείς το γεγονός των τόσων χιλιάδων συντάξεων που εξακολουθούν να πληρώνονται ενώ έχουν πεθάνει οι δικαιούχοι;

      Διαγραφή
    4. Το μέτρο έγινε μόνο και μόνο για να κερδίσουν από κάποια 50άρικα οι Συμβολαιογράφοι.

      Μια ακόμα κλειστή κάστα, κολλητών μας ψηφοφόρων (σαν αυτή των δικηγόρων), που πρέπει να την ταϊσουμε.

      Διαγραφή
  2. @helpdiamantis κάτι σου έσβησα κατά λάθος. Σόρι, ξαναστείλτο- κάτι για την Καθημερινή. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έστειλα ένα λινκ από την σημερινή Καθημερινή που τα λέει καλύτερα από μένα, μετά το ρεπορτάζ προφανώς: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_12/10/2012_498376

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράγματι η επιβάρυνση με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2009 (για το 2010 δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα διαζύγια) είναι 9.056.750 ευρώ, αν δε υπολογίσουμε και τις γεννήσεις (ω! ναι, αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, διότι πως θα πάρεις έξοδα ταφής του γονιού σου αν δεν βεβαιώσει ο συμβολαιογράφος ότι έχεις γεννηθεί;) 14.953.400 ευρώ. Τα ποσά θα τα επιβαρυνθούν οι ήδη πετσοκομμένες έως εκμηδενισμένες αποδοχές των εργαζόμενων και των –ολοένα και αυξανόμενων – ανέργων και τα ήδη αποψιλωμένα απ το αυθαίρετο «κούρεμα» των ομολόγων τους ασφαλιστικά ταμεία. Οι οπαδοί των «λιγότερων υπογραφών» πρόσθεσαν στην όλη διαδικασία μία τουλάχιστον υπογραφή ακόμη για την εξυπηρέτηση της υποτιθέμενης εκλογικής τους πελατείας. Οι οπαδοί της «ελάχιστης σύνταξης 700 ευρώ» την μείωσαν κι άλλο. Το μέτρο από μόνο του ομολογεί όχι την αποτυχία ενός «συστήματος» που έστησε η πολιτική εξουσία για να λειτουργήσει το κράτος αλλά την άρνησή της να το χρησιμοποιήσει και να το βελτιώσει όπου χρειάζεται. Αν οι άνθρωποι ήταν ηλίθιοι θα έλεγα πως πρόκειται περί ενός αντιστοίχως ηλιθίου μέτρου, είναι ηλίθιοι όμως; (http://www.politismospolitis.org/archives/17955)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κασιμάτης, γνωστός λαγός της Καθημερινής, που πολλοί "φιλελεύθεροι" διαβάζουν με ευλάβεια, απεφάνθη: "Είναι κρίμα γιατί ο Γιάννης Βρούτσης -ο υπουργός με το διαπεραστικό βλέμμα, που σε κάνει ασυναίσθητα να κρατάς μια απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων από το σεπτό πρόσωπό του- είχε παρουσιάσει ενδείξεις σοβαρότητος στις αρχές της υπουργίας του. Τώρα μοιάζει να μπερδεύει, ούτως ειπείν, τη βούρτσα με άλλες ομόηχες λέξεις, όλως διαφορετικής σημασίας. Ισχυριζόμενος ότι το μέτρο που εισηγείται συνιστά «μεταρρυθμιστικό άλμα», ο υπουργός είτε σκοπίμως παραπλανά την κοινή γνώμη είτε δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει μεταρρύθμιση. (Τείνω προς το δεύτερο, διότι το ήθος του θέλω να πιστεύω ότι είναι ανεπίληπτο...)".

      Διαγραφή
    2. Άσχετα με τους "φιλελεύθερους" ή τους μη φιλελεύθερους, ο Κασιμάτης είναι ένας εξαιρετικός σχολιαστής, με υψηλής ποιότητας καυστικό χιούμορ και πολύ καλός χειριστής της ελληνικής (αλλά και της αγγλικής) γλώσσας. Νομίζω ότι η πλειονότητα των γραφομένων του είναι πολύ εύστοχα.

      Διαγραφή
    3. Ζιζέλ, διαφωνείς πάντως με τον Κασιμάτη επί του προκειμένου.

      Ο Κασιμάτης είναι ένας εξαιρετικός κομάντο για δύσκολες αποστολές. Αναλαμβάνει από λιβανιστήρια ως εξευτελισμούς και άλλα. Το γεγονός ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα για κάτι τέτοιο, δεν αλλάζει την ουσία της εργασίας του. Βεβαίως, όταν κάνεις τέτοια δουλειά παίρνεις και ρεπό. Θα συμφωνήσω ότι στα ρεπό του έχει πλάκα.

      Διαγραφή
    4. Είναι θέμα οπτικής με την οποία βλέπει κάποιος τα πράγματα. Ο συγκεκριμένος έχει μια πολύ σαφή και πολύ συγκεκριμένη κοινωνική/πολιτική τοποθέτηση, την οποία δεν κρύβει και υπό το πρίσμα αυτό σχολιάζει. Προσωπικά, εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή τη στάση, γιατί ξέρω με ποιόν έχω να κάνω. Εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι οι μετεωρισμοί και τα "θολά νερά".

      Διαγραφή
    5. άλλο ο σχολιασμός, άλλο τα πλυντήρια.

      Διαγραφή
  5. Helpdiamantis νάσαι καλά, αυτό έχει πολύ γέλιο. Ώστε στο κολλέγιο ο μαθητικός συνδικαλισμός είχε αριστερή παράδοση και ο σύλλογος καθηγητών ήταν 95% ΚΚΕ; Πολύ ενδιαφέρον αυτό για τα παιδιά των «προλεταριακών» οικογενειών που έβλεπαν το κολέγιο με το μακαρόνι. Όταν γράφει ο Ριζοσπάστης «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» εννοεί για να πηγαίνουν και δικά σας τα παιδιάς σας στα κολέγια διότι τα ΚΚ όπου γης έχουν ανάγκη στελεχών για την διοίκηση των επιχειρήσεών τους; ‘Έπειτα περνώ στη Νομική Σχολή. Στην πρώτη συνέλευση των πρωτοετών, με διαγράφουν από τη λίστα των ομιλητών στον πίνακα. Τότε, για τους δεξιούς, στο πανεπιστήμιο υπήρχε τρομοκρατία . . . . ‘. Χμ. . . Η Καθημερινή είναι γνωστή. Απ τη Βλάχου μετά την «εκτέλεση» του Αθανασιάδη πέρασε στον Κωσκοτά και κατέληξε στην οικογένεια Αλαφούζου. Ο κ. Παπαχελάς και ο κ. Βουρλούμης, μέλη του Δ.Σ. της είναι και μέλη της trilateral. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί χρησιμοποιείς τη λέξη ‘πλυντήριο’ για την παραπομπή σε αυτή τη συνέντευξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα την ημερομηνία, ο Βορίδης είναι ακόμη στο ΛΑΟΣ τότε: ο Κασιμάτης παίρνει τον φασίστα, του κάνει βιολογικό πλύσιμο και τον παραδίδει λευκή περιστερά στον "μεσαίο χώρο", καταγράφοντας και τη δήλωση του φασίστα ότι "η θέση του στο κομματικό σύστημα είναι προσωρινή, όπως είναι και το ίδιο το σύστημα". Ήτοι, η περιγραφή περί "μεσαίου χώρου" σύντομα δε θα είναι ρεαλιστική, όπως κι έγινε.

      Αν πιστεύει κανείς ότι ο δημοσιογράφος που κάνει αυτή τη δουλειά την κάνει καταλάθος ή από επαγγελματική ευσυνειδησία, είναι βαθιά νυχτωμένος, νομίζω.

      Διαγραφή
    2. @ help

      Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να "υπερασπιστώ" το Βορίδη (άλλωστε ούτε τον γνωρίζω, ούτε καμία ιδεολογική συγγένεια έχω μαζί του), θα σου θυμίσω ότι από τη στιγμή που μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή και άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστός, οι απόψεις και οι θέσεις που εκφράζει είναι εκείνες ενός μετριοπαθούς της πατριωτικής δεξιάς. Δεν έχουν σχέση με το μέλος της ΕΠΕΝ που, νομίζω, ότι ήταν κάποτε. 'Ετσι πορεύεται και σήμερα και με πολλά από εκείνα που λέει, για τη σημερινή κατάσταση, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολλοί.
      Δεν νομίζω λοιπόν ότι χρειάστηκε ο Κασιμάτης για να δημιουργήσει πολιτικό προφίλ στον Βορίδη. Ο Βορίδης (μαζί με τον Γεωργιάδη) ήταν από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του ΛΑΟΣ με συνεχή παρουσία στην τηλεόραση και το ίδιο συνεχίστηκε και επί της θητείας του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
      Συνεπώς, δεν είχε ανάγκη να μπει ο Κασιμάτης σε τέτοια διαδικασία.
      Και μάλιστα ο Βορίδης συμμετείχε πάντα στις λεγόμενες "σοβαρές" εκπομπές στα κρατικά και στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Δεν πήγαινε σε περιθωριακές εκπομπές και κανάλια τύπου Alter, Extra, Τριανταφυλλοπουλους κλπ όπου καλούσαν γραφικούς τύπους και γινόταν πλάκα. Άρα δεν είχε ανάγκη τον Κασιμάτη και την Καθημερινή για να καθιερώσει το στυλ του "σοβαρού".
      Πάντως εξακολουθώ να απορώ για την εμμονή σου αυτή.

      Διαγραφή
    3. Διαμαντή καιεδώ είχα στείλει απάντηση στον help, αλλά την έφαγε η μαρμάγκα.

      Διαγραφή
    4. Άλλη απάντηση; Εδώ υπάρχει μια απάντησή σου στον help. Έστειλες κι άλλη;

      Διαγραφή
    5. Όχι, για αυτή πρόκειται. Απλώς καθυστέρησε να εμφανιστεί. Ο.Κ.

      Διαγραφή