Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα "πάνω κάτω" φέρνει ο Καλλικράτης σε ένα μήνα!

Τα πάνω κάτω αναμένεται να φέρει ο «Καλλικράτης» στη διάταξη των νέων υπηρεσιών, όταν σε λιγότερο από πενήντα μέρες θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη η νέα δομή των δήμων.

Ζητούμενο παραμένει το πού και το πώς θα λειτουργήσουν οι νέες δημοτικές υπηρεσίες που δεν είναι και λίγες, όπως προκύπτει από την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την καταργούμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προς τους δήμους. Όπως είναι γνωστό, αρκετές από αυτές τις υπηρεσίες θα λειτουργούν, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, υπό το καθεστώς των καλλικρατικών δήμων.

Συγκεκριμένα, στους δήμους πλέον μετατάσσονται οι υπάλληλοι που σήμερα υπηρετούν στις πολεοδομίες (έκδοση οικοδομικών αδειών, έλεγχος μελετών κτλ.), στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας (έκδοση πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας, χορήγηση κάρτας αναπηρίας, καταβολή επιδομάτων, χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας σε ιδιώτες καθώς και σε συλλόγους και σωματεία κτλ.), σε υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγιεινής (οργάνωση διενέργειας εμβολιασμών, αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ.), σε υπηρεσίες Παιδείας (ανέγερση σχολείων, μεταφορά μαθητών από τον τόπο διαμονής στο σχολείο φοίτησης κτλ.) και εμπορίου (έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων, έκδοση σειράς επαγγελματικών αδειών κτλ.).

Όπως όλα δείχνουν, την 1η Ιανουαρίου δεν θα έχει διαρθρωθεί πλήρως η δομή του κάθε καλλικρατικού δήμου, διαδικασία που, όπως όλα δείχνουν, θα χρειαστεί εβδομάδες, ίσως και μήνες για να πάρουν οι νέοι δήμοι την οριστική τους διοικητική διάταξη.

Ένα άλλο ζητούμενο είναι το πού θα στεγαστούν οι νέες υπηρεσίες των δήμων. Δεν αποκλείεται να αναζητηθούν ιδιωτικοί χώροι αφού τα περισσότερα δημοτικά καταστήματα είναι μικρά για τις νέες δομές.-

Νέα Προοπτική: Ζυμώσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Αθόρυβα, χωρίς να διαρρέουν πολλά πράγματα, η Νέα Προοπτική ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία του νέου δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Η Δήμαρχος Έφη Γαϊτανά- Αποστολάκη ενημερώνεται, ενώ φαίνεται ότι οι δημοτικοί της σύμβουλοι, ιδιαίτερα οι Φιλαδελφειώτες, συγκλίνουν στο πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει προβάδισμα για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχουμε γράψει παλαιότερα, με τον Παντελή Γρετζελιά να αποτελεί τον βασικό υποψήφιο. Αυτά βέβαια αλλάζουν μέχρι τη νέα χρονιά, αλλά υπάρχει ισχυρό σκεπτικό πίσω από αυτή τη λύση: Σκοπός της επιλογής αυτής είναι το Συμβούλιο να μην μετατρέπεται σε "πεδίο μάχης" σε βάρος της Δημάρχου που- λογικά- σε πρώτο χρόνο πρέπει να προστατευθεί από ανέξοδες και αδιέξοδες "κόντρες".

Με βάση την αυτοδιοικητική εμπειρία φαίνεται πως η Νέα Προοπτική καταλήγει και στον Αντιδήμαρχο της Φιλαδέλφειας, θέση για την οποία προορίζεται στέλεχος με μακρά θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ξέρει τα πράγματα από μέσα, που έχει παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις και είναι παραδεκτός από όλα τα στελέχη της Νέας Προοπτικής και που μπορεί να κάνει τον Προϋπολογισμό της πόλης να υλοποιηθεί (πρέπει να γνωρίζετε ότι για τον πρώτο χρόνο της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής, θα λειτουργήσουν δυο Προϋπολογισμοί, ένας για τη Φιλαδέλφεια κι ένας για τη Χαλκηδόνα).

Όσο για τον Αντιδήμαρχο Χαλκηδόνας, το ερώτημα είναι αν η εκλογή Κουτσάκη ως Δημάρχου για ένα μήνα αποτελεί "πρώτη δόση" για την μετέπειτα λειτουργία του ως αντιδημάρχου Χαλκηδόνας, ή αν -αντίθετα- θα λειτουργήσει ως αντίδοτο, ώστε ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος της πόλης να συναινέσει στην τοποθέτηση άλλου προσώπου στη θέση του αντιδημάρχου...-

Απίστευτες ζυμώσεις...

Απίστευτες ζυμώσεις και μυστικά ραντεβού πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο σε σπίτια πολιτικών, ξενοδοχεία ακόμη και σε πρυτανικά γραφεία. Αυτά ίσως γίνονται εκτός Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, αλλά όποιες εξελίξεις κι αν δρομολογηθου΄ν, είναι βέβαιο ότι θα μας επηρεάσουν άμεσα.

Εκτός από τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Λ. Παπαδήμο ο οποίος έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο Αλέκος Παπαδόπουλος φέρεται να έχει συναντηθεί διαδοχικά με τον Σημίτη και το σύνολο των υπουργών της παρούσας κυβέρνησης που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις Παπακωνσταντίνου.

Εκείνος όμως που κινείται διακριτικά αλλά εξίσου αποφασιστικά, είναι ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης, κορυφαίο μέλος της Βρετανικής ακαδημίας και ένθερμος υποστηρικτής της στροφής της Ελλάδας προς τη Ρωσία. Ο Μαρκεζίνης έχει συνταχθεί στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος δημιουργεί το δικό του «πολιτικό κίνημα αφύπνισης» και πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησε πλήθος επιχειρηματικών παραγόντων και ... απεσταλμένων τους.
Το όνομα του Μαρκεζίνη ακούγεται ολοένα και περισσότερο για συμμετοχή του σε ενδεχόμενη οικουμενική κυβέρνηση, όχι όμως ως πρωθυπουργού αλλά ως υπουργού Εξωτερικών.

Σε κλοιό διοδίων η Φιλαδέλφεια- Χαλκηδόνα;

Όσοι θεωρούν ότι με τη λειτουργία των νέων σταθμών διοδίων στις εισόδους της ε.ο. Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Κορίνθου "καθάρισαν", θα απογοητευτούν όταν διαβάσουν τα παρακάτω.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι προωθείται προς υλοποίηση ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα κατασκευής νέων διοδίων, το οποίο θα "πιάνει" όλους όσοι χρησμιοποιούν τις διάφορες κάθετες προς την εθνική οδό για να "κατέβουν" από τα προάστια προς το κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η πρώτη σκέψη που γίνεται είναι τα διόδια αυτά να λειτουργούν με μια απλή ηλεκτρονική κάρτα, χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση του ανθρώπινου παράγοντα.

Είναι όμως άγνωστο, προς το παρόν τουλάχιστον, τι θα συμβαίνει με όσους θα είναι επισκέπτες σε αυτές τις περιοχές και κατά συνέπεια δεν θα έχουν φροντίσει να την προμηθευτούν. Αυτό είναι ένά από τα θέματα που τελούν υπό διερεύνηση, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιλυθεί. Αλλωστε δεν είναι και το πιο βασικό.

Αυτό που είναι αυτή τη στιγμή βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με το ποσό όπου θα διαμορφωθεί το διόδιο σε αυτά τα περάσματα, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά από χιλιάδες κόσμο, που ανεβοκαταβαίνει από το κέντρο στα προάστια κι αντίστροφα.

Ετοιμαστείτε...

Και τώρα, στόχος η ΚΕΔΚΕ

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων από την οποία πρόσφατα παραιτήθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Οι υποψήφιοι διάδοχοι του δεν είναι ... ένας , δηλαδή ο Καμίνης όπως αρχικά είχε ειπωθεί, αλλά τουλάχιστον δύο ακόμη.

Ο Μπουτάρης θέλει να παίξει μπάλα σε κεντρικό επίπεδο γι΄ αυτό και επισκέφθηκε τον Καρχιμάκη, ενώ ενδιαφέρον μεγάλο έχει επιδείξει και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γ. Κουράκης στον οποίο λογικά, πρέπει να δοθεί η προεδρία αφού εκλέγεται διαρκώς με ποσοστά πάνω από 70%.

Υπάρχουν δε κι άλλοι δήμαρχοι που εξελέγησαν σε μεγάλες πόλεις με το ΠΑΣΟΚ , όπως ο Φίλιος στα Γιάννενα που και αυτός αναφέρει ότι προκάτοχος του Κακλαμάνη ήταν δήμαρχος από την περιφέρεια, δηλαδή ο Κουκουλόπουλος από την Κοζάνη και πως αν η Ιπποκράτους θέλει να δείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για την αποκέντρωση θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη- 

Ακινητοποιημένα τα οχήματα στον Κηφισό

Μεγάλο το πρόβλημα και στα δυο ρεύματα. Αποφύγετε το ποτάμι πάση θυσία.

Εννιακόσιες (900!) φάρσες μέσα σε ένα πρωί!

Μια νεαρή γυναίκα με έντονα ψυχολογικά προβλήματα είχε γίνει πραγματικός εφιάλτης για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο τηλεφωνικό κέντρο «100» της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, τηλεφωνώντας χωρίς λόγο αλλεπάλληλες φορές με αποτέλεσμα να μπλοκάρει τις γραμμές επικοινωνίας!

Μόνο σε ένα πρωινό, στις 8 Οκτωβρίου, η 25χρονη Κορίνθια είχε καλέσει από το κινητό της την Άμεση Δράση στον αριθμό «100» συνολικά... 900 φορές, από τις 6 τα ξημερώματα ως τις 2 το μεσημέρι! Αλλά και πολλές άλλες φορές, τηλεφωνούσε άσκοπα κρατώντας ανοικτές και τις δύο γραμμές του «100», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες που είχαν πραγματικά ανάγκη!

Ωστόσο, η 25χρονη δεν φρόντιζε καν να κρύψει τον αριθμό του κινητού της κι έτσι οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Κορίνθου που ανέλαβαν να την εντοπίσουν, ζήτησαν άρση τηλεφωνικού απορρήτου από την Εισαγγελία της πόλης. Η άδεια δόθηκε, τα στοιχεία της βρέθηκαν και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα «περαιτέρω».

Ποιοι πρέπει να ανησυχούν για τις επιχειρησιακές συμβάσεις;

Με άγριο "ψαλίδι" απειλούνται οι εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς του ιδιωτικού τομέα σε περίπτωση που υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, με βάση το "παράθυρο" του Μνημονίου Νο3. Άμεσα απειλούμενοι, σύμφωνα με το "Έθνος" είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και των ζαχαρωδών.

Για τους 63.000 τραπεζοϋπαλλήλους, εάν σταματήσει να ισχύει ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ που προβλέπει η κλαδική σύμβαση και υπογράψουν επιχειρησιακή, σύμφωνα με το κατώτατο όριο της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ (740 ευρώ), η μείωση θα είναι της τάξης του 26%.

Στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στην ίδια υπόθεση, το ποσοστό μείωσης μπορεί να κυμανθεί από 18,5-21,8%. Αυτή τη στιγμή, η κλαδική σύμβαση προβλέπει ότι ένας σερβιτόρος έχει κατώτατο μισθό 927 ευρώ, ένας ρεσεψιονίστ 947 ευρώ και μια καμαριέρα 909 ευρώ.
Παράλληλα, άμεσα απειλούνται και οι 500.000 εμποροϋπάλληλοι που λαμβάνουν κατώτατο μισθό από την κλαδική τους σύμβαση 903 ευρώ, αφού μια ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε μείωση 18%.

Εκτός από τους παραπάνω κλάδους, σύμφωνα με την εφημερίδα, απειλούνται και οι ναυτιλιακοί υπάλληλοι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα κατώτατο μισθό 1.270 ευρώ (ενδεχόμενη μείωση στα επίπεδα της ΓΣΕΕ θα σήμαινε ψαλίδι 40%). Κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν και οι εργαζόμενοι στον κλάδο φαρμάκου και καλλυντικού (πάνω από 25.000 άτομα) με κατώτατο μισθό 867 ευρώ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας κάνει λόγο για "εκβιαστικά διλήμματα", με τα οποία "οι επιχειρήσεις με προχωρούν σε γενικευμένη μείωση μισθών, σε εκτεταμένη επιβολή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας".

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για «θρυαλλίδα που μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων» και προειδοποιεί με νέες κινητοποιήσεις.-

Νέος τρόπος πληρωμής των συντάξεων ΟΓΑ


Ο Ο.Γ.Α. στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής εκσυγχρονισμού του, με στόχο την συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του και σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του Ν.3863/2010 προχωράει στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των παροχών του Οργανισμού, τις οποίες θα καταβάλλει με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού που θα τηρείται στα ΕΛΤΑ, κατ΄ επιλογή του συνταξιούχου.

Η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΓΑ (άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού) για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των συντάξεων θα διαρκέσει έως 31 Δεκεμβρίου 2010. Ο ΟΓΑ έχει ξεκινήσει ήδη την ταχυδρομική αποστολή προς τους συνταξιούχους του των Απογραφικών Δελτίων και σχετικών ενημερωτικών εντύπων μέσω των οποίων ενημερώνει για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο συνταξιούχος του Οργανισμού για την απογραφή του και την ένταξή του στο νέο σύστημα πληρωμών.

Με αυτό το νέο- ευέλικτο τρόπο πληρωμής των συντάξεων από τον ΟΓΑ, απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και παρέχεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους του Οργανισμού να εισπράττουν την σύνταξή τους μέσω της Τράπεζα της επιλογής του ή λογαριασμού του στα ΕΛ.ΤΑ.

Με την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων και γενικότερα των παροχών του Οργανισμού, ο ΟΓΑ επιτυγχάνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος λειτουργίας του Οργανισμού, διευκολύνει τον συνταξιούχο στην είσπραξη της σύνταξης του δίνοντας του την ευχέρεια να εισπράττει την σύνταξή του όποτε θέλει εξασφαλίζοντας παράλληλα και την ασφάλεια στη διακίνηση των χρημάτων.

Νίκη της ΦΕΑ

Με νίκη συνδυάστηκε το ντεμπούτο της Ελένης Καπογιάννη στην τεχνική ηγεσία της Φ.Ε.Α. αφού η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, απέδρασε με το «διπλό» (58-64) από την έδρα του Ολυμπιακού Βόλου.

Η Φ.Ε.Α. διατηρούσε σταθερά το προβάδισμα στο σκορ καθ' όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και με «όπλο» την καλή απόδοσή στην άμυνα (15 κλεψίματα) κατέκτησε το δεύτερο ροζ φύλλο μακριά από την έδρα της στο φετινό πρωτάθλημα.

Η Ελένη Καπογιάννη μοίρασε τον χρόνο συμμετοχής σε όλες τις παίκτριες που είχε στη διάθεσή της ενώ η Κατερίνα Δελή αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της Φ.Ε.Α. κόντρα στον Ολυμπιακό με 17 πόντους (4/7 δίποντα, 3/3 δίποντα).

Η Νένα Νικολαϊδου βοήθησε πολύ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ ενώ η Εβίνα Σταμάτη και η Τάνια Χαλιβέρα πρόσθεσαν από 16 και 13 πόντους αντίστοιχα.
Διαιτητές: Σιμητόπουλος, Τζιβελεκίδου
Τα δεκάλεπτα:
13-16, 28-38, 48-52, 58-64
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β. (Ξενοκώστας): Λυμπερίδου, Σουλτάνη, Ταντουρόφσκα 10 (1), Μαγκλάρα 8, Κουτσουνούρη 22 (2), Ζίφκοβιτς, Κυριτσάκα 10, Τόμπσον 8.
Φ.Ε.Α. (Καπογιάννη): Τζίμου, Σταμάτη 16 (1), Δελή 17 (3), Βασιλείου 3, Νικολαΐδου 12 (8ρ.), Σταμπούρλου, Τζόουνς, Χαλιβέρα 13 (2), Κυριακοπούλου 3.

Σύσκεψη στα όρθια...

Πάνω από μισή ώρα τα έλεγαν ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κοκκινοβασίλης με τοπικά στελέχη του κινήματος. Γίνεται, όμως, σύσκεψη στα όρθια και μάλιστα στην πλατεία Πατριάρχου;

Αδιάβατοι οι δρόμοι

Δεκελείας, Πίνδου, Αχαρνών, Χαλκίδος, ακόμα κι η Μαραθώνος ψιλοπήζει σήμερα που απεργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να στριμώξουν την... Κυβέρνηση. Κι η Δεκελείας σταθερά κατειλημμένη και στις δυο λωρίδες από τους "Ελληναράδες".

Γεια σου Ελλάδααααα

Σκουπίδια...

Η φωτογραφία που βλέπετε είναι τραβηγμένη στο πιο κεντρικό παρτέρι της Φιλαδέλφειας, στο παρτέρι που αρχίζει από την πλατεία Πατριάρχου (από τα Goody's) και φτάνει ως την Εθνική Τράπεζα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Βέβαια θα μου πείτε "οι εργαζόμενοι στους δήμους είχαν απεργία". Σωστό. Αλλά αυτές οι απεργίες ποιον βλάπτουν; Το Δήμαρχο; Καθόλου. Το βουλευτή; Με τίποτα.Τον υπουργό; μάλλον κάνουμε πλάκα. Τον Πρωθυπουργό; Πρόκειται για ανέκδοτο.

Εμάς βλάπτουν αυτές οι απεργίες. Τους πολίτες. Που ζούμε μέσα στα σκουπίδια και αντικρύζουμε εικόνες όπως αυτή (και πολύ χειρότερες)...