Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Λίγος σεβασμός...

Γωνία Προύσσης και Επταλόφου, ένα βήμα από την πλατεία Πατριάρχου. Ο "Ελληναράς" έχει αφήσει το αυτοκίνητό του ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω στο μοναδικό σημείο που μπορεί ένα άτομο με ειδικές ικανότητες να ανέβει στο πεζοδρόμιο.

Δείτε ότι έχει αφήσει ανοικτά τα "αλάρμ" (που μεταφράζεται "φίλε ΑΜΕΑ περίμενέ με λίγο πάνω στο αναπηρικό σου μέσα στο δρόμο, δυο δουλίτσες θα κάνω και μετά ανεβαίνεις...").

Αν δεν σέβεται κανείς τον διπλανό του, πώς θα σεβαστεί τον εαυτό του;

"Έφυγε" κι ο Βαγγέλης Βουρδουμπάς

Άλλος ένας γνωστός φιλαδελφειώτης, ο Βαγγέλης Βουρδουμπάς έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή στην κρίσιμη ηλικία των 50+, προδομένος από την καρδιά του. Νοσηλευόταν από την παραμονή του β´ γύρου στην εντατική του Ευαγγελισμού. Ήταν ανιψιός του ποιητή Χρήστου Πύρπασου. Ο γιος του ήταν υποψήφιος με το "Καλημέρα Όμορφη Πόλη". Η κηδεία του Βουρδουμπά θα γίνει τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.

Ζυμώσεις για τον τελευταίο Δήμαρχο Νέας Χαλκηδόνας

Καθώς η ψηφοφορία για ανάδειξη του διαδόχου του Γιώργου Αποστολάκη στη θέση του Δημάρχου Νεας Χαλκηδόνας μέχρι τα τέλη του έτους έχει προσδιοριστεί για τις 11 το πρωί της Δευτέρας, οι ζυμώσεις κορυφώνονται ανάμεσα στους δυο υποψηφίους, τη Βούλα Μαυράκη- Φίλου και τον Μιχάλη Κουτσάκη.

Θυμίζουμε ότι η ομάδα της Χαλκηδόνας είχε εκφραστεί υπέρ της Βούλας Μαυράκη ως διαδόχου του Αποστολάκη, πριν ο Παντελής Γρετζελιάς περάσει τη βούλησή του για ανάδειξη της Έφης Γαϊτανά- Αποστολάκη στη θέση του αείμνηστου συζύγου της.

Τώρα, ο γνωστός μεγαλοπαράγων της Φιλαδέλφειας μαθαίνουμε ότι κάνει επιλεγμένα τηλεφωνήματα σε "συντρόφους" του και τους συστήνει να ψηφίσουν τον Μιχάλη Κουτσάκη στην ψηφοφορία της Δευτέρας.

Σημειώνεται ότι η μέχρι στιγμής στάση της νεοεκλεγμένης Δημάρχου Έφης Αποστολάκη είναι αυστηρά ουδέτερη.

Σπουδές στη Βρετανία; Τι λέει ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα


Αντιγράφω από το blog του Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα Ντέιβιντ Λάντσμαν. Δείτε πώς αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμιά τους. Εδώ, οι μόνες φωνές που ακούγονται μιλούν για "ξεπούλημα". Δεν είμαστε άξιοι της τύχης μας;


"Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζω για το σεβασμό μου για την σημασία που αποδίδουν οι ελληνικές οικογένειες στην εκπαίδευση. Αυτό έγινε ξανά φανερό τις τελευταίες μέρες στην Έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο με εκπροσώπους από συνολικά 46 βρετανικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά  ιδρύματα.   Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή των Ελλήνων φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αντιστοίχως, οι Έλληνες φοιτητές είναι η ένατη μεγαλύτερη κοινότητα μη-βρετανών φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια. Πριν από λίγα χρόνια, οι Έλληνες φοιτητές ήταν κυρίως μεταπτυχιακοί. Τώρα πολλοί Έλληνες επιλέγουν και προπτυχιακές σπουδές, από αρχιτεκτονική μέχρι φυσική και από μουσική μέχρι μηχανολογία.

Ένα από τα πιθανά ερωτήματα των υποψήφιων φοιτητών και των γονιών τους είναι πώς θα επηρεαστούν οι ίδιοι από τις προτεινόμενες αλλαγές στα δίδακτρα προπτυχιακών σπουδών στη Βρετανία. Οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση αφορούν τους Βρετανούς φοιτητές και ισχύουν  έτσι και για τους υπόλοιπους φοιτητές της Ε.Ε.
(Τα δίδακτρα για τους εκτός Ε.Ε. φοιτητές υπολογίζονται σε διαφορετική βάση και είναι υψηλότερα, αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα διατηρήσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.)
Οι προτάσεις αυτές της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, οπότε δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ακριβή στοιχεία. Αλλά ενδεχομένως να είναι χρήσιμο να δούμε την πορεία του θέματος μέχρι σήμερα. Τον Νοέμβριο του 2009, η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει την Ανεξάρτητη Επιθεώρηση Χρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των Φοιτητών, υπό την ευθύνη αρμόδιας επιτροπής με πρόεδρο τον διακεκριμένο επιχειρηματία Λόρδο Browne και τη συμμετοχή ανώτατων ακαδημαϊκών, μεταξύ άλλων. Ο στόχος ήταν να εξεταστεί πώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να χρηματοδοτείται με τρόπο που να εξασφαλίζεται μεν η πρόσβαση των φοιτητών σε αυτή, ανεξάρτητα από το οικογενειακό  τους εισόδημα,  αλλά και η δικαιοσύνη απέναντι στους Βρετανούς φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν έχουν επωφεληθεί από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η επιτροπή συνέταξε την έκθεσή της αυτό το φθινόπωρο και τον περασμένο μήνα ο Βρετανός Υπουργός  Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων,  Δρ Vince Cable, διατύπωσε την αρχική θέση της κυβέρνησης. Μέσα από αυτή την διατύπωση, η κυβέρνηση πρότεινε ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να χρεώνουν δίδακτρα έως και £ 6.000 (7,050 Ευρώ) το χρόνο για προπτυχιακές σπουδές, ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι και  £ 9.000 (10,600 Ευρώ). Οι φοιτητές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν τα δίδακτρα, αντιθέτως θα λαμβάνουν ένα δάνειο για να καλύψουν το κόστος, το οποίο θα αποπληρώνουν, όταν καταφέρουν να έχουν ένα εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο. Το επιτόκιο των δανείων αυτών θα είναι κυμαινόμενο και θα υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε αποφοίτου. Το ίδιο σύστημα θα ισχύει και για τους σπουδαστές από την Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αν και τα όρια εισοδήματος θα ποικίλουν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σύστημα είναι δίκαιο για όλους. Οι φοιτητές που παραμένουν στη Βρετανία θα αποπληρώνουν το δάνειο τους δια μέσου του Βρετανικού φορολογικού  συστήματος.

Η πρόταση της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ για το ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2012. Όπως είπε ο Δρ Cable: «Θέλουμε να έχουμε έναν ακμάζοντα πανεπιστημιακό τομέα που θα παρέχει εξαιρετικό επίπεδο εκπαίδευσης και θα είναι προσιτός σε όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν". Αν ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που παραβρέθηκε στην Έκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα είναι ενδεικτικός, υποψιάζομαι ότι ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στην Βρετανία θα εξακολουθήσει να είναι μεγάλος για πολλά ακόμα χρόνια."

Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση της κυβέρνησης για το γήπεδο της ΑΕΚ

Την επίσημη απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το αν είναι εφικτό να κατασκευαστεί το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια περιμένουν στην ΑΕΚ μετά τη συνάντηση που είχε η ΠΑΕ και η Ερασιτεχνική με τον αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη. Μέχρι την Τετάρτη αναμένεται η απάντηση της Πολιτείας.

Προτεραιότητα έχει γίνει για την ΑΕΚ το τελευταίο διάστημα η κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι διοικούντες την Ενωση κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση έχουν εντατικοποιήσει τις επαφές τους με ανθρώπους, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής (19/11) έλαβε χώρα συνάντηση στο γραφείο του αρχιτέκτονα Στέλιο Αγιοστρατίτη και το παρών έδωσαν ο Σταύρος Αδαμίδης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κωνσταντινίδη, τον γενικό γραμματέα της ερασιτεχνικής Βασίλη Τόγελο, τον νομικό σύμβουλο Αντώνη Κατσιγιάννη και μία εκπρόσωπο της πολεοδομίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία ομάδα ανθρώπων, που θα αναλάβει να τρέξει την υπόθεση του γηπέδου, αλλά και μία εταιρία, που θα μπορεί να εκπροσωπεί και να υπογράφει τα επίσημα έγγραφα, που αφορούν το γήπεδο.

Η συνάντηση αυτή είχε σκοπό την ενημέρωση από τον αρχιτέκτονα για το πρότζεκτ του έργου, ώστε οι άνθρωποι της ΑΕΚ να παρουσιαστούν ενωμένοι στο καθοριστικό ραντεβού της Τρίτης (23/11) ή της Τετάρτης (24/11) με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Θάνο Μωραϊτη.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο Υφυπουργός είχε παραδώσει τα σχέδια στο Υπουργείο, το οποίο τα εξετάζει και μέχρι την Τετάρτη (24/11) αναμένεται να έχει αποφασίσει σχετικά με το αν είναι εφικτό να κατασκευαστεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.