Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κι επίσημα Κανταρέλης- Νικολόπουλος εκτός!

Την παραίτησή τους από αντιδήμαρχοι κι από όλες τις θέσεις που κατείχαν, και την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Νέα Προοπτική ανακοίνωσαν αμέσως μόλις ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι ως τώρα αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κανταρέλης και Φώτης Νικολόπουλος. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν είναι

Αρχίζει σε λίγο το Δημοτικό Συμβούλιο

Το (σοβαρό) ζήτημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου και το (λιγότερο σοβαρό) ζήτημα των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς αναμένεται να είναι τα θέματα που θα "ανάψουν" τα πνεύματα στη

Ανοίγει και το ALTER ο Μαρινάκης

Στην ΕΣΗΕΑ εμφανίστηκε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΕ (ALTER CHANNEL) και παρόντος του εκπροσώπου των δημοσιογράφων Βασίλη Τζήμτσου, αλλά και συναδέλφων του, έδωσε 3 σημαντικές ειδήσεις:

Σε αναζήτηση νέου πολιτικού προσωπικού

Γράφει ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος
Δύσκολα μπορεί κανείς να αντικρούσει τον Μανώλη Βασιλάκη όταν, στο κύριο άρθρο του Athens Review of Books (ARB), προτείνει «κυβέρνηση τεχνοκρατών τώρα!», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια πολιτικών θηρευτών που οι ίδιοι την έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Ο αρθρογράφος τονίζει, μεταξύ άλλων:

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τα τροφεία


Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση των εκλεγμένων εκπροσώπων της δημοτικής αρχής προς τους γονείς και τους κηδεμόνες που διεκδικούν αγωνιστικά την φύλαξη των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας. Με ευθύνη της σημερινής δημοτικής Αρχής, που ευθυγραμμίζεται με την βαρβαρότητα των μέτρων που παίρνει η συγκυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), επιμένει μια

Η μέγιστη πολιτική αντίφαση

Ακούμε σχεδόν σε κάθε λογύδριο και σε κάθε μονολογικό διάλογο των πολιτικάντηδων μας (οι «πολιτικοποιημένοι» πολίτες μου φαίνεται πως θα συμφωνήσουν με την άποψη μου ότι ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας δεν είναι παρά πολιτικάντηδες, φτάνει από αυτό το ΟΛΟΙ να εξαιρούνται οι ΔΙΚΟΙ τους) να λέγονται ανάμεσα σε άλλα και οι

Έλληνες, αεί παίδες...

Γράφει ο Θανάσης Γκότοβος
Ένας Αρειανός προσγειώνεται αυτές τις μέρες στο Σύνταγμα  και βλέπει κόσμο να πηγαινοέρχεται με πρόσωπα σκυθρωπά και βλέμματα βλοσυρά, νέους με την αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένη στα μάτια τους, πολιτικούς να εγκαταλείπουν το αγαπημένο τους κόμμα ή να εκδιώκονται από αυτό επειδή βρέθηκαν ξαφνικά εκτός ευρωπαϊκής γραμμής. Κι αρχίζει να αναρωτιέται τι

Το μεγάλο ελληνικό θαύμα



Γράφει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος
Μέσα στο χάος της παράνοιας στο οποίο βυθίζεται αυτό που καταχρηστικά πια αποκαλούμε ζωή, σε έναν κόσμο όπου βουλευτές τραμπουκίζουν, φοιτητές καταλαμβάνουν servers και πολίτες μετατρέπονται σε vigilantes, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε μια αναμφισβήτητη αλήθεια:
Την τρομερή και σπουδαία πρόοδο της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες, και μια τρομερή και σπουδαία πρόοδο σε συγκεκριμένα πράγματα ειδικά τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για ένα επίτευγμα -ή μάλλον, για ένα μπουκέτο επιτευγμάτων- που χάνεται μέσα στο χαμό της γενικότερης κατάρρευσης.
Θα το αγγίξω μόνο επιδερμικά εδώ, ξεκινώντας από το εξης:
image
Κοίταξε αυτή τη φωτογραφία. Την τράβηξα τις προάλλες σε ένα σταθμό του μετρό της Αθήνας. Βλέπεις τι δείχνει; Ανθρώπους να στέκονται στη δεξιά πλευρά της κυλιόμενης σκάλας.
Δεν είμαι δα και αιωνόβιος, αλλά είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι μια εποχή που δεν υπήρχε μετρό και οι κυλιόμενες σκάλες ήταν σπουδαία καινοτομία που τη βλέπαμε στους λίγους υπόγειους σταθμούς του ΗΣΑΠ, στο Μινιόν και στο Λαμπρόπουλο, και μας φαινόταν φοβερή τεχνολογία. Αυτά σε μια εποχή που οι άνθρωποι κάπνιζαν στα αεροπλάνα και χιλιάδες πολίτες υποδέχονταν μια ιταλίδα πορνοστάρ στο αεροδρόμιο. Ένας δάσκαλος στην πρώτη δημοτικού μας βάραγε τα χέρια με τη βέργα. Αυτά γίνονταν στη δεκαετία του '80. Τότε στις κυλιόμενες σκάλες οι άνθρωποι στέκονταν όπου να 'ναι.
Όσοι έχουμε ζήσει τα τελευταία τριάντα χρόνια με ανοιχτά μάτια, έχουμε παρατηρήσει την αλλαγή. Δεν είναι κατανοητή σε όλους γιατί γίνεται αργά και οργανικά, όπως οι περισσότερες μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Αλλά αν καθίσεις λίγο και σκεφτείς τη ζωή στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια και τη ζωή στην Ελλάδα σήμερα, η εξέλιξη είναι προφανής. Σήμερα είμαστε ένας λαός πολύ διαφορετικός. Ξένες ιδέες και νόρμες έχουν μπουκάρει στη ζωή μας και μας έχουν γεμίσει με μια εμπειρία και μια ωριμότητα που οι πρόγονοί μας, πιο πρωτόγονοι, δεν είχαν. Καταλαβαίνεις τι εννοώ. Ήμασταν, πώς να το πω κομψά, απαίδευτοι, ακατέργαστοι, λιγότερο πολιτισμένοι. Άμαθοι. Και προοδεύσαμε. Κόσμος ταξίδεψε, σπούδασε, μυαλά άνοιξαν, κάτι γύρισε πίσω, τηλεοράσεις άνοιξαν, εικόνες μπήκαν προς τα μέσα, το Ίντερνετ, λεφτά. Τα λεφτά ήταν πολύ σημαντικά.
Μια εξίσου θεαματική αλλαγή έχει γίνει και τα τρία τελευταία χρόνια.
Τις προάλλες βγήκε στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μπορείς να τη διαβάσεις εδώ. Είναι γεμάτη με τέτοια λόγια:
"Since the start of the program, Greece has done a tremendous fiscal consolidation effort, one of the biggest fiscal consolidation that any EU country has done over the past 30 years (resulting in an improvement in the hdeadline budget balance of around 6 percentage points of GDP since May 2010), in the context of a substantial contraction in GDP and very difficult economic and political conditions. Greece has also made significant improvements to its monitoring and budgetary control procedures".
Αυτά είναι καλά λόγια. Είναι πολύ καλά λόγια. Κανένας δεν ασχολείται μ' αυτά τα λόγια. "Tremendous" χαρακτηρίζει την προσπάθεια στο σουλούπωμα των δημοσιονομικών της χώρας η τρόικα σε επίσημο έγγραφό της. "Tremendous". Αυτή δεν είναι λέξη που περιμένεις να διαβάσεις σε επίσημο έγγραφο οικονομικής οντότητας. Είναι λέξη που περιμένεις να ακούσεις από κριτή του X-Factor.
Τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα έχει κάνει μια δημοσιονομική κωλοτούμπα ανεπανάληπτη στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά. Ταυτόχρονα οι πολίτες της έχουν φάει μια οικονομική σφαλιάρα ανεπανάληπτη για σύγχρονη δυτική δημοκρατία. Αυτές είναι θεαματικές αλλαγές, δεν είναι μικροπράγματα. Βλέπεις τα σκουπίδια να αλωνίζουν στη Βουλή και τις συντεχνίες να τραμπουκίζουν σε δρόμους και βιλαέτια, και σου δημιουργείται η εντύπωση πως είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται το παραμικρό, που αντιδρά και γκρινιάζει στα πάντα, μα δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αυτοί απλά ακούγονται περισσότερο. Τα νούμερα άλλα δείχνουν. Δεν είμαστε γκρινιάρηδες και επαναστάτες. Είμαστε στωικοί. Και έχουμε κάνει ως χώρα τα τρία τελευταία χρόνια άλματα ανοχής και εγκράτειας, και ως κοινωνία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες άλματα προόδου.
Όχι όλοι, βέβαια. Είμαστε ακόμα μια χώρα που πάνω στην πιο κρίσιμη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της εκλέγει ελεύθερα στο κοινοβούλιο ένα θίασο από αμόρφωτους, λαϊκιστές παλιάτσους. Δηλαδή, πολύ δημοκρατικά, τον εαυτό της. Επίσης, ακόμα οι δημόσιοι χώροι είναι βρώμικοι και φοιτητές χτίζουν γραφεία και είμαστε τελευταίοι σε κάθε μονάδα μέτρησης κοινωνικού κεφαλαίου και οι άνθρωποι καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους και κάνουν σφήνες στις ουρές στα φανάρια. Τα ξέρουμε όλα αυτά, είναι μπροστά μας κάθε ημέρα.
Αλλά πρόοδος έχει γίνει. Μπορεί να μην είναι αρκετή. Μπορεί η κρίση που βαθαίνει και κάνει τις φωνές των χολερικών ακραίων να ακούγονται όλο και πιο δυνατές να ακυρώσει και τις θυσίες των τελευταίων χρόνων και τις κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί ο χαμός, που μοιάζει αναπόφευκτος, να μας πάει πάλι πίσω.
Μα τώρα, ακόμα κι αν δεν έχει πολύ νόημα, αξίζει να θυμόμαστε λίγο τι έχουμε καταφέρει. Έτσι, για το καλό. Πώς κάποιοι από εμάς, λίγοι αλλά υπολογίσιμοι, μεγάλωσαν με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά, και δέχτηκαν ερεθίσματα που στους παλιότερους ήταν απροσπέλαστα και από αυτά έμαθαν, όχι πολλά, όχι πολύ ουσιαστικά, αλλά κάτι, έστω πράγματα μικρά και φαινομενικά ανούσια, όπως το πού πρέπει να στέκεσαι στις κυλιόμενες σκάλες για να μπορεί να ανέβει πιο γρήγορα ο συμπολίτης σου που βιάζεται.
AthensVoice

Ένταση στο Πολυτεχνείο- Ένας τραυματίας

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα γίνει και εφέτος ο εορτασμός για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Παρ’ όλα αυτά δεν έλειψαν τα πρώτα επεισόδια, όταν σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ένας φοιτητής -μέλος της ΠΑΣΠ- δέχθηκε επίθεση από αντίπαλες παρατάξεις με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Από

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Πολυτεχνείου

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα έως και το Σάββατο έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των εκδηλώσεων για την 39η Eπέτειο του Πολυτεχνείου.  Το Σάββατο οι ρυθμίσεις θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, που περικλείεται από τις: λεωφ.Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
 Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
 Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ). Οι οδηγοί την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο θα πρέπει να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Περίπτερο: Τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες

Τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων είναι το ενδεχόμενο φόρου σε εφάπαξ και αποζημιώσεις, η ύφεση στην οικονομία και οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

Αποκάλυψη- βόμβα! Είναι αλήθεια;

Στη βαρύτατη καταγγελία ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ζητούσε από τους εργολαβικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης(ΕΚΘ), να προχωρήσουν σε

Από σήμερα βρίσκετε τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα μπορούν με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με το ΑΦΜ τους να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να