Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σαν σήμερα

Η Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου
842 Στο Βυζάντιο τερματίζεται η εικονομαχία. Την αποκατάσταση της λατρείας των εικόνων επιβάλλει η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, χήρα του Θεόφιλου, τελευταίου εικονομάχου μονάρχη.
1229 Ο Φρειδερίκος Β’, επικεφαλής της Στ’ Σταυροφορίας, συνάπτει συνθήκη με τον σουλτάνο της Αιγύπτου Μελίκ Ελ Καμέλ. Η Ιερουσαλήμ επανέρχεται στη φραγκική διοίκηση, χωρίς σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση.
1478 Πόλεμος των Ρόδων. Στον Πύργο του Λονδίνου καρατομείται ο δούκας του Κλάρενς Γεώργιος με απόφαση του αδελφού του, Εδουάρδου Δ’ της Αγγλίας. Είχε κατηγορηθεί για προδοσία.
1564 Στη Ρώμη πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Μιχαήλ Aγγελος, ζωγράφος, γλύπτης και
αρχιτέκτονας, από τους κορυφαίους της Ιταλικής Αναγέννησης.
1883 Γεννιέται ο Νίκος Καζαντζάκης. «Πιστεύω σ’ έναν θεό, Ακρίτα, Διγενή, στρατευόμενο, πάσχοντα, μεγαλοδύναμο, όχι παντοδύναμο, πολεμιστή στ’ ακρότατα σύνορα, στρατηγό αυτοκράτορα σε όλες τις φωτεινές δυνάμεις, τις ορατές και τις αόρατες. Πιστεύω στ’ αναρίθμητα, εφήμερα προσωπεία που πήρε ο θεός στους αιώνες και ξεκρίνω πίσω από την άπαυτη ροή του την ακατάλυτη ενότητα». Από την «Ασκητική».
1929 Στο Χόλιγουντ ανακοινώνεται η θέσπιση των κινηματογραφικών βραβείων Oσκαρ.
1943 Στο Μόναχο, η Γκεστάπο συλλαμβάνει τα μέλη της αντιχιτλερικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που θα απαγχονιστούν.
1952 Στη Βουλή ψηφίζεται η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Καταψηφίζουν οι οκτώ βουλευτές της ΕΔΑ και ο Μιχάλης Κύρκος.
1991 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ύστερα από συμφωνία με τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, επιτρέπει να μεταφερθεί κρυφά στο εξωτερικό μεγάλο τμήμα της βασιλικής περιουσίας, που βρισκόταν στα ανάκτορα του Τατοΐου. Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
2004 Στο Ιράν σκοτώνονται 200 άτομα σε εκτροχιασμό τρένου στο Χορασάν.

1 σχόλιο:

  1. Το 842 στο Βυζάντιο δεν τερματίζεται μόνο η εικονομαχία, αλλά καταργούνατι ουσιαστικά τα νομοθετήματα των πρώτων Ισαύρων αυτοκρατόρων που αποκλήθηκαν «φληναφίαι παρά των Ισαύρων εκτεθείσαι». Ανάμεσα σε αυτά η «Εκλογή Νόμων» και «Νόμος Γεωργικός» (σε συντομία). Ο Παπαρηγόπουλος αναφερόμενος στην «Εκλογή Νόμων» γράφει: «Μία των μάλλον αξιομνημόνευτων διατάξεων τής Εκλογής είναι . . .ότι προς σύστασιν γάμου αρκεί οί σύζυγοι να είναι χριστιανοί δηλαδή αίρεται εκ μέσου παν κώλυμα εις τον μεταξύ ορθοδόξου και αιρετικού γάμον. . . . . Ώστε ο Λέων δια της προπαρατεθείσης διατάξεως της Εκλογής καθιέρωσε πρώτος επί του προκειμένου την εντελή ενώπιον του αστικού νόμου ισότητα των χριστιανών, αδιαφόρως αν ήσαν ορθόδοξοι ή αιρετικοί και έλυσεν ούτω κατά τας υγιεστέρας αρχάς, από της ογδόης εκατονταετηρίδος, το ζήτημα του λεγομένου μικτού γάμου, το οποίον επέπρωτο μέχρις εσχάτων να παραγάγη τοσαύτας δυσκολίας εις την νεωτέραν ημών κοινωνίαν.»
    Για τον «Νόμο Γεωργικό» γράφει: «Εν άλλαις λέξεσι κα¬τήργησε την λεγομένην δουλοπαροικίαν. Και είναι μεν αληθές ότι ανετράπη βραδύτερον ή διάταξης αυτή όπως αι πλείστοι αγαθέ των βασιλέων τής μεταρρυθμί¬σεως διατάξεις αλλά' ουδών ήττον το Ελληνικών έθνος δύναται να καυχηθεί ότι υπήρξαν παρ’ αυτό ηγεμόνες καταργήσαντες έτι από τής ογδόης εκατονταετηρίδος τον επαχθή εκείνον θεσμόν, όστις επί πολύν μετέπειτα χρόνον βασανίσας τους λαούς τής Ευρώπης, δεν εξέλιπεν ολοσχερώς εξ αυτής ειμή δια τής Γαλλικής επαναστάσεως και τίνων μεγάλων νομοθετικών διατάξεων των καθ’ ημάς χρόνων.»
    Διαβάζοντας τις αναφορές αυτές διερωτάται κανείς αν γιορτάζοντας τη παλινόρθωση των εικόνων θα έπρεπε ταυτόχρονα να θλιβόμαστε και για την κατάργηση αυτής της νομοθεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή