Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Υπάρχει απάντηση;

Θέλω να θέσω ένα ερώτημα για τις τελευταίες εξελίξεις στη Νέα Χαλκηδόνα. Πρώτα θέλω να πω ότι δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με την εκλογή του Μιχάλη Κουτσάκη ως διαδόχου του Γιώργου Αποστολάκη. Σέβομαι και αποδέχομαι την ετυμηγορία των πολλών και θα στηρίξουμε στο βαθμό που μας πέφτει λόγος το νέο Δήμαρχο, έστω και για τον ένα και μοναδικό μήνα της θητείας του.

Το σχόλιό μου αφορά στη Βούλα Μαυράκη. Όπως θα θυμάστε, ίσως, η κυρία Μαυράκη είχε προταθεί από ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ομάδα της Νέας Χαλκηδόνας για διάδοχος του Αποστολάκη και Δήμαρχος του νέου δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας. Αυτή την πρόταση την είχε κάνει ολόκληρη η δημοτική ομάδα της Χαλκηδόνας υπέρ της Μαυράκη. Όπως επίσης γνωρίζουμε, τελικά η επιλογή του Παντελή Γρετζελιά για τη χήρα του Αποστολάκη, Έφη, υπερίσχυσε και μάλιστα ομόφωνα.

Και τώρα το ερώτημα: Πώς είναι δυνατό η ομάδα της Νέας Προοπτικής στη Χαλκηδόνα να επιλέγει τη Βούλα Μαυράκη για Δήμαρχο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας για 3,5 χρόνια, αλλά να την απορρίπτει για Δήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας με θητεία ενός μηνός;

Μήπως να φωτογραφίζουμε και τους αριθμούς κυκλοφορίας;

Πάλι στη διασταύρωση Προύσσης και Επταλόφου. Όπως και την προηγούμενη φορά. Αυτή τη φορά από την άλλη μεριά της Προύσσης. Ο "Ελληναράς" όχι μόνο έχει κλείσει ΤΕΛΕΙΩΣ την ειδική δίοδο στο πεζοδρόμιο για τα ΑΜΕΑ, αλλά ένας... συνάδελφός του έχει ΔΙΠΛΟΠΑΡΚΑΡΕΙ, ώστε ο δύσμοιρος ΑΜΕΑ να μην έχει ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ πιθανότητα να ανέβει στο πεζοδρόμιο ή να κατέβει από αυτό...

Μήπως πρέπει από την επόμενη φορά στη φωτογραφία να βάζουμε και τον αριθμό κυκλοφορίας των "Ελληναράδων", έτσι, για να τους μαθαίνουμε σιγά- σιγά;

Δεν θα πάμε Περιστέρι



Αντίθετη στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί μέρος των εξεδρών στους φίλους της ΑΕΚ που διαμένουν στην περιοχή του Περιστερίου ήταν η αστυνομική διεύθυνση κατά τη διάρκεια τη σημερινής σύσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας, ενόψει του αγώνα της Κυριακής Περιστέρι- ΑΕΚ στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» για την 6η ημέρα της Α1 Ανδρών. 

Η Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον τιμ μάνατζερ Δημήτρη Καρβέλα, ο οποίος ζήτησε να δοθεί μια κενή εξέδρα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι θα εισέλθουν στο κλειστό χωρίς να φέρουν διακριτικά, μιας και απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων. Οι εκπρόσωποι του Περιστερίου διά του επίτιμου προέδρου τους, Πέτρου Μουγιάκου, εμφανίστηκαν θετικοί στο αίτημα αλλά η αστυνομία ήταν αντίθετη, καθώς υπάρχει ο φόβος επανάληψης των περυσινών επεισοδίων.
 
Αύριο η διοίκηση της ΑΕΚ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναφερθεί σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα.-

Νέα ομάδα στο facebook για τον Ποδονίφτη

Για τους πιστούς φίλους της κοινωνικής δικτύωσης, ενημερώνουμε ότι δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα στο facebook με τίτλο ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ. Μπείτε στο λογαριασμό σας και ζητήστε να γίνετε μέλη.

Α! Και μην ξεχνάτε, πιστοί φίλοι του facebook, ότι ομάδα έχει και Η ΑΛΗΘΕΙΑ. Η διεύθυνσή της είναι http://www.facebook.com/home.php?sk=group_135188793200700.  Μπείτε και σε αυτήν για να γίνετε μέλη...

Καλό σερφάρισμα...

Άρχισε το μαρτύριο της σταγόνας;

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό τρέχουν, μετά τη σημερινή διαγραφή από τη Νέα Δημοκρατία του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη (φωτο). Η σύγκρουση Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ολομέτωπη.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι και ποιοι από τα τοπικά στελέχη θα ακολουθήσουν την κυρία Μπακογιάννη στο εγχείρημά της. Γιατί πέρυσι τέτοιο καιρό, ήταν πολλοί αυτοί που τη στήριξαν φανερά...

Αναμονή και περιέργεια...

Αυτά τα συναισθήματα κυριαρχούν στην πόλη, κατά το μεσοδιάστημα μέχρις ότου αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η νέα δημοτική Αρχή. Η αναμονή είναι στο προσκήνιο διότι όλοι οι συνδυασμοί περιμένουν... τους άλλους να κινηθούν πρώτοι. Με την εξαίρεση του Χάρη Τομπούλογλου ο οποίος με στελέχη του Καλημέρα Όμορφη Πόλη πέρασε από τα καφενεία και τα καταστήματα της πόλης κι ευχαρίστησε για τη στήριξη που του παρείχαν σχεδόν οι μισοί συμπολίτες μας, τίποτε άλλο δεν κινείται σε δημοτικό επίπεδο.

Κινείται, ωστόσο, σε επίπεδο τοπικού τύπου. Ήδη μια νέα προσπάθεια φαίνεται να ξεκινά με έδρα επί της οδού Προύσσης, αλλά με άγνωστο το σχέδιο οικονομικής της επιβίωσης. Υπάρχουν ήδη αρκετές (Η Αλήθεια, Επιτέλους, Αναζήτηση, Έκφραση, Χλωροφίλη, Διάλογος και ίσως η υπό επανέκδοση εφημερίδα Απόψεις του Σταύρου Κόντου) και η "πρεμούρα" για νέες ίσως συνδέεται με τη "ζέστη" που υπάρχει πάντα την επαύριο των εκλογών, κυρίως των δημοτικών. Ίδωμεν...

Εικόνες ντροπής στην Πολεοδομία Περισσού

Ρεπορτάζ στο πρωινό του MEGA έγιναν οι τριτοκοσμικές εικόνες που παρατηρούνται στην Πολεοδομία Περισσού, όπου οι πολίτες μηχανικοί προσέρχονται από τις 3 και 4 τα ξημερώματα προκειμένου να υποβάλουν τους φακέλους τους για τακτοποίηση ημιυπαίθριων.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι ότι για λόγους αδιευκρίνιστους, η Πολεοδομία αυτή δεν δέχεται ταχυδρομικά την υποβολή των φακέλων των πολιτών, όπως κάνουν οι άλλες κι όπως κάθε Πολεοδομία υποχρεούται εκ του νόμου.

Οδικός χάρτης για το νέο Δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ευαγγελινός ανήρτησε στην ομάδα της "Αλήθειας" στο facebook (http://www.facebook.com/home.php?sk=group_135188793200700) τον οδικό χάρτη μετάβασης στο νέο Δήμο Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας:

Φτάσαμε λοιπόν σήμερα μαζί με τον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση να έχουμε νέο Δήμο στην περιοχή μας το Δήμο ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ. Για την μετάβαση στη νέα εποχή χρειάζονται συστηματικά βήματα, γρήγορες ενέργειες και αρκετή δουλειά. Έτσι λοιπόν ετοιμάζεται από τους αρμοδίους ένα συνολικό σχέδιο για τους Δήμους (οδικός χάρτης μάλλον το όνομά του),το οποίο πρέπει να εξειδικευτεί από την νέα διοίκηση, από πληροφορίες αυτό θα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • - Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2010 πρέπει να ρυθμιστεί η καταβολή των αποδοχών των υπαλλήλων για τον Ιανουάριο του 2011, καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας των υπαλλήλων (και αυτών που μετατάσσονται).
  • -Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι φάκελοι των υπαλλήλων που εθελοντικά μετατάσσονται από τις νομαρχίες στους δήμους.
  • -Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα αναδειχτεί από το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία 2/3 η νεοσυσταθείσα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που θα λειτουργεί ως γνωμοδοτικό όργανο(άρθρο 76).
  • - Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάταξη των υπαλλήλων των καταργούμενων δήμων στο νέο Δήμο ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ.
  • - Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια για τη μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού των επιχειρήσεων που προσαρμόστηκαν.
  • - Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου ο νέος δήμος μπορεί να υποβάλει ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αίτημα για μετάταξη πρόσθετου προσωπικού από τις καταργούμενες νομαρχίες.
  • -Μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να γίνει συγχώνευση των δύο κοινωφελών επιχειρήσεων και διαφόρων νομικών προσώπων (άρθρα 109 και103)
Εκτός από τις προαπαιτούμενες άμεσες δράσεις περιλαμβάνονται και οι μεσομακροπρόθεσμες ενέργειες με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίες είναι:

  1. Συγκρότηση οργάνων και ανάθεση των αρμοδιοτήτων, δηλαδή θα πρέπει να εκλεγούν προεδρεία, να ορισθούν αντιδήμαρχοι, να συγκροτηθούν επιτροπές, να επιλεγεί εντός δύο μηνών ο Συμπαραστάτης του Δημότη (άρθρο 77).
  2. Η σημαντικότερη προθεσμία είναι η 28η Φεβρουαρίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων του νέου Δήμου,καθώς και των υποχρεώσεων, απαιτήσεων και των διαθέσιμων χρημάτων (άρθρο 267).
  3. Εντός του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του δήμου για το 2011, ο ετήσιος προϋπολογισμός ενώ παράλληλα θα ξεκινούν οι διαδικασίες κατάρτισης του Επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου.
  4. Επιπλέον μέχρι τις 30 Μαΐου πρέπει ο νέος δήμος να αρχίσει τις διαδικασίες κατάρτισης απολογισμού και ισολογισμού (άρθρο 267)των συνενούμενων δήμων.
  5. Διαχείριση αρμοδιοτήτων – Πληροφόρηση δημοτών. Οι νέες αρμοδιότητες θα ασκούνται άμεσα,ενώ μέχρι 31/3 θα εγκριθεί χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των δημοτών, ενώ θα εκδοθεί και θα μοιραστεί ο Οδηγός του Δημότη (άρθρο 63) σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
  6. Λειτουργική Ενοποίηση και Μετάπτωση Πληροφοριακών Συστημάτων. Για παράδειγμα, μέχρι τις 31/3 θα πρέπει να συνενωθούν οι βάσεις δεδομένων των δημοτολογίων και να υπάρξει ενιαία αρίθμηση των οικογενειακών μερίδων.
  7. Συγχώνευση και κατάργηση Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων των δύο δήμων. Μέσα σε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους δήμοι και περιφέρειες θα πρέπει να προχωρήσουν με αποφάσεις των συμβουλίων τους στις απαραίτητες συγχωνεύσεις π. χ. σχολικών επιτροπών, ΚΑΠΗ, ΠΠΙΕΔ, κλπ.
  8. Μέχρι και το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να συγκροτηθεί και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών.

Στην εφαρμογή όλων αυτών και άλλων που δεν περιελήφθησαν στην παραπάνω καταγραφή εργασιών ενδεχομένως να προκύψουν πολλές αλλαγές, τόσο στις ημερομηνίες όσο και στις διαδικασίες. Κουράγιο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και να σκεφτεί κανείς ότι είμαστε σε “περιβάλλον” μνημονίου.