Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μια πρόταση

Από τον κ. Σπύρο Καβακόπουλο, λάβαμε και δημοσιεύουμε ευχαρίστως την παρακάτω πρόταση:
Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς Προστάτες;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μιά κάποια λύσις.
Παραφθορά στίχου του Κ. Καβάφη
Έχει νόημα να  «περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι»; «Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί;»
Ερωτήματα που ζητούνε μιαν απάντηση. Μιαν απάντηση πολύ απλή,  σαν το αυγό του Κολόμβου. Δεκαεννέα οι υποψήφιοι, συν ένας ο υποφαινόμενος, που τελικά δεν έβαλε υποψηφιότητα, είκοσι. Όλοι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης και μάλιστα πολύ περισσότερο από τον μέσο δημότη. Να λοιπόν η ευκαιρία να συνασπισθούν από μόνοι τους, να κάνουν ένα εξωθεσμικό άτυπο όργανο και χωρίς μισθούς, φανφάρες και αξιώματα, να αναλάβουν άτυπα το έργο του «Συμπαραστάτη». Ως άτυπο, και μη διορισμένο, κανείς δεν θα μπορεί να το εμποδίσει. Θα είναι τα μάτια και τα αυτιά των δημοτών. Σε ένα κοινό email, θα δέχονται τις καταγγελίες των δημοτών και εθελοντικά θα τις μεταβιβάζουν στην διοίκηση του δήμου, ώστε αυτή να επιλαμβάνεται. Αν αυτή αδιαφορεί, κούνια που τους κούναγε, είκοσι εθελοντές «Συμπαραστάτες» κουνούν γη και ουρανό.
Θεωρώ ότι δεν είναι δύσκολη η σύσταση αυτού του άτυπου οργάνου. Η προσωπική μου εμπειρία λέει ότι, αν ένας απλός πολίτης μπορεί και υποχρεώνει τον δήμο να επισκευάζει τις πυροσβεστικές φωλιές του δάσους, να υποχρεώνει το ΙΚΑ να εμβολιάζει τα παιδιά μαζεύοντας 500 υπογραφές, κλπ κλπ, τότε είκοσι «Συμπαραστάτες», κουνούν γη και ουρανό. Βέβαια μισθός και χρήμα δεν θα υπάρχουν. Αυτό  όμως θα είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του άτυπου οργάνου, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι γι αυτό συστάθηκε.
Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία της σύστασης, όποιος υποψήφιος «Συμπαραστάτης» επιθυμεί το καλό της πόλης μας, «Ιδού η Ρόδος, ιδού και η συμμετοχή». Αν η δική μου συμμετοχή δημιουργεί κάποιο εμπόδιο, είμαι πρόθυμος να μην συμμετάσχω σ’ αυτήν. Το ίδιο πρόθυμος επίσης είμαι, αν τυχόν κάποιος άλλος επιθυμεί να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτήν.
Το email μου spiroskavako@gmail.com
Με την ευκαιρία διαβάστε το ποίημα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» αξίζει τον κόπο. Διεύθυνση : http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=153&cat=1

Με Εκτίμηση
Σπύρος Καβακόπουλος

10 σχόλια:

  1. για να δούμε πόσοι θα ανταποκριθούν στην ιδέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρος Καβακόπουλος2 Μαρτίου 2011 στις 7:02 μ.μ.

    κε Βλαχιώτη δεν σας γνωρίζω. Όταν με δείτε, ίσως αξίζει να μου το πείτε.

    Με Εκτίμηση
    Σπύρος Καβακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση. Είναι μια θετική αντιμετώπιση. Μια αφετηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να καταλάβουν κάποιοι επιτέλους ότι πάνω απ' όλα δεν είναι ούτε η ξεθωριασμένη κομματική ταυτότητα ούτε τα μικροσυμφέροντα, ούτε οι εκπληρώσεις υποσχέσεων. Πάνω απ' όλα είναι ο πολίτης που αν μη τι άλλο έκανε την επιλογή του για να καλυτερεύσει τη ζωή του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κ. Καβακόπουλε,

    Γνωρίζω ασφαλώς τη δίψα σου για προσφορά!

    Καταρχήν δηλώνω μέσα… κι ας είμαστε έστω οι δυο μας…

    Η διαφορά μου έγκειται στο οτιδήποτε τυχόν γίνει να μην έχει τα στοιχεία και δίνει το δικαίωμα να χαρακτηριστούμε γραφικοί!

    Δηλαδή να μην είμαστε κάτι σαν εθελοντές τροχονόμοι σε χαλασμένα φανάρια! Όπου όλοι εξυπηρετούνται κι όλοι γελάνε με το ψώνιο που παριστάνει τον τροχονόμο!

    Αυταπάτες ότι θα είμαστε όλοι όσοι εκδηλώσαμε ενδιαφέρον δεν έχω, νομίζω κι εσύ. Αλλά μπορεί να είναι ένα ανοιχτό στη συμμετοχή σχήμα, που θα μπορεί να προσθέτει μέλη από ενδιαφερόμενους!

    Προσωπικά θέτω ορισμένες προϋποθέσεις για να συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

    1. Αποδοχή από τα 2/3 του Δ.Σ. με απόφαση του στην οποία θα αναφέρεται ότι αποδέχεται να λειτουργούμε άτυπα ως συμπαραστάτες του δημότη.

    2. Δέσμευση της δημοτικής αρχής ότι θα μας παρέχει πρόσβαση σε πληροφόρηση, και θα έχουν εντολή οι υπάλληλοι να συνεργάζονται μαζί μας για τη διευθέτηση των διαφορών.

    3. Δυνατότητα να εισάγουμε στο Δ.Σ. μέσω του Προεδρείου φυσικά, θέματα που κατά την κρίση μας άδικα δε βρήκαν λύση!

    4. Δέσμευση ότι η ιστοσελίδα του Δήμου θα γνωστοποιεί την ύπαρξη και το ρόλο μας, και θα αναρτά οτιδήποτε θελήσουμε σχετικό με τη δραστηριότητα μας.

    Όλα αυτά, επειδή:

    α) δεν είμαστε αιρετοί αλλά αυτόκλητοι, δεν είμαστε φορέας, δεν έχουμε νομική υπόσταση, δεν αποτελούμε κίνημα, δε μας έχει εξουσιοδοτήσει κανείς να τον εκφράζουμε!

    β) διαπίστωσα πως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το συμπαραστάτη, όλες οι παρατάξεις (που συμμετείχαν στη διαδικασία) είχαν στο μυαλό τους να βγάλουν το δικό τους συμπαραστάτη… αδιαφορώντας κατά τη γνώμη μου για το δημότη! Δηλαδή το σκεπτικό τους ήταν κάτι ολότελα διαφορετικό από αυτό που κατάλαβα ως πνεύμα του νόμου!

    γ) δεν έχω την πρόθεση να διεκπεραιώνω απλά μέρος της γραφειοκρατίας του Δήμου, και να τα ακούω από πάνω κατά το δοκούν κάθε παράταξης…

    δ) δεν επιθυμώ να χρησιμοποιηθώ ως μέσο από κανένα για τις προσωπικές, παραταξιακές, κομματικές και άλλες ανάγκες του, μέχρι να πετύχει το σκοπό του… Μετά να πάρει την εξουσία για να κάνει τα ίδια και χειρότερα… (έχω τη σχετική εμπειρία).

    ε) δε θέλω να εκτεθώ σε σκόπιμες ή τυχαίες παραπλανητικές καταγγελίες…

    Αναφέρομαι με παραδείγματα που σχετίζονται με την εμπειρία μου ως δημοτικού υπαλλήλου.

    Εμφανίζεται καταγγέλλων δημότης για δέντρο που κόπηκε χωρίς άδεια κοπής από το δασαρχείο! Παρεμβαίνουμε και μας ξεφωνίζει ο δήμος ότι είμαστε ανεύθυνοι επιδεικνύοντας την άδεια κοπής!

    Μας καταγγέλλει καταστηματάρχης ότι αδικαιολόγητα καθυστερεί ο Δήμος να του εκδώσει την άδεια λειτουργίας καταστήματος του! Βάζουμε τις φωνές… και μας καταγγέλλει ο Δήμος ότι παίζουμε το παιχνίδι της αντιπολίτευσης γιατί ο κύριος αυτός δεν έχει καταθέσει κάποιο δικαιολογητικό ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος!

    Καταγγέλλει δημότης ότι σε γείτονα έδωσαν άδεια να παρκάρει το αυτοκίνητο του έξω από το σπίτι, χωρίς να είναι ανάπηρος! Δημοσιοποιούμε το απαράδεκτο γεγονός και εμφανίζει ο Δήμος τα δικαιολογητικά που μας καθιστούν αναξιόπιστους!

    Θα μπορούσα να γράψω πολλά παραδείγματα, που να αποδεικνύουν πόσο ευάλωτοι θα είμαστε χωρίς μια στοιχειώδη νομιμοποίηση και συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου! Πιστεύω το πιο εύκολο θα είναι για όποιον θέλει αλλά και για πολλούς που δε θα είχαν απαραίτητα κάποια σκοπιμότητα, να μας καταστήσουν αναξιόπιστους και να μας χαρακτηρίσουν ανεύθυνους όχι απλά για συμπαραστάτες… αλλά κυρίως ως πρόσωπα και μάλιστα για πάντα! Το χειρότερο βεβαίως είναι ότι πιθανότατα σε τέτοια περίπτωση θα έχουν απόλυτο δίκιο…

    Επομένως επιμένω στις προϋποθέσεις που έθεσα!

    Εάν υπάρξουν συμμετέχω!

    Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι πιθανά επειδή οι Δήμοι που δεν εξέλεξαν συμπαραστάτη είναι πολλοί, το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η διαδικασία και να έχουμε αποτέλεσμα!

    Θα λειτουργούμε παράλληλα; Θα διαλυθούμε; Θα ελέγχουμε το συμπαραστάτη; Τι θα κάνουμε σε τέτοια περίπτωση;


    Μανώλης Καμπούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις προχθές ψηφίστηκε η επιτροπή διαβούλευσης που έχει παρόμοιο σκοπό. Αν ενεργοποιηθεί μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα που αναφέρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπύρος Καβακόπουλος3 Μαρτίου 2011 στις 11:29 π.μ.

    Φίλε Καμπούρη,
    Νομίζω ότι μπορώ πλέον να σε αποκαλώ έτσι.
    Υπάρχουν τόσο μεγάλα και εμφανή προβλήματα, που δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε μικρά προβλήματα που απασχολούν τον κάθε δημότη ξεχωριστά. Να σου φέρω μερικά παραδείγματα.
    1. Από τότε που έκλεισε το τοπικό ΠΙΚΠΑ λόγω των σεισμών, τα παιδιά των ανασφάλιστων και των μεταναστών, δεν μπορούν πλέον να εμβολιάζονται. Εδώ λοιπόν μπορούμε να παρέμβουμε και να υποχρεώσουμε τον δήμο να βρει την λύση. Εγώ μόνος μου, χωρίς να είμαι τίποτα και κατόπιν πιέσεων, κατόρθωσα να ανοίξει το Κέντρο Μάνας στο ΙΚΑ, αυτό δεν σου λέει κάτι;
    2. Στις 4 καινούργιες αίθουσες του 1ου δημοτικού σχολείου που δεν έχουν κανένα πρόβλημα στατικότητας, πηγαίνουν κάθε μέρα ναρκομανείς τα σπάνε και τα καταστρέφουν. Θα μπορούσαμε λοιπόν από τον δήμο να απαιτήσουμε να ξενοικιάσει την αίθουσα στην περιοχή Ειρήνης και στις καινούργιες αίθουσες του σχολείου να πάει η θεατρική ομάδα και να κάνει εκεί τις πρόβες της. Αυτομάτως ο τεκές, γίνεται χώρος πνευματικής δημιουργίας με οικονομικό όφελος για τον δήμο, συν το σταμάτημα των καταστροφών. Αξίζει να πας να δεις πως έχει καταντήσει το σχολείο, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται.
    3. Τα θηριώδη και ενεργοβόρα μοτέρ των σιντριβανιών στον Κένταυρο, θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε από τον δήμο να σταματάνε τις καθημερινές του χειμώνα στις 9 το βράδυ. Τα δε χρήματα που πετάγονται για τον λόγο αυτόν, να δοθούν για ένα δημόσιο πλυντήριο ρούχων (όπως αυτά έξω από τις φοιτητικές λέσχες με κέρμα), όπου θα μπορούν οι άνεργοι να πλένουν τα ρούχα τους και ακόμη ένα ατομικό δημόσιο λουτρό όπου να μπορούν να πλένονται δωρεάν. Υπάρχουν πολλοί που τους κόπηκε το ρεύμα και το νερό, έχουν παιδιά, κάτι πρέπει να κάνουμε, να υποχρεώσουμε τον δήμο να κάνει οικονομικό εξορθολογισμό. Αν αυτός δεν είναι ικανός να το κάνει, να του υποδείξουμε εμείς.

    Φίλε Μάνο, τέτοια παραδείγματα - προβλήματα, μπορώ να σου αναφέρω πάρα πολλά, χωρίς καθόλου να το ψάξω. Σ’ ένα τόπο που τα πάντα έχουν διαβρωθεί από τους πολιτικάντιδες, είναι λάθος να προσπαθούμε να είμαστε τυπικοί απέναντί τους. Ένα πολύ ωραίο παράδειγμα άτυπου συλλόγου, χωρίς καταστατικά και προεδριλίκια, είναι αυτό που κάναμε στο Γαλαξίδι με τους Εθελοντές Πολιτισμού. Έχουμε κάνει τόσα πολλά, σ’ ένα χρόνο και χωρίς καμία χρηματοδότηση (δεν την θέλουμε), που σίγουρα είμαστε ζηλευτοί (τώρα μας καλούν και στην Αθήνα να κάνουμε την εκδήλωση για την Μαρία Κάλλας). Σχετικά με το αν κάποιοι μας θεωρήσουν γραφικούς, εμένα προσωπικά δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τι λένε οι καρδιακοί μου φίλοι ΑΜΕΑ, τι λέει η Πάρνηθα όταν φυτεύω το ελατάκι, τι λένε τα νεογέννητα, όταν αυτά τώρα μπορούν πλέον να εμβολιάζονται στο ΙΚΑ. Δυστυχώς υποχρεώνομαι να περιαυτολογώ, όμως πως διαφορετικά μπορώ να σε πείσω, ν’ αφήσουμε τους τύπους και τα λόγια και να προχωρήσουμε στην πράξη.

    Με Εκτίμηση
    Σπύρος Καβακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να μπουν τώρα στην επιτροπή διαβούλευσης και οι δυο τους χρειάζεται η πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σπύρος Καβακόπουλος3 Μαρτίου 2011 στις 2:49 μ.μ.

    Αγαπητέ Φίλε των 11.37
    Η εμπειρία μου από τις επιτροπές είναι πάρα πολύ άσχημη. Δεν γνωρίζω αν έχεις ακούσει ότι στο δημόσιο "όταν δεν θέλεις να γίνει κάτι, φτιάχνεις μια επιτροπή". Πριν τρία χρόνια συστήσανε μια επιτροπή για να μου κλείσουνε το στόμα, με βάλανε λοιπόν μέλος, νομίζοντας ότι εγώ θα καμάρωνα γι αυτό, βάλανε και τρεις - τέσσερις άλλους και η επιτροπή δεν συνεδρίαζε ποτέ. Αποτέλεσμα να παραιτηθώ και με φωνές να πετύχω αυτό που έπρεπε. Δεν αναφέρω που, γιατί τελειώσανε τώρα αυτοί και δεν έχει νόημα ν’ ασχολούμαι μαζί τους.
    Τέρμα λοιπόν και οι επιτροπές. Θεωρώ ότι αν ο καθένας μας μπορεί να κουνήσει μια πετρούλα, τελικά θα διώξουμε όλο το κοπρόβουνο που λέγεται ελληνική πολιτική. Μακριά από μένα οι όποιες δικτατορίες, είμαι υποστηρικτής της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ακόμη και με τα σημερινά της ελαττώματα.
    Αν θέλεις στείλε μου το email σου να σε ειδοποιώ κάθε φορά που θα γίνεται προσπάθεια για κάτι κατά την γνώμη μου σωστό. Χρειάζεται να υπάρχουν υποστηρικτές, γιατί η λάσπη που ρίχνεται είναι ατελείωτη.

    Με Εκτίμηση
    Σπύρος Καβακόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί όλοι μουγκάθηκαν τώρα, ρε Καβακόπουλε. Που είναι όλοι αυτοί που σου ρίχνανε τη λάσπη; Τι κρύβανε - ποιους κρύβανε;
    Αρουραίοι βγέιτε έξω από τους οχετούς σας και γίνετε τουλάχιστον ποντίκια. Κάντε τώρα ένα σχόλιο. Γεια σου ρε αθάνατη Ελλάδαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή