Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Για να μην με πιάνουν κορόιδο λόγω κινητού...

Έχω το ωραίο και – πράγματι έξυπνο κινητό μου. Έχω κατεβάσει δωρεάν δεκάδες εφαρμογές και πραγματικά απολαμβάνω το προνόμιο να είμαι ο γκουρού των γνώσεων και των πληροφοριών μέσα από λίγα κλίκ στο smart phone μου  Όταν όμως έρθει ο λογαριασμός από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας…αρχίζουν τα δύσκολα: εκεί χάνομαι στη μετάφραση των kilobyte που
έχω κατεβάσει, ψάχνω με το κομπιουτεράκι να βρω τι έκανα στραβά και φούσκωσα το λογαριασμό …μέχρι που απογοητεύομαι, μπερδεύομαι και τα κατηγορώ των εαυτό μου που δεν βάζει ένα φρένο στις συνεχείς νέες smart προκλήσεις. Και αυτό δυστυχώς δεν γίνεται μια μόνο φορά , καθώς παρατηρώ ότι όσο πιο πολύ εντρυφώ στη νέα τεχνολογία του smart phone τόσο περισσότερα πληρώνω.
Καταρχάς, αυτό που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε είναι ότι ότι τα smart phones, είναι συνήθως εκ των προτέρων ρυθμισμένα και η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι ενεργοποιημένη από την εταιρεία κινητής σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα. Έτσι, μόλις βάλουμε την κάρτα sim στο νέο μας smart phone και το ανοίξουμε για πρώτη φορά, το πιθανότερο είναι να έχουμε και πρόσβαση στο Internet. Οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες για να συνδέονται αυτόματα στο διαδίκτυο σαν ένας υπολογιστής που διαθέτει σταθερή διαδικτυακή πρόσβαση. Έτσι, μπορούμε να κάνουμε όλες τις ενέργειες που επιτρέπει ο υπολογιστής, όπως επίσης να έχει ρυθμιστεί η συσκευή ώστε να επιτρέπονται οι αυτόματες ενημερώσεις εφαρμογών, όπως η πρόβλεψη του καιρού, η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος ή άλλες. Η χρήση του Internet, μέσω smart phone, περιλαμβάνει χρεώσεις ανάλογα με το πρόγραμμα που έχουμε επιλέξει.
Εννέα πρακτικές συμβουλές από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι πολύ χρήσιμες για να μην μας πικράνει η χρήση του κινητού μας.
1. Η χρέωση υπολογίζεται συνήθως με βάση τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνονται και αποστέλλονται.
2. Ο όγκος των δεδομένων εξαρτάται από παράγοντες, όπως το είδος των εφαρμογών, η διάρκεια της σύνδεσης, η συσκευή και οι ρυθμίσεις της
3. Στα προγράμματα κινητής που δεν περιλαμβάνεται προπληρωμένος όγκος δεδομένων, οι χρεώσεις για τη χρήση του Internet είναι συνήθως σημαντικά υψηλότερες. Υπάρχουν όμως πολλά προγράμματα με προπληρωμένο όγκο δεδομένων σε συμφέρουσες τιμές αλλά χρειάζεται προσοχή όταν ο όγκος υπερβαίνει το καθορισμένο σημείο καθώς μπορεί να γίνεται υπερχρέωση.
4. Εναλλακτικοί τρόποι πρόσβασης στο διαδίκτυο, όπως η σύνδεση με ασύρματα τοπικά δίκτυα (WiFi hotspots), είναι συνήθως χωρίς χρέωση.
5. Εχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη συσκευή ώστε να εμποδίσουμε την αυτόματη πρόσβαση, τόσο για αναβάθμιση του λογισμικού όσο και για τη χρήση εφαρμογών.
6. Προσέχουμε για να έχουμε και κυρίως ενημερωνόμαστε από τις οδηγίες χρήσης και την εταιρεία κινητής: για τα χαρακτηριστικά της συσκευής και τις ρυθμίσεις του, για τον τρόπο με τον οποίο, αν θέλουμε, μπορούμε να αποφύγουμε την αυτόματη σύνδεση στο διαδίκτυο, για τις χρεώσεις που επιβάλλει η εταιρεία, για τη χρήση του διαδικτύου που γίνεται σε κάθε εφαρμογή, για τα χαρακτηριστικά κάθε προγράμματος.
7. Δεν παραλείπουμε τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος της συσκευής, καθώς συχνά οι αναβαθμίσεις περιέχουν σημαντικές προσθήκες ασφαλείας για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού.
8. Εφαρμογές «κατεβάζουμε» μόνο από νόμιμες και αξιόπιστες πηγές και αποφεύγουμε links των οποίων την προέλευση δεν έχoυμε ελέγξει. «Μολυσμένες» εφαρμογές μπορούν να περιέχουν ή να αποτελούν οι ίδιες κακόβουλο λογισμικό και να προκαλέσουν συνεχή αποστολή sms και άρα, αυξημένες χρεώσεις, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, παρακολούθηση της χρήσης του κινητού ή και καταγραφή κλήσεων και μηνυμάτων. Εξίσου επικίνδυνη είναι η επιλογή links που εμπεριέχονται σε μηνύματα ή απαντώνται κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
9. Είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά τη σύνδεση της συσκευής μας με ελεύθερα προσβάσιμα, δημόσια ασύρματα τοπικά δίκτυα (free WiFi hotspots).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου