Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Εθελοντισμός κι αυτό το καλοκαίρι

Πιστές στο ραντεβού τους και φέτος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνουν εθελοντικές κατασκηνώσεις ανά την
επικράτεια.

Ορνιθολογική

Η εξοικείωση με τα πουλιά και η εθελοντική προσφορά για την προστασία τους είναι οι βασικοί στόχοι των θερινών εθελοντικών προγραμμάτων της Ορνιθολογικής για την καλοκαιρινή περίοδο του 2011.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα: Πρώτος σταθμός φέτος είναι η Πύλος. Στη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου, οι εθελοντές θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για την αξία του υγροτόπου και θα διοργανώνουν εκπαιδευτικές περιηγήσεις στην περιοχή. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής τους είναι 15 ημέρες

Υγρότοπος Αγρα - Βρυτών - Νησίου, Εδεσσα
: Η δεύτερη εθελοντική κατασκήνωση τις Ορνιθολογικής διενεργείται από 15 έως 31 Ιουλίου και έχει ελάχιστη διάρκεια παραμονής τις 15 ημέρες. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων μιας προστατευόμενης περιοχής τόσο για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο υγρότοπος καλύπτει έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Συνολικά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 165 είδη πτηνών, με πιο χαρακτηριστικά τους κύκνους, τα βουτηχτάρια και τους ερωδιούς, καθώς και αρκετά είδη πάπιας, με σημαντικότερο τη σπάνια βαλτόπαπια, η οποία μάλιστα αναπαράγεται στην περιοχή.

Κυκλάδες: Το πρόγραμμα θα γίνει στη Σύρο και στη Μήλο από τις 25 Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει, επίσης, ελάχιστη διάρκεια παραμονής 15 ημέρες. Οι εθελοντές στη Σύρο θα συμμετέχουν σε οικοπεριηγήσεις στα μονοπάτια της Ανω Μεριάς, η οποία εντάσσεται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Στον Αδάμαντα της Μήλου και στην Πλατεία Μιαούλη της Σύρου θα οργανωθούν περιβαλλοντικά εργαστήρια για παιδιά και παρουσιάσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Καταγραφή θαλασσοπουλιών: Το πρόγραμμα αυτό θα διεξάγεται όλη την καλοκαιρινή περίοδο στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής είναι 5 ημέρες και οι καταγραφές θα γίνονται από κατάστρωμα πλοίου με τη μεθοδολογία European Seabirds at Sea (ESAS).

Αντικύθηρα: Τελευταίος σταθμός θα είναι τα Αντικύθηρα, που αποτελούν κομβικό σημείο στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι κατασκηνώσεις θα διαρκέσουν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, με ελάχιστη διάρκεια παραμονής 15 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων θα καταγραφούν τα αρπακτικά πουλιά που διέρχονται πάνω από τα Αντικύθηρα κατά τη μετανάστευσή τους.

WWF Ελλάς

Στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο, την Κερκίνη και το Ζαγόρι θα ταξιδέψουν φέτος οι εθελοντές του WWF Ελλάς. Οι συμμετέχοντες στα Θερινά Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά των τόπων και των ανθρώπων τους, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν από κοντά το έργο της οργάνωσης.

Αλμυρός Ηρακλείου: Οι εθελοντές θα συμμετάσχουν στην αποκατάσταση και διαχείριση ενός σημαντικού υγρότοπου της Κρήτης, του Αλμυρού (περιοχή Γαζίου), σε συνεργασία με τους τοπικούς συνεργάτες του WWF Ελλάς και τον δήμο Μαλεβιζίου. Το πρόγραμμα διαρκεί από τις 17 έως τις 30 Ιουλίου

Καλαμιώνας Μαλίων: Από 24 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου οι εθελοντές που θα επιλέξουν τα Μάλια της Κρήτης θα αναλάβουν δράσεις καθαρισμού του υγροτόπου και τη λειτουργία ενημερωτικού περιπτέρου.

Λίμνη Κερκίνη: Η κατασκευή πλωτών ξύλινων βάσεων για φώλιασμα σπάνιων πουλιών, καθώς και η δημιουργία και συντήρηση υποδομών, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διατήρηση αυτού του σπάνιου βιότοπου. Από 31 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου.

Παραλία Σεκανίων, Ζάκυνθος: Η εργασία των εθελοντών περιλαμβάνει συντήρηση μονοπατιών, αυλακιών, πασσάλων, καθώς και του φυλακίου που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής των Σεκανίων, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Από 16 έως 27 Αυγούστου.

Βωβούσα, Ανατολικό Ζαγόρι: Η συγκεκριμένη κατασκήνωση έχει μοιραστεί σε 4 περιόδους: (α) 31 Ιουλίου - 7 Αυγούστου, (β) 7-14 Αυγούστου, (γ) 14-21 Αυγούστου και (δ) 21-28 Αυγούστου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν περιπολίες σε επιλεγμένα σημεία του Εθνικού Πάρκου και στελέχωση πυροφυλακίων, καθώς και συντήρηση, καθαρισμούς, σήμανση και διάνοιξη πεζοπορικών διαδρομών.

ΠΟΤΕ: Καλοκαίρι 2011
INFO: www.ornithologiki.gr και www.wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου