Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Νέα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο για ελληνική χρεοκοπία

«Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η Ελλάδα και για να καταφέρει να ορθοποδήσει, αναζητά απεγνωσμένα μετρητά, εκποιώντας κρατικές επιχειρήσεις», αναφέρει σημερινό εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της σημερινής De Morgen υπό τον τίτλο «Το ελληνικό ταμείο είναι σχεδόν άδειο» και υπέρτιτλο «Το νοτιοευρωπαϊκό προβληματικό παιδί συγκαλεί
σήμερα έκτακτη σύνοδο των πολιτικών αρχηγών και βιάζεται να εκποιήσει κρατικά μερίδια σε επιχειρήσεις».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «ο χρόνος κυλά αμείλικτα, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μετρητά μόνον μέχρι τα μέσα Ιουλίου για να καλύψει τις ανάγκες της, με αποτέλεσμα να ζητά τώρα επειγόντως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια».
«Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη», συνεχίζει ο συντάκτης, «καθώς το κλιμάκιο της τρόικας που διενεργεί τους ελέγχους δεν έχει μέχρι στιγμής ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή των χρημάτων, με το σκεπτικό ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο».
«Ως εκ τούτου», προσθέτει, «και προκειμένου να εξασφαλίσει μετρητά, η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε σειρά ιδιωτικοποιήσεων αρχής γενομένης από την πώληση του μεριδίου που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΤΕ, με τον οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης να ακολουθούν στη συνέχεια».
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «οι περισσότερες εκτιμήσεις διαπρεπών οικονομολόγων συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τις οφειλές της», υπονοώντας ότι μια αναδιάρθρωση του χρέους της είναι απαραίτητη, διαπίστωση που όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την ΕΚΤ, η οποία διάκειται εχθρικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το σκεπτικό ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κατά τον συντάκτη, «και η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αυτή τη στιγμή να συμμερίζεται την άποψη της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διασωθεί μόνον εάν εφαρμόσει μέχρι κεραίας το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά το γεγονός ότι εκπέμπει και μηνύματα ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και μια ήπια αναδιάρθρωση μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής».
«Εξίσου αρνητικός απέναντι σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», προσθέτει ο συντάκτης, «είναι και ο πρόεδρος της ΕΕ, Bαν Ρομπέι, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις υπόλοιπες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος παραπέμπει στις δηλώσεις άλλων οικονομολόγων, όπως ο Ν. Ρουμπινί, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος για επέκταση της ελληνικής κρίσης, σε περίπτωση που η χώρα κηρύξει χρεοστάσιο, είναι περιορισμένος, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα καθησυχάσει τις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου