Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΟΗΕ: Το δράμα της προσφυγιάς ζουν 43,7 εκατομμύρια άνθρωποι

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαπέντε ετών έφτασε το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας συρράξεων ή κακομεταχείρισης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ τέσσερις στους πέντε πρόσφυγες βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά, υπήρχαν 43,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι παγκοσμίως περί τα
τέλη του 2010, από 43,3 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στον αριθμό περιλαμβάνονται 15,4 εκατ. πρόσφυγες οι οποίοι βγήκαν από τα σύνορα των χωρών τους, το 80% εξ αυτών προσέφυγαν σε γειτονικές αναπτυσσόμενες χώρες, και 27,5 εκατ. άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εντός των χωρών τους. Άλλοι 850.000 έχουν ζητήσει άσυλο υποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα.

«Οι φόβοι περί των υποτιθέμενων πλημμυρών προσφύγων στις βιομηχανικές χώρες είναι κατά πολύ υπερδιογκωμένοι ή συγχέονται λαθεμένα με το ζήτημα της μετανάστευσης», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Αρμοστεία. «Στο μεταξύ, είναι οι φτωχότερες χώρες που αφήνονται να σηκώσουν το βάρος», πρόσθεσε.

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου φιλοξενούν τεράστιους πληθυσμούς προσφύγων, τόσο σε πραγματικούς αριθμούς όσο και σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, σύμφωνα με την έκθεση της Αρμοστείας ενώ περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες είναι παιδιά κάτω από 18 ετών.

Το Πακιστάν, το Ιράν και η Συρία φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες -1,9 εκατομμύριο, 1,1 εκατομμύριο και 1 εκατομμύριο αντίστοιχα- σύμφωνα με την UNHCR.

Οι Αφγανοί είναι η μεγαλύτερη εθνική ομάδα προσφύγων και ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι Σομαλοί και οι Κογκολέζοι, οι χώρες των οποίων αντιμετωπίζουν τις συνέπειες παρατεταμένων συρράξεων.

«Τα αίτια του εκτοπισμού δεν παύουν να υπάρχουν. Μέχρι στιγμής εφέτος έχουμε δει συγκρούσεις στη Βόρεια Αφρική, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Συρία, στο Σουδάν και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν οδηγήσει ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, διότι αντιμετωπίζουν επικίνδυνες καταστάσεις», δήλωσε ο Αλεξάντερ Αλέινικοφ, αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημείωσε εξ άλλου ότι υπάρχει «άνιση κατανομή» των εκτοπισμένων σε διεθνές επίπεδο. «Μερικές φορές φαίνεται ότι οι πιο ηχηρές ενστάσεις διατυπώνονται από χώρες που δεν επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος».

Χιλιάδες άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ταραχών στη βόρεια Αφρική κατευθύνθηκαν στην Ιταλία με επισφαλή πλεούμενα τους τελευταίους μήνες προκαλώντας κρίση στη Λαμπεντούζα.

Η Ιταλία ξεπέρασε την Ελλάδα μετατρεπόμενη στο κυριότερο σημείο εισόδου στην ΕΕ μεταναστών χωρίς χαρτιά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δήλωσαν αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα.

Στην Ευρώπη ήταν καταγεγραμμένοι 1,6 εκατ. πρόσφυγες στα τέλη του 2010, περίπου 40.700 λιγότεροι από ό,τι ένα χρόνο πριν, κυρίως λόγω της καταγραφής και της επαλήθευσης που διεξάγεται στα Βαλκάνια, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Στην Ασία βρίσκονται περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες, 2,1 εκατ. στην Αφρική, σχεδόν 7 εκατ. στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, και 800.000 στην Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου