Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ο κόσμος μας σε μια 20ετία...

Γράφει ο Κώστας Δεληγιάννης
Διακεκριμένος επιστήμονας, καταξιωμένος επιχειρηματίας και το κυριότερο οραματιστής, ο ελληνικής καταγωγής Πίτερ Ντιαμάντις πιστεύει ότι «το μέλλον θα είναι καλύτερο απ’ ό,τι νομίζεις», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο που έγραψε πέρυσι μαζί με τον Steven Kotler («Abundance: The Future Is Better Than You Think»). Και τη Δευτέρα, στην ομιλία που έδωσε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα, προσκεκλημένος από τους
Ελληνικούς Συλλόγους Αποφοίτων του ΜΙΤ και του Harvard, προσπάθησε να περιγράψει αυτό το μέλλον.
Ετσι, σύμφωνα με τον Ντιαμάντις, το αργότερο σε είκοσι χρόνια από σήμερα, «ο άνθρωπος θα χρησιμοποιεί συνθετικούς μικροοργανισμούς που θα παράγουν για λογαριασμό του καύσιμα και φάρμακα σε απεριόριστες ποσότητες». Εξελιγμένα φωτοβολταϊκά θα έχουν λύσει το ενεργειακό πρόβλημα, εξασφαλίζοντας παράλληλα πόσιμο νερό όπου αυτό σπανίζει. Μικρές φορητές συσκευές θα παρακολουθούν την υγεία των χρηστών τους, κάνοντας το ίδιο καλές διαγνώσεις με έναν ιατρικό συμβούλιο. Εκτός από το γεγονός ότι θα είναι ακόμη πιο φθηνά, τα κινητά τηλέφωνα θα έχουν αποκτήσει τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να προβλέπουν ποιες πληροφορίες χρειάζεται κανείς πριν καν τις ζητήσει. «Φανταστείτε την επανάσταση που θα φέρουν τα smartphones στην εκπαίδευση, όταν κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, θα μπορεί να έχει έναν τέτοιο “ψηφιακό καθηγητή” στην τσέπη του», πρόσθεσε.
Χρειάζονται κίνητραΟ ίδιος πάντως αναγνώρισε πως, τουλάχιστον προς το παρόν, οι περισσότεροι δεν συμερίζονται την αισιοδοξία του. «Ο λόγος είναι πως ο άνθρωπος συνεχίζει να σκέφτεται γραμμικά, ενώ τεχνολογίες όπως η ρομποτική, η συνθετική βιολογία και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσονται εκθετικά, με συνέπεια να βρίσκονται στα πρόθυρα επιτευγμάτων που θα βελτιώσουν δραστικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων». Μάλιστα, αυτά τα επιτεύγματα μπορούν σήμερα να γίνουν πραγματικότητα από μικρούς και ριψοκίνδυνους επιχειρηματίες, χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί στην έρευνα το κράτος ή εταιρείες - κολοσσοί. «Η μόνη προϋπόθεση είναι να δοθεί στους επιχειρηματίες κίνητρο, διοργανώνοντας διαγωνισμούς με μεγάλα χρηματικά έπαθλα για τέτοια επιτεύγματα».
Αυτή ήταν η αιτία που το 1995 ίδρυσε τον οργανισμό X Prize Foundation, ο οποίος την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε τον παρθενικό του διαγωνισμό για το πρώτο μη κρατικό διαστημόπλοιο που θα μετέφερε 3 επιβάτες σε υψόμετρο 100 χλμ. και θα τους επέστρεφε με ασφάλεια στη Γη. «Μέχρι εκείνη τη στιγμή, περισσότεροι από 150 άνθρωποι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια είχαν αρνηθεί να γίνουν χορηγοί. Ετσι, όταν ανακοινώθηκε ο διαγωνισμός ουσιαστικά δεν υπήρχε χρηματοδότης για το έπαθλο των 10 εκατ. δολαρίων», είπε στην ομιλία του. Αυτό έγινε στην πορεία, με την οικογένεια Ansari να αναλαμβάνει τη χορηγία και να απονέμει το 2004 τα 10 εκατ. δολάρια στον νικητή - την εταιρεία Scaled Composites και το διαστημόπλοιο SpaceShipOne.
Σήμερα, στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο βιολόγος Craig Venter, ο συνιδρυτής της Google Larry Page και o συνιδρυτής της Paypal Elon Musk, ενώ χορηγοί στους τρεις διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι εταιρείες Qualcomm, Google και Archon. Στόχος είναι να αναπτυχθεί μία τεχνολογία που θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει με υψηλή ακρίβεια το γονιδίωμα 100 ανθρώπων σε 10 ημέρες, να πραγματοποιηθεί η αποστολή ενός κινούμενου ρομπότ στη Σελήνη και να κατασκευαστεί μια φορητή προσωπική συσκευή που θα εντοπίζει ασθένειες με την ίδια αξιοπιστία με μια ομάδα γιατρών. «Ανάμεσα στις ιδέες που σκεφτόμαστε να πριμοδοτήσουμε είναι οι “κατακόρυφες καλλιέργειες”, δηλαδή πολυώροφα θερμοκήπια τα οποία θα παράγουν τρόφιμα μέσα στις μεγαλουπόλεις», εξήγησε.
Επίσης αποκάλυψε πως αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στη χώρα μας αναζητεί χρηματοδότες ώστε να εκπαιδευτούν και Ελληνες στο Singularity University -τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε στη Silicon Valley το 2008, με σκοπό να εμπνεύσει μία νέα γενιά ηγετών στο να χρησιμοποιήσει τις εκθετικά εξελισσόμενες τεχνολογίες σαν εργαλεία για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων της ανθρωπότητας. «Παρόλο που είμαι υπερήφανος για την πολιτισμική κληρονομιά που κουβαλάω, ομολογώ ότι έχω κουραστεί από το γεγονός ότι στο εξωτερικό ο Ελληνας μνημονεύεται θετικά κυρίως για πράγματα που έγιναν πριν από 2.500 χρόνια», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντιαμάντις, η κρίση είναι μία ευκαιρία που η χώρα μας δεν θα πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη, αλλάζοντας για παράδειγμα εκ βάθρων την εκπαίδευση, ώστε να προάγει το πάθος και την άμιλλα. «Σε έναν κόσμο που αλλάζει με τεράστια ταχύτητα, η Ελλάδα πρέπει να βρει 1 - 2 τομείς όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, αξιοποιώντας τους, να αποκτήσει το δικό της στίγμα στο παγκόσμιο στερέωμα», πρόσθεσε. Αλλωστε, γεννημένος στη Ν. Υόρκη από Ελληνες μετανάστες, «οι γονείς μου με δίδαξαν πως τίποτε δεν πετυχαίνεται χωρίς σκληρή δουλειά», σημείωσε. «Επομένως, ξέρω από πρώτο χέρι ότι αυτό είναι ένα στοιχείο του ελληνικού ήθους».
Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου