Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Για την Αλεξάνδρα και το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι


Η γνωριμία μας με την Αλεξάνδρα Νασιούλα έγινε πριν από έντεκα χρόνια, όταν το Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού διευρύνθηκε και δέχτηκε νέα αξιόλογα μέλη. Έκτοτε είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πολλές φορές, εντός και εκτός Δικτύου, μια και αποδείχτηκε όχι μόνον πολύ καλή καλλιτέχνις, αλλά και ιδιαίτερα προικισμένη και ευαίσθητη στο χώρο της διδακτικής της τέχνης.
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη δουλειά της μέσα από την οποία καταφέρνει κάθε φορά να συνδυάσει την έντονη προσωπικότητα του καλλιτέχνη-φορέα ιδεών και την άριστη συνεργασία και εναρμόνιση που απαιτεί η ομαδική εργασία. Έτσι κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις και από τον Αλμυρό Βόλου, όπου ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια, και από τη Νέα Χαλκηδόνα όπου παρήγαγε πολιτισμό με την ευρύτερη έννοια, και από τη συμμετοχή της σε δύο σεμινάρια με το Κέντρο Ζωρζ Μπομπιντού και την άριστη συνεργασία της στο Μέγαρο Μουσικής για το πρόγραμμα Ματίς- Πικάσσο, και στο εργαστήριο Μπλε Τελεία, και στο ταξίδι μας στη Τουρκία με το Δίκτυο Γυναικών Καλλιτεχνών Μεσογείου.

Αιμιλία Μπαντούνα

Εικαστικός, εκπαιδευτικός τέχνης

Επιμορφώτρια Εικαστικών Δασκάλων στο Νέο Σχολείο του Υπ. Παιδείας

Τ. Υπεύθυνη του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του ΥΠ.ΠΟ


7 σχόλια:

  1. Σοβαρή παρέμβαση!
    Από μία κρατικοδίαιτη με βαρύγδουπους τίτλους, που "μυρίζουν" αργομισθίες του κερατά και σφραγίδα ΠΑΣΟΚ.
    Και ταξιδάκια τζάμπα βλέπω επίσης.
    Καλύτερα να μην την κάνατε κυρία μου την παρέμβαση.
    Σε εποχές κατοχικού μνημονίου, όλα αυτά που αραδιάζετε προκαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω κι εγώ που είχα θετική γνώμη ως πριν την παρέμβαση σας για την κ. Νασιούλα, με τον προηγούμενο φίλο!
    Το εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια στον Αλμυρό Βόλου που γεωγραφικά είναι δίπλα και απέναντι από την Αργαλαστή Βόλου που δήμαρχο συμπτωματικά έχει κάποιον κ. Γαϊτανά Μιλτιάδη!
    Τέτοια προδοσία η πρώτη κυρία στην γειτόνισσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ήταν καλό στην Ελλάδα ο κάθε ένας να σχολιάζει σε αυτά τα πράγματα που κατέχει. Κάλεσε με εμένα να εκφράσω γνώμη για την οικονομική διαχείριση του Δήμου. Ιδέα δεν έχω. Μπούρδες θα πω. Και αν θέλω μάλιστα να εντυπωσιάσω, θα γίνω και ρεζίλι. Τώρα να υποθέσω, ότι οι πιο πάνω σχολιαστές είναι έστω και λίγο σχετικοί με τέχνη, να σας πω την αμαρτία μου δεν θα το πιστέψω.
    Πώς όμως θα μπορούσε να ήταν ένας σχολιασμός από κάποιον άνθρωπο που ασχολείται έστω και λίγο με την τέχνη?
    Η τέχνη αγαπητοί είναι ένα μικρόβιο που σε βοηθάει να είσαι πολύ - μα πολύ ανοικτός χαρακτήρας με όλα και όλους. Δέχεσαι τα πάντα, γιατί είσαι εξ' ορισμού καλός δέκτης σε οτιδήποτε ειπωθεί, γραφτεί, ζωγραφιστεί ή σμιλευτεί. Δεν έχεις πάνω σου, ούτε σεμνοτυφίες, ούτε πουριτανισμούς, ούτ επροκαταλήψεις και προ παντός δεν θίγεις το έργο ζωής κάποιου άλλου, έστω και αν δεν σου αρέσει το έργο του. Δεν ειρωνεύεσαι την θέση του άλλου. Τον ακούς, τον κατανοείς και δίνεις την δική σου οπτική για τη ζωή. Όλα χωράνε μέσα στην αγκαλιά ενός εικαστικού.
    Τώρα τα 2 προηγούμενα σχόλια, έχουν καμία σχέση με την τέχνη?
    Μήπως πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με εκείνα τα θέματα που πιθανώς να είμαστε ειδικοί?
    Λέω τώρα!
    Ένας παλιός ερασιτέχνης ζωγράφος, που δεν ξέρω ούτε εξ' όψεως την Αλεξάνδρα, αλλά που θα ήθελα να ήμουν στην θέση της, φτασμένος δάσκαλος και όχι ερασιτέχνης. Μακάρι να υπήρχαν και να δίνονταν περισσότερα λεφτά για την τέχνη και την ανάπτυξη κουλτούρας για τους Δημότες. Οι 2 προηγούμενοι σχολιαστές ίσως να τα έλεγαν αλλιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 27000 eyro to xrono kathara....
    6 mines douleia
    15 ores tin ebdomada kai
    alles douleies ...
    diladi polla ta lefta....
    volemeni i kiria aleksandra poli kala...
    ftanei pia... kai osoi theloun tin kiria na pane se ena ergastirio tis kai na tin parakolouthoune ola ta alla ta akouo verese...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Exeis kollisei esy re karagkiozako me ta lefta, toys mhnes kai tis wres! Aksiolypitos eisai! Alla afoy esy den ta vgazeis, ti na peis? Perastika soy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ανώνυμος των 1:20 μμ
    χωρίς να γνωρίζω ποιός είναι ο μισθός ενός εκάστου εκ των εργαζομένων στον Δήμο. Θα ήθελα να μου απαντήσει ο ανώνυμος, ο μισθός, της κάθε Αλεξάνδρας καθορίζεται από την ίδια ή μετά από απόφαση του Δημ. Συμβουλίου ή κάποιου άλλου οργάνου? Δηλαδή η Αλεξάνδρα κάθε μήνα ανοίγει το συρτάρι του Δήμου και παίρνει όσα λεφτά θέλει, ή της καταθέτουν στην τράπεζα την αποζημίωση που έχει προβλέψει ο ίδιος ο Δήμος? Αν έρθει αύριο ένας μουσικός και δουλέψει στον Δήμο για μία ώρα, και ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ νά πάρει 1.000€, θα βγούμε να πούμε ότι πήρε πολλά? Ο εργάτης της καθαριότητας δεν προσφέρει το έργο του στον Δήμο και έχει ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ να παίρνει για παράδειγμα 1.000€? Όλοι όσοι εργάζονται έστω και για μία ώρα, δεν έχουν συμφωνήσει να παίρνουν κάποια αμοιβή? Το ότι η Δήμαρχος παίρνει 4.000€ σημαίνει ότι παίρνει πολλά? Αφού αυτή είναι η αμοιβή της Δημάρχου, που έχει συμφωνηθεί να παίρνει, για το έργο που προσφέρει. Κάποιες δουλειές φίλε πληρώνονται πολύ καλά, άλλες σχετικά καλά και άλλες με ψίχουλα. Ο κάθε ένας κοστολογεί την δουλειά του, και αν συμφωνήσει με τον εργοδότη, προσφέρει το έργο του. Ο εργοδότης είναι ο Δήμος και ο εργαζόμενος η Αλεξάνδρα. Αν τελικά παίρνει πολλά (που δεν το ξέρω), ο Δήμος να της κάνει άλλη πρόταση και αν την συμφέρει ας κάτσει. Αν δεν την συμφέρει θα βρεθεί κάποιος άλλος ζωγράφος, που έχει λιγότερες απαιτήσεις. Απλά είναι τα πράγματα, πώς τα μπουρδουκλώνεις έτσι? Αν μπορείς εσύ να κάνεις την δουλειά της με τα μισά, κάνε αίτηση στον Δήμο να σε αξιολογήσει. Εκτός αν ο αντικαταστάτης της Αλεξάνδρας, είχε ζητήσει να παίρνει λιγότερα από την τωρινή δασκάλα. Και δε μου λες, οι άλλες δουλειές της, εσένα, τι σε αφορούν. Από τον Δήμο τα παίρνει τα άλλα λεφτά?
    Άμα τα ακούς "βερεσέ", μάλλον και εσύ "βερεσέ" σκέφτεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή