Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Πολιτικές εξελίξεις μετά το τριήμερο...

Σε τροχιά σοβαρών πολιτικών εξελίξεων φαίνεται ότι μπαίνει η χώρα, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου, για συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη.
Η ατζέντα της συνάντησης αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη σχετικά με την χρηματοοικονομική κρίση, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια προκειμένου να πείσει τα κόμματα για την επίτευξη μίας μίνιμουμ συναίνεσης για τη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις
συνομιλίες που θα έχει με τον Νικολά Σαρκοζί την Πέμπτη στο Παρίσι, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες που είχε στο Βερολίνο με την Άγκελα Μέρκελ, για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 11 Μαρτίου και κυρίως για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το διήμερο 24-25 Μαρτίου.
Στη γαλλική πρωτεύουσα ο κ.Παπανδρέου θα επιδιώξει να παίξει ένα από τα τελευταία του «χαρτιά», προκειμένου να δείξει στον γάλλο πρόεδρο ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τους όρους του γαλλογερμανικού συμφώνου ανταγωνιστικότητας, εφόσον υπάρξουν κάποια βήματα από τους ισχυρούς της Ευρώπης στο θέμα του μηχανισμού στήριξης, του ευρωομολόγου και της επιβολής φόρων επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Στον πυρήνα της συζήτησης όμως θα βρίσκονται δύο θέματα επείγουσας προτεραιότητας για την Ελλάδα: η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και οι όροι που θα την συνοδεύουν, δηλαδή το επιτόκιο.
Πάντως, δε λείπουν και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που λένε πως; εάν ο πρωθυπουργός συναντήσει ένα τείχος άρνησης μπροστά του την Τρίτη, τότε θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καταγγέλλοντας την αντιπολίτευση για πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία.
Newsroom

21 σχόλια:

  1. Η Κρίση, της Κρίσης...5 Μαρτίου 2011 στις 5:54 μ.μ.

    Αγαπητή ΑΛΗΘΕΙΑ,
    ο Τίτλος του post είναι προφητικός ;

    Θα λες τώρα, που το πάει αυτός ;;;

    Μήπως το: "την Τρίτη, ....προκήρυξη ...εκλογών"
    σου λέει κάτι;
    Τι άλλο σου έρχεται στο μυαλό ;

    Πλάκα θα έχει, να επαληθεφτείς για τις εκλογές.

    Ακόμα πιο πολύ πλάκα θα έχει αν αυτές είναι "διπλές"...
    Βουλευτικές και ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ταυτόχρονα.

    Μη ρωτήσεις, γιατί Δημοτικές...
    αφού ξέρεις...
    ΟΛΟΙ το ξέρουν !!!

    Δε θά'χει πλάκα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε παιδιά... Να τελειώνουμε μ' αυτές τις φαρσοκωμωδίες...
    Αντίο Γιωργάκη...
    Αντίο Έφη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α) Πραγματικά θα πρέπει ο Γιώργος να προκυρήξει εκλογές.
    Και εκεί θα φανεί ποιός έχει πρόγραμμα να κυβερνήσει.
    Γιατί από τζάμπα μάγκες... γεμίσαμε.
    Τότε, όμως, θα πρέπει ο Σαμαράς να μας πει πως συγκεκριμένα θα μειώσει το έλλειμμα σε ένα χρόνο και που θα βρει λεφτά, αφού θα βγεί από τον μηχανισμό στήριξης.
    Θα δούμε τι θα λέει ο Σαμαράς. Αυτά που λέει στο εσωτερικό ή αυτά που λέει έξω;
    Αφου μας περνά για κρετίνους, εμάς τους πολίτες, ας πάει στη Μέρκελ και στον Σαρκοζί, να κάνει μαγκιές.

    β) Κοντέοι, σε λίγο θα πιστέψετε ότι μπορεί να ξαναπάρετε το Δήμο.
    Καλά, τόσο πολύ σας κόστισε;
    Άμα είναι να πάθετε τίποτα, να πούμε στην Αποστολάκη, να σας αφήσει και εσάς για 6 μήνες.
    Χα, χα, χα ... σαν μωρά παιδιά κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (6 Μαρτίου 2011 12:09 π.μ.) σε ό,τι αφορά το 1ο σκέλος, αυτό δηλαδή της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.

    Σε ό,τι αφορά το 2ο σκέλος, αυτό δηλαδή που αφορά τα της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν ψήφισα Κόντο τον Νοέμβρη του 2010 αλλά "Νέα Προοπτική" λόγω Αποστολάκη γιατί τον εμπιστευόμουν ως άνθρωπο περισσότερο και λιγότερο ως πολιτικό. Θα διαφωνήσω μαζί σου στη λογική του 1ου σκέλους, λέγοντάς σου πως αν επαναληφθεί ο β' γύρος τον Μάϊο, με τα σημερινά δεδομένα, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση στην πόλη, με μια ανθρωπογεωγραφία διαφοροποιημένη σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, χωρίς τα όποια συναισθηματικά βάρη και με δεδομένο ένα δείγμα γραφής όλων, τότε σου λέω ξεκάθαρα πως θα ψηφίσω Κόντο.

    Ο Κόντος δεν είναι προσιτός τύπος. Έχει μια συμπεριφορά ελιτίστικη. Ένα βρετανικού τύπου στυλάκι που ενοχλεί. Όμως δεν ψηφίζουμε σε reality ούτε παίζει ρόλο το αν κάποιος πάει στα καφενεία και δηλώνει «ένας από εμάς». Έχει την εμπειρία του κουμανταρίσματος μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Ξέρει να μανατζάρει. Και δυστυχώς ή ευτυχώς, σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα προτιμούσα έναν έμπειρο μάνατζερ· και ας μην μας φοβίζει η λέξη.
    Συζητώντας πάντως με κόσμο που δεν τον ψήφισε υπάρχουν ήδη κάποιοι που σε ενδεχόμενη επανάληψη του β' γύρου θα τον ψήφιζαν.

    Όλα αυτά βεβαίως μπορεί να μην τα συζητάμε μετά τα μέσα Μαρτίου αν απορριφθεί η ένσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην κεντρική πολιτική σκηνή πρέπει να διατηρούμε τη μνήμη μας και μάλιστα αυτή να μην είναι επιλεκτική.

    Και οι ΝΔ θα μιλήσουν με διθυράμβους για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και οι ΠΑΣΟΚ θα μιλήσουν με διθυράμβους για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Εγώ δεν ξέρω, μεγαλύτερη προδοσία είναι να χαρίζεις το Γερμανικό χρέος και να μπετοποιείς την Ελλάδα (και όχι μόνο αυτά) ή να το παίζεις σοσιαλιστής σκορπίζοντας χρήματα που προορίζονταν για ανάπτυξη, να πολλαπλασιάζεις το χρέος, να διαλύεις κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και να το παίζεις αντι ΕΟΚ, αλλά να παίρνεις τα χρήματα από τα προγράμματά της;

    Δεν έχει κανένας από τους παραπάνω ευθύνη για την αποβιομηχάνιση της χώρας; Πώς θα εξοφλήσουμε το χρέος, όταν δεν έχουμε τίποτα να πουλήσουμε στους ξένους πέρα από ήλιο και σουβλάκι;

    Από την σκληρή - καμουφλαρισμένη σαν κέντρο -δεξιά, πήγαμε στο σοσιαλισμό της βιντεοκασέτας του Στάθη Ψάλτη.

    Και επειδή είμαστε στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, ξέρουμε όλοι πολύ καλά πόσοι συνδημότες είναι δημόσιοι υπάλληλοι, με μισθούς, εφάπαξ και απίστευτα επιδόματα, με την κλασική καλοπέραση του ανθρώπου που δουλεύει 4ωρο και νομίζει ότι πέθανε από την κούραση, που ξεχνάει τεχνηέντως πότε και σε ποιους πούλησε την ψήφο του, που μέσα του όλα είναι ένα ψυχρό δούναι και λαβείν, γιατί απλά έτσι είναι το σύστημα - και αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα.

    Και μη νομίζει η "γνήσια" αριστερά (ΚΚΕ) ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης. Ένα κλειστό σύστημα είναι και αυτό και παίρνει μια χαρά το κομμάτι του από την πίτα για να μένει ήσυχο. Πολύ κόσμο που παραδοσιακά ανήκει στο ΚΚΕ έχω δει σε θέσεις στο Δημόσιο και λέω καλά, τα δύο μεγάλα κόμματα βάζουν υπό προϋποθέσεις τους δικούς τους, αυτοί οι επαναστάτες πώς προσελήφθησαν - όλοι με ΑΣΕΠ μπήκαν;

    Επειδή εγώ τόσο μεγάλος δεν είμαι, αλλά τα αποτελέσματα των πολιτικών τα βιώνω μια χαρά στο πετσί μου, δε με ενδιαφέρει να μου πουλάνε ιδεολογία καποιοι θεωρητικά και να μου μιλάνε για θεσμούς, με ενδιαφέρει η αποτελεσματική πολιτική και επιτέλους με ενδιαφέρει αυτός που εργάζεται σαν το σκυλί, αυτός που έχει ιδέες, αυτός που τα πληρώνει όλα κανονικά, να μη μείνει για πάντα το κορόιδο, να μπορεί τουλάχιστον να ζει αξιοπρεπώς χωρίς κομματικές δουλοπρέπειες.

    Θα περιμένω πολύ φαίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το management πρέπει να είναι και αποτελεσματικό και όχι να αυξάνει το πραγματικό χρέος του δήμου κατά πολύ, ούτε να δημιουργεί στρατιές από μόνιμους δημοτικούς υπαλλήλους που δεν φέρνουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη λειτουργία του.

    Και αν δεχτούμε ότι δε μας νοιάζει αν ήταν προσιτός, θα έπρεπε να σκέφτεται σαν να είναι "ένας από εμάς", για να ψυχανεμίζεται καλύτερα τα προβλήματα του απλού κόσμου, που αυτός σίγουρα δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαχλαμαράς-Παπατζαφέρης ονειρεύονται εκλογές!!! Μαζί με αυτούς και κάποιοι ασπονδοι φίλοι του συμμάχου Κοντογιάννη... που έχουν αφήσει εκρεμότητες από τα παλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Ανώνυμε 2:53

    Ο μάνατζερ και γενικώς ο ηγέτης, εκτός από τα άλλα χαρακτηριστικά, πρέπει να έχει την ικανότητα να λέει όχι εκεί που κρίνει ότι πρέπει να το κάνει.
    Ο κ. Κόντος, έπραξε όπως ακριβώς οι πολιτικάντηδες του 1950. Δεν είπε όχι σε κανένα.
    Έδωσε "γην και ύδωρ" στον πιο αδιαφανή και αντιδραστικό θεσμό της κοινωνίας μας, την εκκλησία.
    Έταζε χρηματοδοτήσεις σε συλλόγους, ομίλους, σωματεία κλπ.
    Άφησε προμηθευτές του Δήμου, ανεξόφλητους για πολλά χρόνια.
    Συσσώρευσε τεράστια χρέη.
    Η πολιτική του ήταν η άκρως πεπατημένη, χωρίς φαντασία, χωρίς το παραμικρό οραματικό στοιχείο.
    Διοίκησε εμπιστευόμενος αποκλειστικά 2-3 φίλους του.
    Στα μεγάλα θέματα της πόλης, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να μην συγκρουστεί με κανένα (π.χ. Άλσος). και μην πει κάποιοις ότι στα 4 χρόνια είναι επιτυχία η απόφαση για την συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία δεν συνήλθε ποτέ.
    Ο Κόντος δεν ήταν που υπέγραψε στους 131 κατά του γηπέδου και ύστερα έλεγε ότι είναι υπέρ της κατασκευής του;
    Που είναι λοιπόν η λειτουργία του μάνατζερ;
    Ποιό είναι το στοιχείο εκείνο που θα έκανε κάποιν να ψηφίσει τον Κόντο, όταν ο πολίτης αποδοκίμασε σαφέστατα την θητεία του πριν 3 μήνες;
    Να συμφωνήσω μαζί σου ότι το προσωπικό στυλ του καθενός δεν θα πρέπει να μας κάνει να χάνουμε την ουσία της πολιτικής του.
    Μήπως όμως όλη η σπέκουλα κατά του Γρετζελιά, τον χαρακτήρα του δεν αφορα; Για το έργο του πολύ λίγοι λένε αρνητικά πράγματα.
    Με συγχωρείς, αγαπητέ μου, αλλά δεν με πείθεις ότι δεν ψήφισες τον Κόντο. Και τέλος, θα ήταν πιο λογικό αν έχεις απογοητευτεί από όλους που δοκίμασες (αν και πότε πρόλαβες να απογοητευτείς από την παρπύσα διοίκηση;)να λές ότι θα ήθελες να δοκιμάσεις τον Τομπούλογλου, παρά τον Κόντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Asxeto sxolio!
    Den diavazonte h imerominia kai i ora ton sxolion! Allaxteto opos prin me pio entona gramata!
    Euxaristo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ανώνυμος 6:52 μμ
    Να σε διορθώσω σε ένα σημείο σου.

    Σε όλα τους συλλόγους της πόλης έδωσε ο κ. Κόντος επιχορηγήσεις και μάλιστα καλές.
    Βέβαια δεν έδινε κάθε χρόνο, αλλά στην θητεία του έδωσε από μια φορά.
    Άλλλος σύλλογος πήρε 10, άλλος 3 άλλος 1 χιλιάδες ευρω.
    Δεν ξέρω αν παλιότερα είχε δώσει, άλλος Δήμαρχος.
    Για να είμαστε δίκαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Βλαχιώτης 9:52

    Δέχομαι τη διόρθωση, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Προσωπικά, δεν πιστεύω στη χρηματοδότηση των πάντων. Το θεωρώ ισοπεδωτικό και άδικο εις βάρος αυτών που δουλεύουν σωστα και παράγουν κάτι αξιόλογο.
    Και δεν νομίζω ότι αυτή η τακτική, συνιστά συμπεριφορά σοβαρού μάνατζερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ prospero
    Απλά διόρθωσα κάτι το οποίο ίσως δεν γνώριζες.

    Πάντως για το συγκεκριμένο θέμα της επιχορήγησης συλλόγων, αν θέλουμε να έχουμε πολιτιστική κίνηση στην πόλη, κάποιος (και αυτός δεν είναι άλλος από τον Δήμο), πρέπει να τους βοηθήσει οικονομικά.

    Βέβαια το να δίνεις σε όλους ένα στανταρ ποσό, χωρίς να αξιολογείς το έργο του καθενός, είναι άδικο.

    Το καλύτερο θα ήταν να υπέγραφε ο Δήμος με τον κάθε Σύλλογο ένα σύμφωνο με δείκτες παραγωγικότητας και βάσει αυτών των δεικτών που θα προέκυπταν, να γινόταν η ανάλογη επιχορήγηση.

    Τώρα θα μου πεις, τι σου λέω, για ποιά χώρα μιλάμε, και για ποιά οργάνωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @βλαχιώτη

    Κατά τη γνώμη μου, κάθε σύλλογος δεν σημαίνει και πολιτισμό.
    Πρέπει, πάντοτε, αλλά ειδικά στην εποχή μας, που οι πόροι είναι άκρως περιορισμένοι, να υπάρχει αξιολόγηση στα πάντα.
    Και υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, αλλά, δυστυχώς, ωςς κοινωνία η λέξη αξιολόγηση μας προκαλει αλλεργία.
    Είπαμε, εμείς είμαστε "μάγκες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ prospero
    ναι έτσι είναι, όπως τα λες.
    Η αξιολόγηση φέρνει στην επιφάνεια τις αξίες και στον πάτο τους φελούς.

    Αλλά και οι Σύλλογοι, που εκ πρώτης όψεως δεν δείχνουν για πολιτιστικοί (π.χ. ο Φιλοζωϊκός της πόλης δεν παράγει πολιτιστική αξία), στην ουσία, παράγουν και αυτοί πολιτισμό.
    Διότι η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, τελικά είναι πολιτισμός και σίγουρα πολιτιστική αξία.

    Οι Εθελοντές της πόλης (άλλο παράδειγμα), δεν παράγουν ευθέως πολιτιστική αξία (καθ' ότι η Δασοπροστασία που κάνουν ενέχει περιβαλλοντική παράμετρο), αλλά παράγουν, Κοινωνική, η οποία Κοινωνική αξία στο τέλος μετετρέπεται σε πολιτιστική αξία και αυτή.

    Θα υπάρχουν και άλλα τέτοια Σωματεία σίγουρα.
    Όλα αυτά τα Σωματεία (εκτός από τα Σωματεία - σφραγίδες, που υπάρχουν και τέτοια), πρέπει να ενισχύονται, γιατί αλλιώς δεν έχουν πόρους να δράσουν προς την κατεύθυνση που έχουν σαν στόχο.

    Αλλά πάνω από όλα, και επειδή τα λεφτά ανήκουν στους Δημότες, χρειάζεται να δίνονται εκεί, όπου παράγεται συγκεκριμένο έργο και μετρήσιμο.

    Και δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο έργο, να μετρήσεις την παραγωγικότητα κάποιου.

    Απλά βαριόμαστε να το κάνουμε αυτό, οπότε δίνουμε σε όλους ένα ποσό και καθαρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. κ. Σεϊτανίδη
    μια πρόταση...
    Επειδή στην πόλη μας (Φιλαδέλφεια) έχουμε πολλούς Συλλόγους (από την Χαλκηδόνα όμως δεν ξέρω κανέναν), αλλά μια και έχουμε γίνει μια πόλη πια, μήπως ένα καλό θέμα για τους Δημότες, θα ήταν να ανοίγατε μια συζήτηση, για το τι δράσεις έχει ο κάθε Σύλλογος, πόσα Μέλη έχει (γραμμένα και ενεργά), ποιοί είναι οι στόχοι τους για το Μέλλον και ποιά είναι η οικονομική τους κατάσταση και ειδικά, με ποιό τρόπο χρησιμοποίησαν την επιχορήγηση που πήραν σχεδόν όλοι από την Διοίκηση Κόντου?

    Για την επιχορήγηση επιμένω, διότι ήταν χρήματα του Δημοτικού ταμείου μας, και έχουμε δικαίωμα να μαθαίνουμε, ακόμη και το τελευταίο κέρμα που διατίθεται.

    Θα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε ακριβώς, ποιά είναι η πολιτιστική δράση ενός εκάστου.

    Και για να μη ψάχνετε εσείς να τους βρείτε, και να τους ζητήσετε στοιχεία, μπορείτε να τους καλέσετε (με mail? με τηλέφωνο?) να δώσουν το προφίλ τους μέσα εδώ, από μόνοι τους.

    Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @βλαχιώτης
    Κάθε επιθχορήγηση δόθηκε νόμιμα -αν όχι, όποιος έχει στοιχεία τα προσκομίζει-. Κάθε έξοδο, συνεπώς κι επιχορήγηση βρίσκεται στον ισολογισμό κάθε χρονιάς που κλείνει. Επίσης, κάθε Σύλλογος χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχει σύμφωνα με τους σκοπούς του. Η ενημέρωση δεν βλάπτει, αλλά ειλικρινά το blog aυτό δεν μπορεί να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία. Μπορεί απλώς να το ζητήσει από εδώ, δημόσια, προς όλους τους Συλλόγους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της πόλης για τις δραστηριότητες ενός εκάστου -κι όποιος θέλει, ανταποκρίνεται. Ξαναλέω ότι όποιος θέλει, αναζητεί τους αντίστοιχους κωδικούς στους ισολογισμούς κάθε χρονιάς του δήμου. Για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση, αρμόδιες είναι οι αντίστοιχες διοικήσεις και οι Σύλλογοι που έλαβαν την επιχορήγηση. Εμείς εδώ, δημοσιεύουμε οτιδήποτε φτάσει στα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ Αγαπητέ βλαχιώτη

    Επιμένω ότι άλλο πράγμα είναι κάτι που είναι χρήσιμο και άλλο αυτό που παράγει πολιτισμό.
    Και αυτό, γιατί πιστεύω ότι η έννοια του πολιτισμού θέλει καθολικές προσεγγίσεις και δράσεις και όχι αποσπασματικές ενέργειες.
    Δεν ισχυρίζομαι ότι υπήρξε αδιαφάνεια. Δεν θέτω καν τέτοιο θέμα.
    Εκείνο που λέω όμως είναι ότι θα πρέπει να δούμε, τι τελικά προσφέρει ο καθένας στο σύνολο.
    Ένας σύλλογος κάποιων που κατάγονται από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, καλώς υπάρχει και αν κάνει 1-2 χοροεσπερίδες το χρόνο, αυτό είναι ακλό για τα μέλη του, γιατί συναντιώνται κ;αι διασκεδάζουν μαζι.
    Στην κοινωνία όμως τι προσφέρει;
    Υπάρχουν, ασφαλώς και στην πόλη μας συλλογοι με αξιόλογη δράση πέρα από αυτη που ανέφερα.
    Οφιλοζωικός σύλλογος, καλός είναι, αλλά δεν είδα να γίνει μια καμπάνια, στην κοινωνία προκειμένου όσοι βγάζουν το κατοικίδιό τους βόλτα, να έχουν και τα απαραίτητα σύνεργα μαζι (φτυαράκια, σακούλες κλπ). Ούτε είδα, κάποιοι θηριώδεις σκύλοι να φέρουν το φίμωτρο που λέει ο νόμος. Ούτε τα ίδια τα μέλη τους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες.
    Ένας Δήμος, πρέπει να ενισχύει δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτών, αλλά και σε αυτό πρέπει να υπάρχουν όρια και, προπαντός, κριτήρια. Γιατί εθελοντισμός σημαίνει ότι και εγώ βάζω το χέρι στην τσέπη. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία του να τα περιμένουμε όλα από το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ αλήθεια
    προς Θεού.
    Δεν ισχυρίζομαι ότι υπήρξε παρανομία ούτε από τον Δήμο ούτε από τους Συλλόγους.
    Ασφαλώς και οι επιχορηγήσεις τοποθετήθηκαν εκεί που ο κάθε Σύλλογος νόμιζε ότι έπρεπε.
    Δεν εννοώ να κάνουμε έλεγχο δαπανών.
    Απλά σαν Δημότες που πληρώσαμε, θα ήταν χρήσιμο να μαθαίναμε αν τα λεφτά μας έπιασαν τόπο, ή ξοδεύτηκαν ελαφρά τη καρδία.

    Ξέρετε πιο πολύ δεν φοβάμαι τους ενεργούς Συλλόγους, αλλά τις σφραγίδες-Συλλόγους.
    Δεν ξέρω αν έχουμε και εμείς τέτοιες σφραγίδες.

    Αλλά το καταλαβαίνω, ότι η πρόταση μου μάλλον είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ prospero

    έχεις δίκιο εκτός από ένα που μου έκανε εντύπωση που το έγραψες.
    Λες, "ότι οι Εθελοντές πρέπει να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη."

    Θα σου αναφέρω 2 προτάσεις από μελέτη για τον Εθελοντισμό που έκανε ο ΟΗΕ πριν 10 χρόνια περίπου και λέει:

    "...εντούτοις, καθένας που προσφέρεται εθελοντικά πρέπει βεβαίως να παίρνει όλες τις νόμιμες δαπάνες που προκύπτουν από τις δραστηριότητες που κάνει, εκπροσωπώντας την οργάνωση που του έδωσε εντολή δράσης, δεδομένου ότι τους αποτρέπει από το να βάζουν λεφτά από την τσέπη τους. Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, διότι εξασφαλίζει ότι και οι άνθρωποι με περιορισμένους οικονομικούς πόρους δεν αποκλείονται από να προσφερθούν εθελοντικά, μιας και ο εθελοντισμός δεν σημαίνει προσφορά χρήματος αλλά προσφορά χρόνου από τη ζωή τους...."

    Αυτό το τελευταίο είναι σημαντικό, διότι φαντάσου έναν φοιτητή που θέλει να γίνει Εθελοντής αλλά σκέφτεται, ότι πρέπει να βάζει από την τσέπη του.
    Που να τα βρει?

    Για παράδειγμα στον Φιλοζωϊκό, μόνο τις τροφές να υπολογίσεις, που θέλει ένα ζώο και τα εμβόλια του, φτάνουν για να ρίξουν έξω, και έναν καλοστεκούμενο οικονομικά.
    Σκέψου ότι φιλοξενούν περί τα 20-30 σκυλιά.
    Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι 5-6 άνθρωποι που τα φροντίζουν, όλα αυτά τα πλάσματα θα κυκλοφορούσαν στους δρόμους βρώμικα και πεινασμένα.
    Και βέβαια τότε όλοι θα φωνάζαμε του Δήμου, γιατί δεν τα φροντίζει (όπως έχει υποχρέωση από τον Νόμο να λειτουργήσει χώρο φιλοξενίας αδέσποτων).
    Άρα αυτοί του Φιλοζωϊκού, κάνουν έργο του Δήμου, που αυτός δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει.
    Δηλαδή κάνουν δράση που έχουν σαν αποδέκτη το σύνολο και όχι τα Μέλη του.

    Αυτοί σίγουρα αξίζουν μιας επιχορήγησης.
    Και να σκεφτείς, ότι αυτός είναι ένας από τους Συλλόγους, που ενώ ο Δήμος τους ενέκρινε την επιχορήγηση, τελικά δεν την πήραν, γιατί το απέρριψε η Επίτροπος (έτσι τουλάχιστον θυμάμαι από τις εφημερίδες της εποχής).

    Και το απέρριψε, διότι, λέει, δεν είναι πολιτιστικός Σύλλογος.

    Και πήραν επιχορήγηση άλλοι Σύλλογοι που βασικά η δράση τους, έχει σαν αποδέκτη όχι την κοινωνία αλλά τα Μέλη τους.

    κατά τ' άλλα συμφωνώ μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ βλαχιώτη

    Πράγματι, ο εθελοντισμός έχει πολλά επίπεδα και κατηγορίες.
    Και φυσικά εξαρτάται από το είδος της κοινωνίας για την οποία μιλάμε.
    Για παράδειγμα σε κοινωνίες με πατερναλιστικό, υπερτροφικό κράτος, ασφαλώς δεν γίνεται λόγος για εθελοντική δράση.
    Άρα αναφερόμαστε στις ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες δυτικού τύπου.
    Επειδή πιστεύω στην κοινωνία των πολιτών, θεωρώ ύψιστης σημασίας την ατομική ευθύνη του πολίτη.
    Και η εθελοντική δράση είναι ατομική στάση ευθύνης.
    Όταν η εθελοντική δράση λειτουργεί συμπληρωματικά με το κράτος, καλύπτοντας τομείς τους οποίους το κράτος δεν μπορεί να καλύψει, τότε ασφαλώς χρειάζεται χρηματοδότηση, με έλεγχο για τη σκοπιμότητα και το ύψος κάθε δαπάνης.
    Χρηματοδότηση στοχευμένη και κατόπιν απολογιστικών αποδεικτικών στοιχείων.
    Στην περίπτωση, όμως, που η εθελοντική δράση, λειτουργεί απλώς εκτονωτικά για τα μέλη μιας ομάδας, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να την πληρώνουμε όλοι.
    Επίσης, οι διάφοροι σύλλογοι, φορείς εθελοντικής δράσης κλπ θα πρέπει να αφιερώσουν ένα κομμάτι της ακτιβιστικής τους διάθεσης, προκειμένου να βρουν και ιδιώτες χορηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ prospero
    μακάρι φίλε μου να υπήρχαν ιδιώτες που να βοηθούσαν Εθελοντικές κινήσεις, στα πλαίσια της Κοινωνικής ευθύνης τους.

    Αλλά και οι ιδιώτες τώρα τελευταία, έχουν κλείσει τις κάνουλες.

    Ένα μεγάλο κακό πάντως κάνουν κάποιες εθελοντικές κινήσεις, που είναι αδιαφανείς.
    Έτσι πέρνει η μπάλα όλες μαζί, καλές και κακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή