Ομηρος των τραπεζών θα γίνει για τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά όχι των Ελλήνων μικροτραπεζιτών, αλλά των μεγάλων καρχαριών που θα δανείσουν τη χώρα μας με 150 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Μόνο τα επόμενα δύο χρόνια θα δοθεί υποστήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή των
τραπεζών. Το ζήτημα είναι με ποιο τίμημα θα γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας για πολλές – πολλές δεκαετίες.
Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό της συμφωνίας των Βρυξελλών. Αν και πολλά σημεία είναι ακόμη πολύ θολά και θα ξεκαθαρίσουν σε συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, υπάρχουν και ορισμένα άλλα ερωτηματικά που βγαίνουν από τις φειδωλές κουβέντες.
τραπεζών. Το ζήτημα είναι με ποιο τίμημα θα γίνει κάτι τέτοιο. Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας για πολλές – πολλές δεκαετίες.
Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο ερωτηματικό της συμφωνίας των Βρυξελλών. Αν και πολλά σημεία είναι ακόμη πολύ θολά και θα ξεκαθαρίσουν σε συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, υπάρχουν και ορισμένα άλλα ερωτηματικά που βγαίνουν από τις φειδωλές κουβέντες.
- Παραδείγματος χάριν, φτάνουν τα 109 δισ. ευρώ που φέρεται να δίνεται ως βοήθεια στην Ελλάδα; Θα μπορέσει να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες όλα τα επόμενα χρόνια;
- Σημαντικό είναι επίσης ότι ακούγοντας όλες τις συνεντεύξεις και δηλώσεις των ευρωπαίων δεν καταλάβαμε ποιο είναι το τελικό ποσό του πακέτου. Αλλοι είπαν για 135 δισ. (Σαρκοζί), άλλοι για 109 δισ. άλλοι για 150 δισ. και τελικά ο καθένας έλεγε το δικό του νούμερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι άλλοι έλεγαν ότι το αρχικό ποσό από τους ιδιώτες θα ήταν 50 δισ. κι άλλοι 37 δισ. με τα υπόλοιπα 71 δισ. να δίνονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
- Επίσης, λέγεται ότι η συμφωνία ουσιαστικά διαγράφει το ελληνικό χρέος κατά 26,1 δισ. ευρώ ή το 12% του ΑΕΠ. Πώς θα γίνει αυτό; Με μείωση επιτοκίων ή με εθελοντικό hairacut από τους κατόχους ομολόγων; Μήπως, επίσης, είναι μικρό το ποσό για ένα τόσο τεράστιο χρέος; θα μπορέσει δηλαδή η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να μειώσει το χρέος της το οποίο είναι πάνω από 170%, επομένως, θα συνεχίσει να είναι ίσως πάνω από 160%;
- Δεν μας διαφώτισαν επίσης αν όλο το πακέτο οδηγεί σε selective default και σε πιστωτικό γεγονός που θα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Αν καλύπτουν με εγγυήσεις οι άλλες χώρες έχει καλώς, αν δεν το κάνουν η κατάσταση θα είναι ίδια και χειρότερη.
- Ο Ζ. Κλοντ Τρισέ συμφώνησε να αποδεχθεί τα χρεοκοπημένα ελληνικά ομόλογα ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ συμμετοχή των ιδιωτών “και θα δούμε τι θα γίνει”. Ανέφερε ότι δημιουργείται ένα “ταμείο” 35 δισ. ευρώ το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις όποιες ανάγκες προκύψουν σε ένα πιστωτικό γεγονός.
- Θα πρέπει να περιμένουμε και το τελικό επιτόκιο που δίνονται τα νέα δάνεια και που θα τιμολογηθούν τα παλαιά. Λέγεται ότι θα είναι 3,5% αλλά τίποτε δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο.
- Υπάρχει και μια είδηση που είναι πολύ “θολή” και ύποπτη. Λέγεται ότι θα υπάρξει ένα haircut 20 δισ. Αληθεύει κάτι τέτοιο;
- Τέλος, σύμφωνα με τους FT Γερμανίας, από το συνολικό πακέτο, τα 70 δισ. θα βρεθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα 20 δισ από το “κούρεμα”. Επομένως, τι λεφτά βάζουν οι άλλοι εταίροι αν τελικά η βοήθεια στην Ελλάδα προέρχεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφή4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα, η οποία θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ, προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.
5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά, αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Φαίνεται λοιπόν ότι για να αποφύγει ο Τιτανικός το παγόβουνο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο και του αλλάξανε τσούρμο, οφικιάλους και ρότα. Έτσι, το ρεφραίν του γνωστού τραγουδιού του μακαρίτη του Ζαμπέτα μετατρέπεται ως εξής:
Πάρε ναυτάκι Αυστριακό
Λοστρόμο απ το Παρίσι
Μηχανικό Φιλανδικό
Τιμόνι Βελγο-Ολανδικό
Και καπετάνιο Μέρκελ.
Και μην έχετε πλέον καμία απορία ποιος θάναι Έλληνας: ο μούτσος.
. . . .Και η φάπα έπεφτε στρέϊτ θρού.