Η μεγάλη αποχή στο νέο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας 39,75% επηρεάστηκε από το γενικό πολιτικό κλίμα γεγονός που συνιστά αποδοκιμασία των πολιτών στους χειρισμούς και τις συμπεριφορές των πολιτικών δυνάμεων και πρωταρχικά στις δυνάμεις του δικομματισμού, οι οποίες -και ιστορικά- κατέγραψαν το μικρότερο εκλογικό ποσοστό, στις περιπτώσεις που αυτό ήταν εφικτό να προσδιοριστεί. Η αποχή εκφράζει τη διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τα κόμματα. Παρά το ότι οι εκλογές κομματικοποιήθηκαν δεν κατέστη δυνατόν να μειωθεί η διαφαινόμενη αποχή, τα διλήμματα που έθεσαν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν αντίθετο αποτέλεσμα. Ο τοπικός χαρακτήρας των εκλογών δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση. Στο νέο Δήμο δεν ψήφισαν 11.175 (60,25%) συμπολίτες μας αλλά και αυτοί που ψήφισαν ήταν λιγότεροι κατά 1.458 άτομα ή -7,32% από αυτούς που είχαν ψηφίσει το 2006.
Οι συνδυασμοί των Γρετζελιά και Αποστολάκη το 2006 είχαν λάβει μαζί 7.911 ψήφους ενώ φέτος ο συνδυασμός ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ έλαβε 5.760 ψήφους ήτοι 2.151 (-27,19%)λιγότερους, ενώ ο συνδυασμός του Κόντου έλαβε 766 (-15,56%) ψήφους λιγότερους από το 2006. Σχετική μείωση είχε και ο Τομπούλογλου με βάση τον πολιτικό χώρο που δραστηριοποιείται. Την διαφορά την καρπώθηκαν οι συνδυασμοί των Μάλλιου και Βαλασά. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η υπερκομματικοποίηση των εκλογών δεν αντιμετώπισε την αποχή.
Άλλο χαρακτηριστικό της εκλογικής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας είναι η μεγάλη αύξηση 21,50% των λευκών και άκυρων σε απόλυτους αριθμούς και αυτό με λιγότερους ψηφίσαντες. Είναι λοιπόν φανερό ότι οι ψήφοι δεν ανήκουν σε κανένα. Με ποιο τρόπο άραγε αυτές οι ψήφοι που δεν “ανέχονται” κανέναν θα μπορέσουν να διοχετευθούν σε κάποιον από τους μονομάχους της β Κυριακής. Ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί την μετατόπιση των, μάλλον κανείς. Ακόμη και το ΚΚΕ που έλαβε πολλούς ψήφους διαμαρτυρίας δεν θα μπορέσει να τους μεταβιβάσει εκεί που τους προτρέπει να πάνε διότι απλώς δεν του ανήκουν.
Δυστυχώς όμως υπάρχει μια πλατφόρμα που εμφανίστηκε στην πόλη τις τελευταίες μέρες με εντονότερους ρυθμούς και αυτή δεν είναι άλλη από την πελατειακή σχέση μεταξύ τοπικής εξουσίας και πολιτών αλλά και μεταξύ βουλευτών και πολιτών. Το πελατειακό κράτος δεν πέθανε ζει και βασιλεύει, τόσο στην πράξη όσο και στην συνείδηση των ψηφοφόρων. Οι πολίτες μπροστά στα μεγάλα τους προβλήματα αναζητούν υποσχέσεις, πολλές από τις οποίες θα μείνουν ανεκπλήρωτες, ταυτόχρονα οι βουλευτές προσπαθούν να συντηρήσουν τους τοπικούς μηχανισμούς που θα τους εξασφαλίσουν σταυρούς. Την τελευταία βδομάδα ορισμένοι βγήκαν σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή και κάνουν αυτό που “υποτίθεται” ότι 4 χρόνια καταδίκαζαν.
Σε λίγες ώρες θα μάθουμε πως θα συμπεριφερθεί το εκλογικό σώμα της πόλης μας σε μια δεύτερη Κυριακή, που δεν μοιάζει με καμία του παρελθόντος, επηρεαζόμενο από τα δραματικά γεγονότα και τις αντιαυτοδιοικητικές επιλογές, και ενδεχομένως να αποκτήσουμε διοίκηση με την μικρότερη νομιμοποίηση επί των εγγεγραμμένων από κάθε άλλη φορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου