Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Εμπόδιο στην επιμήκυνση η τρόικα

Γράφει η Έλενα Λάσκαρη
Δυο δισ. ευρώ πρόσθετων περικοπών το 2013 και μια μονάδα επιπλέον ύφεσης φαίνεται πως αποτελούν δυο από τις βασικές διαφωνίες οικονομικού επιτελείου και τρόικας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η τρόικα πιέζει ώστε την επόμενη χρονιά οι συνολικές περικοπές δαπανών να φτάσουν
τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, κάνοντας απολύτως εμπροσθοβαρή την υλοποίηση του νέου πακέτου μέτρων.
Τις πιέσεις αυτές προσπαθεί να αποκρούσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης απομακρύνοντας περαιτέρω τις όποιες προοπτικές επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Διαφωνία υπάρχει και στο μακροοικονομικό σενάριο, όπου η τρόικα εκτιμά ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 5% όταν η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορά σε ύφεση 3,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ύφεση πέρα των επιπτώσεων σε πραγματική οικονομία και ανεργία, επηρεάζει ευθέως το λόγο χρέους προς ΑΕΠ επιβαρύνοντας περαιτέρω τα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν παράλληλα, ότι συνολικά στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ η τρόικα εξακολουθεί να απορρίπτει ή να θέλει περισσότερες διευκρινήσεις για μέτρα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου