Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Να εντοπίσουμε τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας

Καθώς οι νέοι αξιωματούχοι του νέου Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας κάθονται, πια, στις καρέκλες τους, έχουν ενημερωθεί σε μεγάλο βαθμό για τις αρμδιότητές τους, γνωρίζουν καλά τα οικονομικά του Δήμου άρα και τις πραγματικές δυνατότητες του καθενός, είναι ώρα νομίζω να αρχίσει μέσα από την "Αλήθεια" να καταγράφει τις δικές της προτεραιότητες και τη τοπική μας κοινωνία.

Ας μη γελιέται κανείς μας: Καμιά αρχή, κανένας εκλεγμένος για μια θητεία δεν έχει καταφέρει να
πραγματοποιήσει στο 100% τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αυτό είναι μια αλήθεια που ισχύει για ΟΛΟΥΣ, τοπικά και γενικά. Και -αν θέλετε- είναι και φυσιολογικό. Κανείς δεν μπορεί σε λίγο καιρό μέσα (στην προεκλογική περίοδο) όχι μόνο να γνωρίζει πώς θα πάει συνολικά το καράβι της Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, αλλά και της Ελλάδας στα επόμενα τριάμισι χρόνια. Αυτό πιστεύω ότι ο καλοπροαίρετος πολίτης το γνωρίζει καλά.

Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι δίνει η κοινωνία λευκή επιταγή στην οποιαδήποτε Αρχή, του δήμου, της περιφέρειας, της χώρας. Πρέπει όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στν τοπικη΄εξουσία να πιέζουμε για το καλύτερο δυνατό. Αλλά οι προτεραιότητες πρέπει να ανιχνευτούν και να εντοπιστούν.

Ερώτημα πρώτο: Δημοτικά τέλη. Θυμίζ ότι τα δημοτικά τέλη είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ τέλη, δηλαδή πληρώνουμε για συγκεκριμένες υπηρεσίες που οδημος μας παρέχει (ή πρέπει να μας παρέχει). Εάν η διαφαιόμενη απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής να μειώσει τα δημοτικά τέλη (μιλάμε για μια μείωση που δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 10-15 ευρώ το χρόνο, να μου το θμηθείτε...) συνοδευτεί με μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που ανταποδοτικά θα μας παρέχει, είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε το "πακέτο";

Ερώτημα δεύτερο: Κοινωνική πολιτική. Ζούμε σε μια περίοδο κρίσης, όπου τα πορτοφόλια όλων των νοκοκυριών περνούν δύσκολες μέρες (το λέω όσο κομψά μπορώ...). Προτιμάμε να μας φτιάξουν το πεζοδρόμιο που έχει υποστεί αλλοιώσεις, ή να μας καλύψουν ένα μέρος των κοινωνικών μας δραστηριοτήτων, π.χ. να δουν τα παιδιά μας μια καλή παράσταση αντί να πληρώσουμε να τα πάμε στην Αθήνα; Φυσικά η πρώτη απάντηση είναι "και τα δυο". Το ζήτημα είναι ότι ποτέ, κανείς δεν τα έκανε όλα.

Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία πρέπει να οριοθετήσει τις προτεραιότητές της, με βάση τις οποίες θα κριθεί συνολικά και το έργο της δημοτικής αρχής. Χρειάζεται, νομίζω, να ανοίξει ένας διάλογος πάνω σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και να προστεθούν νέα ερωτήματα δίπλα στα δυο πρώτα, που ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητή αλήθεια, το ζητούμενο είναι πως καμία δημοτική αρχή τόσα χρόνια (και για άλλα τόσα, πολύ φοβάμαι) δεν μπαίνει στην διαδικασία να κάνει απλές μικρές αλλαγές που έχουν τεράστια ουσία και σημασία για τους δημότες.
    Το θέμα της καθαριότητας δεν έχει λυθεί. Ή που όλα θα δουλεύουν ρολόι (λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές) ή που θα υπάρχει η πλήρης απραξία.
    Δυστυχώς τα έργα που γίνονται, συνήθως είναι έργα βιτρίνας (από την κοινωνική πολιτική έως τα πολιτιστικά) και δεν υπάρχει κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Το τι θα αφήσει η δημοτική αρχή πίσω της είναι συνήθως στα αζήτητα.
    Θα μπορούσε ο δήμος να έρθει σε συνεννόηση με πολιτιστικούς φορείς (μουσεία, θέατρα κλπ.) και να υπάρξουν ειδικές τιμές για τους δημότες (ίσως με σχετική κάρτα). Δεν χρειάζεται να μας τα φέρνουν όλα στην πόρτα μας…
    Δεν έχει νόημα να γίνονται εφήμερα πράγματα. Αφήστε δε που υπάρχουν τεράστιες αποκλείσεις σε ότι αφορά την αισθητική του πράγματος. Έχει τύχει να πληρώσει ο δήμος απίστευτα ποσά για απαράδεκτα θεάματα απλά και μόνο για να πούμε πως κάτι κάναμε…
    Πώς να ανοίξει ο διάλογος με την τοπική κοινωνία; Κάθε επιθυμία των δημοτών απαξιώνεται. Λες και οι δημοτικοί σύμβουλοι με έναν μαγικό τρόπο παύουν να είναι οι ίδιοι δημότες και δεν βλέπουν γύρω τους τι πραγματικά συμβαίνει. Ο δημότης θέλει μια καθαρή πόλη, θέλει τα παιδιά του να παίζουν σε μια καθαρή (όχι όμως αποστειρωμένη) παιδική χαρά, θέλει να πληρώνει δημοτικά τέλη αλλά αυτά να τα «βρίσκει μπροστά του» και να αξίζει τον κόπο.
    Υπάρχει επικοινωνιακό πρόβλημα, θέματα οργάνωσης, ακατάλληλοι άνθρωποι σε σημαντικά πόστα. Στις εκλογές άνθρωποι από κάθε δημοτική παράταξη κυκλοφορούν στους δρόμους, μιλούν με τον κόσμο, οργώνουν την πόλη από άκρη σε άκρη. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής θητείας; Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα και πόσο πιο αξιοπρεπείς θα ήταν ο καθένας από τους διοικούντες όταν θα ζητούσε μετά από καιρό ξανά την ψήφο μας.
    Πάνω απ’ όλα βέβαια θέλει θετική διάθεση από κάθε πλευρά και κριτική επι της ουσίας. Το να γκρινιάζουμε απλά και μόνο για να δηλώνουμε την παρουσία μας δεν έχει νόημα. Ας «φωτογραφίσει» ο καθένας από εμάς την πόλη μας σήμερα και ας δούμε σε ένα χρόνο τι θα έχει αλλάξει. Θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Ούτε περιμένουμε να πραγματοποιηθούν όλες οι υποσχέσεις. Αυτό που φοβάμαι είναι αυτό που είχε πει ο Churchill: «Πολιτική είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και μετά να εξηγείς γιατί δεν έγινε»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μερικά ερωτήματα για τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ: Θα μειωθούν και στη Νέα Χαλκηδόνα τα τέλη; Μήπως τα τέλη πρέπει να είναι τα ίδια και στις 2 περιοχές, ποια ισονομία θα υπάρχει; Δηλαδή θα πληρώνουν οι Φιλαδελφιώτες και ο εξοπλισμός τους και οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται στη Χαλκηδόνα που δεν θα πληρώνει;
    Σύμφωνα με αυτά που γράφεις για την μικρή μείωση (οι πληροφορίες σου πάντα επαληθεύονται), στη Φιλαδέλφεια από 1,95€ θα πάει στο 1,85€, στη Χαλκηδόνα τι θα γίνει από 1,60€ θα πάει 1,85€ με αύξηση 16%. Για ρώτα να μάθουμε και εμείς θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανταποδοτικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. agapite anonime 1:21 les na min griniazoyme kai esu kaneis auto pou kanoun oloi, gkriniazeis kai malista me masimena pragmata.
    kourastikame me olous autous pou exoun kati na poun gia ola kai ola tous ftaine.
    otan ginontai pragmata den tous aresoun, otan den ginontai , einai anikanoi oi dioikountes, otan ginei kati oraio , to kanane gia na fane.
    kati sigkekrimeno tha peite.
    eidame kai autous pou efygan, ekanan erga ypodomis dromous, plateia, paidikes xares, agorasan aporrimatofora skoupes, kai klp, den mas arese giati mas ebalan kai forous, ekanan ekdilosis , den eixan poiotita, oti kai na ginei einai katadikasmeno stin apajiosi tous maurisame gia na erthoun oi epomenoi natous maurisoyme kai autous xoris stin ousia na tous krinoume . einai san na mas eksitarei na maurizoume opoion exei kapoioa ejousia.
    kai i zoi sinexizetai. duo meres exoun analabei kai oi kainourgioi kai exoun arxisei oi mourmoures.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Φιλαδελφειώτες 3η συνεχή τετραετία αλλάζουν Δήμαρχο. Για την ακρίβεια όχι απλά αλλάζουν αλλά τον αφήνουν και εκτός δευτέρου γύρου. Αν αυτό δεν σημαίνει ότι οι 2 τελευταίοι Δήμαρχοι (Αδαμόπουλος Κόντος) κρίθηκαν ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ τότε πως κρίθηκαν αλήθεια?????

    Απορώ πως μερικοί μερικοί τολμούν και μιλάνε ακόμη για τον πρώην φαβορί Δήμαρχο όταν ο κόσμος τον έστειλε τρίτο και καταιδρωμένο στις εκλογές.

    Οι ασφαλτοστρώσεις 3 μήνες πριν (την υπόπτη περίοδο για όσους είναι έμποροι)δεν με συγκινούν.Τέτοιες ακόμη και ο Αδαμόπουλος είχε κάνει στα κλασσικά έργα του τελευταίου 9μηνου... Ούτε η αίτηση και ένταξη μας στο "Θησέας" που θα το έκανε οποιοσδήποτε για την πλατεία Dubai γιατί σιγά μην είχαμε 600.000. Ούτε τα απορριματοφόρα που έβλεπα με φανφάρες και καπνογόνα στην "Αναζήτηση" αλλά όχι κάτω από το σπίτι μου.

    Αντιθέτως με πείραζε που έμενα Φιλαδέλφεια και πλώρωνα ΔΦ και ΔΤ όσο η φίλη μου στην Αγία Παρασκευή. Με πείραζε που ενώ ήμουν Φιλαδελφειώτης πλήρωνα τάφο όσο ο άλλος που έμενε στα Τρίκαλα, ενώ υπήρχε ανέκαθεν μια ευνοική ρύθμιση για τους δημότες όπως σε όλα τα νεκροταφεία. Με πείραζε που μου πλασσάρανε το νεό φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση για την ίδρυση του Συλλόγου Κατσικοχωριτών Φιλαδέλφειας μόνο και μόνο για να πάει κάπου η αρχή του τόπου και να προβληθεί. Με πείραζε που θα χρυσοπλήρωνα τον Κάκκαβα για κάτι που δεν του ανήκει, με πείραζε που με γεμίσανε "θα" για ένα Δημοτικό Σχολείο που δεν μπορούσαν να κάνουν, με πείραζε που επί Δημαρχείας τους απέκτησε οίκο ανοχής η πόλη μου και μάλιστα κοντά στο σπίτι μου.

    Αυτά φίλε μου είναι η γκρίνια μου.
    Συγγνώμη αν σε κούρασα με αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμε 7:41
    Αν αυτό το λες «γκρίνια» τότε απέχει πολύ το τι σημαίνει για τον καθένα μας η λέξη!
    Κουράστηκες με αυτά που έχουν να πουν οι δημότες και δεν κουράστηκες με αυτά που δεν έχουν ποτέ να πουν οι έχοντες την εξουσία; Σε ποιον κόσμο ζεις;
    Δεν θα πω για ανθρώπους που έχουν την τύχη να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά γι’ αυτούς που έχουν την «τύχη» να πηγαίνουν και σε άλλους δήμους του λεκανοπεδίου να δουν έργα προηγούμενων δημοτικών αρχών τα οποία τα χαίρονται για χρόνια και οι επόμενοι.
    Τι ωραίο έχει γίνει δηλαδή στη Ν.Φ που έχει μείνει και έχουμε κάποιον να θυμόμαστε; Και αν έγινε κάτι έγινε με τεράστιο χρέος πάλι εις βάρος μας. Έτσι να σου κάνω εγώ έργα να με θυμάσαι…
    Για την πλατεία Πατριάρχου μιλάς; Ναι, ήταν αυτό που αυτό που μας έλειπε. Σκασίλα μου αν η πλατεία της γειτονιάς μου έχει να καθαριστεί εδώ και χρόνια και οι συνοικιακές παιδικές χαρές βγαίνουν πρώτες σε διαγωνισμούς επικινδυνότητας!
    Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ας μου πει κάποιος για κάτι που δεν ήταν εφήμερο να πάρω πίσω τα όσα λέω. Καθιερώθηκε κανένα φεστιβάλ; Έγινε κάποιος σχεδιασμένος προγραμματισμός; Ενημερώνονται σωστά οι δημότες για τα όσα γίνονται στην πόλη; Αυτοί που κάνουν την εκδήλωση παλεύουν να μαζέψουν κόσμο (που συνήθως είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι) και ο κόσμος το μαθαίνει εκ των υστέρων από κάποια τοπική εφημερίδα. Καλό είναι να κοιτάμε τι γίνεται γύρω μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Αν είσαι ευχαριστημένος με την κατάσταση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον δήμο μας τι να πω;
    Λες να με εξητάρει να μαυρίζω όποιον έχει εξουσία; Αυτοί κάνουν αμάν να βγουν και μετά φεσώνουν τα ταμία, κάνουν ότι προβάλει το εγώ τους και μετά θεωρούν πως έχουν κάνει και έργο.
    Για τους καινούργιους δεν μουρμούρισα καθόλου! Κάθε άλλο που κάθε νέα αρχή μόνο αισιόδοξη μπορεί να είναι. Όποιος αναλαμβάνει δράση στα κοινά έχει αρκετά προνόμια, αλλά προφανώς του ασκείται και η ανάλογη κριτική, κάτι που βοηθάει στο να εξελισσόμαστε. Μάλλον εσύ γκρινιάζεις για την γκρίνια και χάνεις την ουσία του πράγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προτεραιότητες: Τα Δημοτικά Ιατρεία και η Δημοτική Συγκοινωνία.

    1. Στις μέρες μας όλο και εντονότερο προβάλλει το φάσμα της ανεργίας που θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα όχι μόνο την δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, αλλά και τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής τους, αφού θα τους απομακρύνει από τις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης και η ύπαρξη
    Η ανασύσταση των δημοτικών ιατρείων στα οποία έχουν πρόσβαση ακόμα και οι ανασφάλιστοι δημότες φαίνεται σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
    Το έργο δύσκολο και η κρίση εμπιστοσύνης προς την όποια Δημοτική Αρχή δημιουργήθηκε από την απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Σ. Κόντου προς τους επιστήμονες της πόλης μας το κάνει ακόμα δυσκολότερο.
    2. Κοιτώντας κανείς τον χάρτη του Καλλικρατικού μας Δήμου διαπιστώνει ότι η απόσταση από το Κάτω Κουκλάκι μέχρι την Εφορία ή το ΙΚΑ είναι πολύ μεγάλη και η επαναλειτουργία και επέκταση της δημοτικής μας συγκοινωνίας είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαία.
    Με τη συνένωση των Δήμων δίνεται η ευκαιρία για την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των δημοτών προς και από τα ΜΜ σταθερής τροχιάς αλλά και τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
    Η νέα Δημοτική Αρχή της ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ πιστή στο όραμα του Γιώργου Αποστολάκη για την πόλη, την ανασύσταση των Δημοτικών μας Ιατρείων και την επαναλειτουργία και επέκταση της δωρεάν Δημοτικής μας συγκοινωνίας πρέπει να τα επιχειρήσει.
    Ίσως σε αυτή της την προσπάθεια βρει πολλούς βοηθούς, χορηγούς και συμπαραστάτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή