Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Πληρώσατε τα τέλη κυκλοφορίας;

Τρεις εργάσιμες μέρες έχουν απομείνει μόνο για τη λήξη της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο, μόλις έξι στους δέκα ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν πληρώσει το ποσό που τους αντιστοιχεί. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, ενώ το πρόστιμο θα είναι
ισόποσο με το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί σε κάθε όχημα.
Ο μεγάλος αριθμός αυτών που δεν έχουν πληρώσει ακόμη τα τέλη κυκλοφορίας, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υπάρχουν, έχει οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στο να σκέφτεται να δώσει μια ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένει ότι κατά τις εργάσιμες μέρες που έχουν απομείνει θα υπάρξει θεαματική αύξηση σε αυτούς που θα πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει και από το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα φορολογουμένους έχουν τυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής, ωστόσο δεν έχουν πληρώσει ακόμη όλοι το τέλος. Έτσι, τα έσοδα εξακολουθούν να είναι περιορισμένα, καθώς οι συνολικές πληρωμές τελών κυκλοφορίας φτάνουν τα 520 εκατομμύρια ευρώ (σε σύνολο εκτιμώμενων εσόδων 1,250 δισ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι από την κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων, υπολογίζεται πως θα εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι πολίτες, μπορούν να βρουν το ειδοποιητήριο πληρωμής στη σχετική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους, να το τυπώσουν και ακολούθως να το εξοφλήσουν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.
Όσοι δεν έχουν πιστοποιηθεί στο Taxisnet θα μπορούν να πληκτρολογήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους και τον ΑΦΜ τους και να τυπώσουν το ειδοποιητήριό τους. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο, στις τράπεζες, δίνοντας το ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται επίσης ότι από την περασμένη Δευτέρα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή ανάκτησης κωδικού πληρωμής τελών κυκλοφορίας και μέσω κινητών τηλεφώνων με σύστημα Android. Όσοι χρήστες έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής στην τράπεζά τους, μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Ο οδηγός θα πρέπει να έχει πάντα στο αυτοκίνητό του την απόδειξη που ουσιαστικά αντικαθιστά το σήμα.
Πολλοί παραδίδουν και φέτος τις πινακίδες
Πάντως, μεγάλος είναι και φέτος ο αριθμός των ιδιοκτητών ΙΧ που μετέβησαν στις εφορίες, όχι όμως για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, αλλά για να παραδώσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους και να τα ακινητοποιήσουν. Μάλιστα, σε αρκετές επαρχίες, όπως στην Καβάλα και την Ξάνθη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός κατόχων ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων που παραδίδουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. Αξίζει να σημειωθεί πως πινακίδες παραδίδουν και οι κάτοχοι επαγγελματικών αυτοκινήτων είτε λόγω διακοπής επαγγέλματος είτε αδυναμίας συντήρησης του επαγγελματικού οχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου