Γιατί ο νέος Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας να μην βάλει φωτοβολταϊκά στο Δημαρχείο και τα άλλα κτήριά του; Ήδη ο πρώτος Δήμος στη χώρα που το έκανε είναι στην Αιτωλοακαρνανία. Ας τους μιμηθούμε!
Ολοκληρώθηκαν τα 2 πρώτα φωτοβολταϊκά σε ταράτσες στο Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.Το πρώτο Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 9,99 kw αποτελείται από 54 πάνελ της UPSOLAR UP-M185M, 185 Watt έκαστο τοποθετημένα σε βάσεις στήριξης Κ2 και Alumil.Ο μετατροπέας που χρησιμοποιήθηκε είναι της εταιρίας REFUSOL και συγκεκριμένα REFUSOL 10 K.Το δεύτερο Φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 9,90 kw αποτελείται από 45 πάνελ της UPSOLAR UP-M220P, 220 Watt έκαστο τοποθετημένα σε βάσεις στήριξης Κ2.Οι 3 μετατροπείς που χρησιμοποιήθηκαν είναι της εταιρίας PLATINUM και συγκριμένα PLATINUM 3800 S.
Τα ετήσια αφορολόγητα έσοδα για το κάθε ένα προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 7800 ευρώ. Σημασία δεν έχει τόσο ο τύπος και η εταιρία -τα παραπάνω επέλεξαν στο Δήμο Θέρμου, εμείς μπορούμε να βάλουμε ό,τι μας πουν οι ειδικοί, ή ίσως να βρούμε έναν επιχειρηματία του χώρου από την πόλη μας- σημασία έχει ότι ο νέος μας Δήμος είναι καλό να δείξει εξαρχής ότι συμβαδίζει με την τελευταία λέξη της καινοτομίας και ότι εκμεταλλεύεται κάθε δυνατότητα που του παρέχεται.
to kostos den mas ipate poso einai. Se posa xronia ginetai aposvesi?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περίπου έναν χρόνο, αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που εξοικονομείς από τη ΔΕΗ, καθώς και το ότι τα έσοδα είναι αφορολόγητα
ΑπάντησηΔιαγραφή@ΑΛΗΘΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σε περίπου έναν χρόνο, αν σκεφτεί κανείς τα χρήματα που εξοικονομείς από τη ΔΕΗ..."
κάποιο λάθος κάνεις.
Ψάξτο καλύτερα.
@Ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν μου λες εσύ, που φαίνεται ότι ξέρεις;
Σαν παιδιά κάνετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγο GOOGLING λύνονται όλα !
Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει κατά μέσο όρο ετησίως περί τις 1.300 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ότι στις βόρειες.
Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά συστήματα δίνουν τιμές για κάθε εγκατεστημένο kWp(δηλαδή τη μέση τιμή του κόστους κατά την παράδοση του Φ/Β συστήματος, με το «κλειδί στο χέρι»). Το κόστος αυτό είναι της τάξεως των 5000-6000€ ανά εγκατεστημένο kWp, για την περίπτωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με σταθερή στήριξη, ποσό που θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο για μικρές εγκαταστάσεις. Έτσι ένα Φ/Β Σύστημα των 10kWp έχει ένα αρχικό κόστος 60.000 €.
Για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος απαιτείται έκταση 10kWp x 10 m2/kWp = 100 m2 (η έκταση αυτή πρέπει να θεωρηθεί ως η ελάχιστη δυνατή καθώς θα απαιτηθούν βοηθητικοί χώροι για τον συνοδευτικό εξοπλισμό). Ειδικά στην περίπτωση που δεν επιλεγεί σταθερή στήριξη για τα φωτοβολταϊκά, αλλά κινούμενο σύστημα απλού ή διπλού άξονα, θα απαιτηθεί ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερη έκταση για την αποφυγή σκιάσεων κατά την κίνηση των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Ο χρόνος απόσβεσης και το πιθανό κέρδος μιας τέτοιας επένδυσης, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Η Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται σε ευνοϊκή γεωγραφικά θέση, με αποτέλεσμα (λόγω υψηλής ηλιοφάνειας) να παρουσιάζει ένα Δείκτη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 1300 KWh/kWp ετησίως.
Από την άλλη, ο ΔΕΣΜΙΕ (ή η ΔΕΗ) είναι υποχρεωμένος να αγοράζει την παραγόμενη από τα φωτοβολταϊκά ηλεκτρική ενέργεια προς 45-55 λεπτά την κιλοβατώρα (τιμή που θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με ετήσια αναπροσαρμογή σύμφωνα με τον τιμάριθμο) και να συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από τον κάτοχο του Φ/Β Συστήματος με αυτήν που καταναλώνει, με τιμή πώλησης περί τα 12 λεπτά/KWh.
Για μια πιο ακριβή ανάλυση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα εξής:
* Τα τιμολόγια απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας αναπροσαρμόζονται υποχρεωτικά κάθε χρόνο κατά το 80% του πληθωρισμού ή σύμφωνα με τις αναπροσαρμογές της ΔΕΗ βάσει του ν. 3468/06 για τα επόμενα 20 χρόνια.
* Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση παρουσιάζει απώλειες λόγω των μετατροπέων (inverters), καλωδίων κ.λπ. που συνολικά μπορεί να φθάνουν το 5-10%. Αν σε αυτές προστεθούν και απώλειες λόγω μεταβολών θερμοκρασίας και λόγω σκόνης, το συνολικό ποσοστό μπορεί να φθάσει το 20%.
* Τα φωτοβολταϊκά εμφανίζουν μείωση της απόδοσής τους με την πάροδο του χρόνου. Οι πιο γνωστές κατασκευαστικές εταιρείες εγγυώνται ότι μετά από 20 χρόνια τα Φ/Β Συστήματα θα έχουν το πολύ 20% μείωση της απόδοσής τους.
* Βάσει του αναπτυξιακού νόμου τα Φ/Β Συστήματα μπορεί να τύχουν επιδότησης.
* Λειτουργικά έξοδα, έξοδα συντήρησης και ασφάλισης των συστημάτων.
Όπως βλέπετε φίλοι μου, οι παράγοντες είναι πολλοί και μόνο αν τους συνυπολογίσουμε όλους θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιο είναι το τελικό κόστος μιας επένδυσης σε Φ/Β και επομένως να υπολογίσουμε με ακρίβεια το χρόνο απόσβεσης.
Το σίγουρο πάντως είναι πως τα φωτοβολταϊκά συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφέλη για τον καταναλωτή, για τις αγορές ενέργειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σας χαιρετώ.
"Ο ΔΙΚΑΙΟΣ"
Αυτό είναι το σωστό ΔΙΚΑΙΕ. Αυτός που ξέρει, ενημερώνει. Μαζί σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή