Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Φθηνότερα κατά 2,66% κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζονται τα κρέατα και κατά 4,79% τα λαχανικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα σούπερ μάρκετ.
Η σύγκριση αφορά στις 20 Μαρτίου 2011 σε σχέση με την ίδια μέρα το 2010, ωστόσο οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος, που ήδη προχωρούν σε προμήθειες για το Πάσχα αναφέρουν ότι το αρνί φέτος θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι.
Αιτία της ανόδου των τιμών είναι η μειωμένη ελληνική παραγωγή και το γεγονός ότι οι γειτονικές χώρες που μας προμήθευαν με ζώντα ζώα (Βουλγαρία, Αλβανίας κλπ) φέτος δεν είναι σε
θέση να καλύψουν την ελληνική ζήτηση καθώς έχει απορροφηθεί η παραγωγή τους - σχεδόν το σύνολό της από την Τουρκία - σε πολύ υψηλές τιμές, μάλιστα.
Η εκτίμηση των χονδρεμπόρων είναι ότι η μέση τιμή από τα 7 ευρώ που ήταν πέρυσι, φέτος θα διαμορφωθεί γύρω στα 11 ευρώ το κιλό για το αρνί κάτι που εκτιμάται ότι θα επιφέρει και μείωση των ποσοτήτων που θα αγοραστούν. Η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων που έχουν τα ελληνικά νοικοκυριά έχει προβληματίσει τους εμπόρους που προχωρούν σε παραγγελίες λιγότερων ποσοτήτων σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.
Στο μεταξύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυξάνονται τα ''κανόνια'' χονδρεμπόρων κρέατος μικρού μεγέθους καθώς δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη ρευστότητα που απαιτείται για τις προμήθειές τους.
Πάντως το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών ενδεικτικά αναφέρει ορισμένες τιμές από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει και το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 12,61%, το νωπό μοσχάρι σπάλα μείωση 9,62%, το νωπό χοιρινό -μπριζόλα λαιμού μείωση 7,46%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου