Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επίθεση Ερντογάν στο σήριαλ για τον Σουλεϊμάν

Διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το γνωστό σίριαλ για τον Σουλεϊμάν το οποίο έχει επικριθεί σφοδρά για τις ανακρίβειες στην παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων αλλά και της
προσωπικής ζωής του Οθωμανού σουλτάνου. «Καταγγέλλω δημόσια τον σκηνοθέτη και τον σταθμό ενώπιον του έθνους» είπε σε υψηλούς τόνους ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή κατά τα εγκαίνια αεροδρομίου στην Κιουτάχεια. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο οθωμανικό παρελθόν της χώρας με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο επαναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας προς τη Μέση Ανατολή την έκανε λιγότερο ασφαλή. Σήμερα, είπε ο Ερντογάν, «οι Τούρκοι πηγαίνουν όπου οι πρόγονοί τους πήγαιναν πάνω στο άλογο [ενν. μαχόμενοι]», υπονοώντας την τεράστια έκταση που πήρε η Οθωμανική Αυτοκρατορία επί Σουλεϊμάν. Το σίριαλ δεν παρουσιάζει «τον σουλτάνο Σουλεϊμάν που γνωρίζουμε, δεν είναι ο νομοθέτης που γνωρίζουμε. » Πέρασε 30 χρόνια πάνω στο άλογο όχι στα παλάτια όπως βλέπετε στα σίριαλ» είπε με έμφαση. Ο Ερντογάν δεν περιόρισε την κριτική του στο περιεχόμενο του σίριαλ αλλά προχώρησε σε μια σαφή νομική απειλή. «Προειδοποιήσαμε τις Αρχές για αυτό το θέμα και περιμένουμε δικαστική απόφαση. Το έθνος πρέπει να δώσει το κατάλληλο μάθημα μέσα στα όρια του νόμου σε αυτούς που παίζουν με τις αξίες του έθνους». Έτσι ο Ερντογάν κατέχει πλέον μία πρωτιά καθώς καταγράφεται στη σύγχρονή ιστορία της χώρας του ως ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος κήρυξε πόλεμο κατά μίας σαπουνόπερας. Το τουρκικό ΕΣΡ έχει λάβει 140.000 καταγγελίες για τον «Υπέροχο Αιώνα», ένας αριθμός-ρεκόρ για ένα σίριαλ εξαιρετικά δημοφιλές, με 150 εκατομμύρια θεατές σε 21 χώρες, μεταξύ τους οι τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά και η Ελλάδα. Όπως σημειώνει η Wall Street Journal είναι μια νέα παρέμβαση του Ερντογάν σε κοινωνικά ζητήματα -για την ακρίβεια μία από τις πολλές των τελευταίων μηνών. Ο ισλαμιστής Τούρκος πρωθυπουργός έχει προσφάτως εκφράσει την αντίθεση του στις αμβλώσεις αλλά και τη δυσαρέσκεια του για τους τοκετούς με καισαρική, κάτι που «ρυθμίστηκε» με νόμο που τις περιορίζει μόνο σε ιατρικές ανάγκες. Προσπάθεια να εμπλακεί και στη ζωή των πολιτών βλέπει και η αντιπολίτευση πίσω από την παρέμβαση Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός «δεν θέλει δεύτερο σουλτάνο στις οθόνες, ζηλεύει τις τηλεθεάσεις του», δήλωσε ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων.
in.gr

2 σχόλια:

  1. «Τα Σκόπια απαγόρευσαν τα τούρκικα σήριαλ, με πρώτο και καλύτερο τον Σουλεϊμάν (http://www.inews.gr)

    Ο υπουργός Πληροφόρησης και Κοινωνίας Ιβο Ιβανόφσκι ανακοίνωσε πως θα γίνουν αλλαγές στην νομοθεσία της τηλεόρασης έτσι ώστε να εμποδιστεί η καθημερινή και σε ώρες prime-time προβολή των τουρκικών σίριαλ –με πρώτο το “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής”.

    Απαγόρευση σχετικά με τα σίριαλ “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής”, “Εζέλ”, “Αγνότητα” και “Χίλιες και μία νύχτες” ήρθε από την πλευρά της κυβέρνησης της FYROM. Ο υπουργός Πληροφόρησης και Κοινωνίας Ιβο Ιβανόφσκι κινητοποιήθηκε για να αποτραπεί η προβολή των τουρκικών σίριαλ κατά τις ώρες μεγάλης τηλεθέασης. Ο Ιβανόφσκι εστίασε στο ότι οι νοικοκυρές κολλάνε καθημερινά στα τουρκικά σίριαλ που εκπέμπονται και είπε ότι “΄λόγω των τουρκικών σίριαλ, οι δικές μας τηλεοπτικές παραγωγές άρχισαν να εκπέμπονται μεταμεσονύκτια.

    Βλέποντας τα κανάλι συναντώ τα τουρκικά σίριαλ του τύπου ¨Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής¨, ¨Εζέλ¨, και ¨Χίλιες και μία νύχτες¨. Όλα είναι πολύ καλά σίριαλ αλλά φτάνουν πια τα 500 χρόνια που ήμασταν υπό τουρκική αιχμαλωσία”!»

    Αυτό άραγε εννοούν κάποιοι όταν λένε «Εθνική ηγεσία»;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε υπανάπτυκτη κοινωνία χρειάζεται απαγορεύσεις. Στις ανοικτές δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης, κάθε πράγμα πρέπει να επιτρέπεται, αφού κατά τεκμήριο οι πολίτες έχουν υψηλό επίπεδο και μπορούν να κρίνουν.
    Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Εμείς είμαστε δυτική κοινωνία ή ανατολίτες; Αναρωτήθηκε κανένας γιατί αυτά τα σήριαλ δεν παίζονται, π.χ. στην Φινλανδία, στη Δανία, στη Νορβηγία; Απλούστατα γιατί δεν υπάρχει κοινό γι αυτά. Είναι πολύ μακριά η κουλτούρα που εκπέμπουν από την δυτική κουλτούρα.
    Αντιθέτως, εδώ είναι πρώτα σε θεαματικότητα, γιατί ο μέσος νεο-έλληνας βρίσκει κάτι που τον συνδέει. Και είναι τραγικό το κατά πόσον η αισθητική τους ταιριάζει με την νεοελληνική αισθητική. Οι φάτσες, οι συνήθειες κλπ.
    Άλλωστε κάθε πράγμα πουλιέται ακριβώς γιατί υπάρχουν εκείνοι που το άγοράζουν.
    Ξαναθέτω, λοιπόν το ερώτημα: Είμαστε Δύση ή Ανατολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή