Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Μέρκελ

Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα είναι το κύριο θέμα στα σχόλια και τα ρεπορτάζ του γερμανικού τύπου, ο οποίος εμφανίζεται διχασμένος όσον αφορά τις προσδοκίες από το ταξίδι.
«Αυτή η επίσκεψη είναι καλύτερη από καμία επίσκεψη κι όμως θα ήταν επιθυμητό να αφιέρωνε η καγκελάριος περισσότερο χρόνο στο ταξίδι της στην Ελλάδα», επισημαίνει η
οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και διευκρινίζει: «Ο οικοδεσπότης Σαμαράς μπορεί να παρηγορηθεί από το γεγονός ότι τα σύντομα αυτά ταξίδια συνιστούν διπλωματική καθημερινότητα, αλλά δεν επιβεβαιώνουν πλέον την παλιά διαπίστωση ότι τα ταξίδια μορφώνουν. Οι επτά χιλιάδες αστυνομικοί δεν φροντίζουν μόνο για την ασφάλεια της Μέρκελ, αλλά και για να αποφευχθεί η επαφή με εκείνους ακριβώς που θα έπρεπε να μιλήσει η καγκελάριος, δηλαδή με τον ελληνικό λαό», καταλήγει το σχόλιο.
Τα μέτρα ασφαλείας θυμίζουν επίσκεψη στο Αφγανιστάν
«Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την υποδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ θυμίζουν περισσότερο επίσκεψη στο Αφγανιστάν παρά σε χώρα της ΕΕ. Ο Αντενάουερ είχε ευκολότερη αποστολή το 1954», παρατηρεί στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Στο δημοσίευμα αναλύονται οι διαφορές κλίματος και περιεχομένου των δύο επισκέψεων αλλά και του ταξιδιού της Μέρκελ στην Αθήνα το 2007, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί και προεκλογική βοήθεια προς την τότε κυβέρνηση Καραμανλή. «Σήμερα», παρατηρεί το δημοσίευμα, «τίποτε δεν θα ήταν πιο ασύμφορο για έναν υποψήφιο που θέλει πραγματικά να κυβερνήσει από την εμφάνιση της καγκελαρίου στον προεκλογικό του αγώνα». Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοσέλιδο της η συντηρητική εφημερίδα φιλοξενεί φωτογραφία ντοκουμέντο από την επίσκεψη του Κόνραντ Αντενάουερ στην Σαντορίνη το 1954. Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο πρώτος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας να ανεβαίνει με γαϊδουράκι το μονοπάτι προς τα Φηρά.
«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ανακουφίσει η Μέρκελ τους Έλληνες από τα βάρη του προγράμματος προσαρμογής μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ίση μεταχείριση με τις άλλες χώρες της κρίσης, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία», παρατηρεί η Rheinische Post του Ντίσελντορφ και προσθέτει: «Ένας είναι ο δρόμος της εξόδου από την κρίση, η εξυγίανση των δημοσιονομικών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Πρόκειται για μια χρονοβόρα πολιτική διαδικασία, η οποία είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί πολιτικά, δεν υπάρχει ωστόσο εναλλακτική προς αυτή επιλογή», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ως δασκάλα
Σε διαφορετικό μήκος κύματος το σχόλιο της Neue Presse: «Η επίσκεψη της Μέρκελ έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Σήμερα θα πρέπει να αναγνωρίσει τις επιδόσεις των Ελλήνων, με τον σεβασμό εκείνο που αξίζει στον ταλαιπωρημένο αυτόν λαό. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει τους Έλληνες και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ως δασκάλα ή ως αυστηρή σωφρονίστρια της ευρωζώνης…Τώρα η Μέρκελ μπορεί να στείλει ένα θετικό μήνυμα που θα λέει ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει το ευρώ και για τον λόγο αυτόν την Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό θα σημείωνε μεγάλη επιτυχία εάν η Μέρκελ έφερνε κάτι στους Έλληνες, για παράδειγμα περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος λιτότητας», καταλήγει η εφημερίδα. 
Τέλος, η Nürnberger Nachrichten παρατηρεί για το ίδιο θέμα: «Με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, η καγκελάριος επιδεικνύει θάρρος. Ακόμη περισσότερο θάρρος απαιτεί το να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των οικοδεσποτών. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος των αδύναμων ανθρώπων. Κατ` αρχήν θα ήταν αρκετό εάν η Αθήνα έπαιρνε επιτέλους σοβαρά τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Εάν φορολογούσε τους πλούσιους και τους απέτρεπε από τα να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», επισημαίνει η εφημερίδα.

3 σχόλια:

  1. Κύριε Διαμαντή αν η Frankfurter Allgemeine Zeitung ήξερε πόσους Αφγανούς έχουμε στην Ελλάδα δεν θα τάγραφε αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Εάν φορολογούσε (η Αθήνα) τους πλούσιους και τους απέτρεπε από τα να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» (Nürnberger Nachrichten)

    «Τα βαπόρια έχουν προπέλες και φεύγουν» είχε πει στη δεκαετία του ’60 ο Γέρος της Δημοκρατίας, αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, σε κάποια ομιλία του στη Βουλή, απαντώντας σε βουλευτή της Αριστεράς που ζήταγε επιμόνως τη λήψη φορολογικών μέτρων στις ναυτιλιακές εταιρείες. (http://www.greekshippingnews.gr/?q=node/8121)

    Στο Λουξεμβούργο αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της ΦΑΓΕ η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής. (http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/426142/sto-louxemvourgo-metaferei-tin-edra-tis-i-fage/)

    Άντε και καλά κρασιά. Γιατί από γιαούρτια . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Σεϊτανίδη υπάρχει και αυτό http://www.neolaia.gr/2012/10/10/focus-agapitoi-ellines-h-angkela-merkel-den-axizei-to-misos-sas/ που είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικό. Θυμίζω ότι το FOCUS ήταν το περιοδικό που δημοσίευσε την Αφροδίτη της Μήλου με τον μεσαίο δάχτυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή