Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ποιοι εμπλέκονται στο κύκλωμα με τα στημένα παιχνίδια

Ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών βρέθηκαν οι 10 συλληφθέντες για τα στημένα παιχνίδια. Κατά την είσοδό του στον χώρο, ο παράγοντας του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, απάντησε ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τον λόγο της σύλληψής του, με τη
φράση: «Η φούσκα του ΠΑΣΟΚ, η φούσκα του ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο παράγοντας της Ηλιούπολης, Γιώργος Τσακογιάννης, επιτέθηκε φραστικά στον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναχαϊκή, δικηγόρο Αλέξη Κούγια, λέγοντας «για τον Κούγια είμαστε εδώ...».

Την Τετάρτη, με μία επιχείρηση που ξεκίνησε αργά το μεσημέρι, στην Αττική και σε άλλα μέρη της Ελλάδας έπειτα από εισαγγελική έρευνα και παραγγελία για στημένα παιχνίδια του πρωταθλήματος, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 9 παραγόντων του ποδοσφαίρου και ενός ακόμη προσώπου ενώ καταζητούνται πέντε ακόμη πρόσωπα.

Συγκεκριμένα οι 15 που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα είναι οι:

Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, Χρυσόστομος Ψωμιάδης, Νικόλαος Ζαμάνης, Βασίλης Καρακούλιας, Ανδρέας Δημόπουλος, Δημήτρης Ζαβαντίας, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Βασίλης Γεωρτσιάκος, Θανάσης Ντότσης, Νικόλαος Χάλκος, Μιχάλης Νικολόπουλος, Νίκος Παντελής, Σταύρος Ψωμιάδης, Ιωάννης Παπακώστας.

Στους παραπάνω ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση και αφορά τα αδικήματα: της εγκληματικής οργάνωσης, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, εκβίασης, ξεπλύματος εντός του πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία αποτελούν κακουργήματα.

Επίσης, ασκήθηκε κατά περίπτωση δίωξη για τα αδικήματα της δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις δύο παραπάνω πράξεις και παράνομη οπλοκατοχή, που αποτελούν πλημμελήματα.

Οι 10 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον 9ο τακτικό ανακριτή, ενώ ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά 75 ακόμη ατόμων κατά περίπτωση, για όλα τα παραπάνω αδικηματα καθώς και για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, για νομιμοποίηση εσόδων στο πλαίσιο εκτός της εγκληματικής οργάνωσης, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εκτός εγκληματικής οργάνωσης και απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος σε αγώνα.

Οι έρευνες της Αστυνομίας, που πραγματοποιούνται από κοινού με τις εισαγγελικές Αρχές και το ΣΔΟΕ, βασίζονται στον φάκελο της UEFA, στον οποίο αναφέρονται 41 ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Σε αυτά εμπλέκονται 7 ομάδες από τη Super League, 12 από τη Β' Εθνική, 2 από τη Γ΄Εθνική και 4 από το περιφερειακό πρωτάθλημα.

Ήδη στο Τμήμα Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής έχουν γίνει πολλές προσαγωγές ανθρώπων, που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο -ανάμεσά τους και ποδοσφαιριστές- οι οποίοι και εξετάζονται.

Τι λέει η Αστυνομία

Για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, κατηγορούνται οι δέκα συλληφθέντες για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία.

Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμη 70 άτομα περίπου, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας οι έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

Δύο πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα

Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων

Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων

Μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά

Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών

Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ

Π. Γερουλάνος: "Ανοίγουν όλοι οι φάκελοι της Β' Εθνικής"

Σαφέστατες εντολές για ολική εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν ενημερώθηκε, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 5 Μαΐου, και από στελέχη του ΣΔΟΕ, για τους φακέλους με τα στημένα παιχνίδια.

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με τη μη αδειοδότηση της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΟΦΗ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γερουλάνος προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση όλων των φακέλων αδειοδοτήσεων των ΠΑΕ της Β’ Εθνικής, πλην των στοιχείων που αφορούν προσωπικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι συναινεί σε αυτό και η ΟΥΕΦΑ.

«Αυτό που βλέπετε από χθες να εξελίσσεται, με την παρέμβαση διωκτικών και δικαστικών αρχών, είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής και σοβαρής προσπάθειας και είναι απόδειξη ότι εννοούμε όλα όσα λέμε και τα κάνουμε», τόνισε ο κ, Γερουλάνος συνδέοντας το θέμα των στημένων αγώνων με το αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια παντού και πρόσθεσε:

«Υπάρχει απόλυτη σύνδεση. Να πού πήγαν τα λεφτά: στη διαφθορά, στην ανομία στα χέρια κάποιων επιτήδειων».

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι ο κόσμος του ποδοσφαίρου αρχίζει να παίρνει το μήνυμα και «ελπίζουμε να το καταλάβει» και τόνισε πως αυτά που έγιναν χθες με τις πρώτες συλλήψεις παραγόντων είναι το πρώτο βήμα για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου.

«Χρειαζόμαστε πολλά ακόμα βήματα», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ανέφερε ότι στο δίλημμα αν θα πρέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο να παραμείνει εντός ή εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, η δική του εισήγηση προς τον πρωθυπουργό είναι «έστω και με ρίσκο να μείνουμε μέσα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Πάντως ερωτηθείς από δημοσιογράφους, αν θα ξεκινήσει κανονικά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίνγκ ο κ. Γερουλάνος είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε να καθυστερήσει, ίσα - ίσα θέλουμε να ξεκινήσει κανονικά αλλά η απόφαση ανήκει στην ΕΠΟ».

Από την πλευρά του, ο κ Κεφαλογιάννης έκανε λόγο «για ανθρώπους με υπόγειες διαδρομές που έχουν δημιουργήσει ένα σάπιο σύστημα στο χώρο του ποδοσφαίρου», ζήτησε να επανέλθει ο ΟΦΗ στην Α’ Εθνική, γιατί αδικήθηκε επειδή δεν συμμετείχε στα στημένα παιχνίδια, ενώ ένα καλό βήμα για την εξυγίανσή του, είναι να συμμετέχουν όλα τα σωματεία στις εκλογές της ΕΠΟ.

Χ. Παπουτσής: "Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια"

Στις έρευνες που διεξάγει η ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, επισημαίνοντας ότι θα συνεχιστούν, ρίχνοντας άπλετο φως στην υπόθεση: «Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της χώρας για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και του παράνομου στοιχήματος θα συνεχιστούν αποφασιστικά. Θέλω να καλέσω όλους τους υπεύθυνους φορείς, τους συλλόγους αλλά και κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές με στοιχεία που μπορούν να φωτίσουν όλες τις πλευρές. Όλα στο φως, πλήρης διαφάνεια, εφαρμογή των νόμων, απονομή δικαιοσύνης, προστασία του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος. Είναι δημοκρατικό καθήκον όλων μας.»

Γ. Νικητιάδης: «Η διάβρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολύ βαθιά»

«Η διάβρωση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι πολύ βαθιά και δυστυχώς μοιάζει να φτάνει και ψηλά», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τα "στημένα" παιχνίδια.

Ο κ. Νικητιάδης, στο περιθώριο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα από χθες αποδεικνύουν ότι άρχισε το κλείσιμο μιας μαύρης σελίδας, «ίσως της πιο μαύρης στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως είπε χαρακτηριστικά. Όπως έκανε γνωστό, σε συζητήσεις που είχε με την ανακρίτρια, που χειρίζεται την υπόθεση, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η διερεύνηση καθυστερεί επειδή η Δικαιοσύνη θέλει να φθάσει σε βάθος και να μην αφήσει τίποτε το οποίο να είναι κενό. «Θα πάει πραγματικά σε πολύ μεγάλο βάθος, πιστεύω ότι φεύγει η μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας», δήλωσε.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ο φάκελος που κοινοποιήθηκε από την ΟΥΕΦΑ στην Ελλάδα με τα παράνομα στοιχήματα, τα συνεννοημένα παιχνίδια και τις υποψίες για αυτά, είναι πάρα πολύ μεγάλος και χωρίστηκε σε τρεις ενότητες, ενώ εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία απαγγελίας κατηγοριών είναι ότι υπήρξε εμπλοκή πέντε υπουργείων και ταυτόχρονα ήταν απαραίτητη και η συνδρομή υπηρεσιών του εξωτερικού.

«Φαίνεται ότι η υπόθεση έχει πολύ μεγάλο βάθος, είναι ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου