Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου με συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος
πολιτικός πολιτισμός. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το εξής πλαίσιο για το διάλογο: Τη σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, τη μη χρήση πυρηνικής ενέργειας, την αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων, την προώθηση της Χάρτας κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των αδυνάτων.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, λέγοντας ότι πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία.
Επίσης κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση ενώ διερωτήθηκε ποια σχέση μπορεί να έχει με την Αριστερά η παρότρυνση στην ανομία. Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο πελατειακό κράτος, επιτιθέμενος στην ΝΔ και στην κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δημόσιος τομέας.
Την άρνηση της ΝΔ να «συγκυβερνήσει» με το ΠΑΣΟΚ και επαίνους προς τον κ. Φώτη Κουβέλη περιελάμβανε ο χαιρετισμός του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επανέλαβε την θέση του κόμματός του, όπως την έχει παρουσιάσει ο κ. Σαμαράς, ότι «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχθεί συγκυβέρνηση, με ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί να συνεννοηθεί ούτε με τον εαυτό του. Ούτε θα κάνουμε ‘συμπράξεις’ με όσους υποστήριξαν την πολιτική του Μνημονίου και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Και βέβαια δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε έξω-θεσμικές λύσεις».
Ο γραμματέας του ΣΥΝ κ. Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί στον τόπο ένα αντίπαλο πολιτικό δέος, σημείωσε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει σε κανένα κεντροαριστερό σενάριο, σε κανένα σχέδιο αποδοχής της μνημονιακής λογικής, σε καμιά εφήμερη κυβερνητική συνεργασία. Η ελπίδα, πρόσθεσε, μπορεί να συνδιαμορφωθεί από την συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων που από προοδευτική και αριστερή σκοπιά αντιτάσσεται στη πολιτική των μνημονίων.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε τη Δημοκρατική Αριστερά ως τη μόνη αριστερή πολιτική δύναμη σήμερα που αντιλαμβάνεται την αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και σημείωσε με νόημα ότι εάν η ίδια και ο κ. Κουβέλης «παραμέναμε, συμβιβασμένοι και ταπεινωμένοι, μέσα στους ευρύτερους χώρους στους οποίους ως τότε ανήκαμε [...] θα είχαμε οδηγηθεί να λέμε πράγματα, να προσυπογράφουμε αποφάσεις και να ακολουθούμε απαράδεκτες πολιτικές πρακτικές στις οποίες δεν πιστεύαμε».
Στο χαιρετισμό του ο κ. Στέφανος Μάνος υποστήριξε ότι δεν είναι η στιγμή για κοινωνικές διαβουλεύσεις και ιδεολογικές αναζητήσεις, καθώς «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα meltdown», όπως είπε, χρησιμοποιώντας όρους από την καταστροφή στη Φουκουσίμα. Οι ιδεολογικές συζητήσεις, συμπλήρωσε, θα ακολουθήσουν την οριστική αποτροπή της καταστροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου