Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Στο Ε9 δηλώνουμε αυθαίρετα- ημιυπαίθριους;

Τον ατελείωτο έχουν οι υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία. Πριν προλάβουμε να εξοφλήσουμε τον φετινό φόρο εισοδήματος, θα μπούμε στη διαδικασία να υποβάλλουμε το Ε9 προκειμένου να δηλώσουμε τις όποιες μεταβολές επήλθαν το 2011 στην περιουσιακή ή στην
οικογενειακή μας κατάσταση.
Η προθεσμία
Προσοχή λοιπόν. Η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου ενώ το έντυπο θα πρέπει να υποβληθεί μέσω Internet. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει ακόμη ενεργοποιήσει την πλατφόρμα υποβολής των εντύπων αλλά, που θα πάει, θα γίνει και αυτό. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου λοιπόν, θα πρέπει να δηλώσουμε στην εφορία όλες τις αλλαγές ώστε να αποτυπωθεί η εικόνα που είχε η ακίνητη περιουσία μας κατά την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Η φετινή ιδιαιτερότητα
Το 2011, ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, προσήλθαν στις πολεοδομίες προκειμένου να τακτοποιήσουν είτε τον ημιυπαίθριό τους είτε την αυθαιρεσία τους. Εύλογα λοιπόν θα προκληθεί η ακόλουθη απορία: «μήπως πρέπει να δηλωθούν όλες αυτές οι κινήσεις στο έντυπο Ε9 της εφορίας;»
Τι πρέπει να κάνουμε
Η απάντηση στο ερώτημα, κρύβεται σε εγκύκλιο που έχει εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετούς μήνες. Ιδού τα επίμαχα σημεία:
  • Οι τακτοποιημένοι χώροι δεν είναι απαραίτητο να αναγραφούν ως κύριοι χώροι στο έντυπο Ε9 μόνο και μόνο επειδή πληρώθηκε το πρόστιμο στην πολεοδομία. «Όσον αφορά στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς και πριν την τακτοποίησή τους» αναφέρει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Άρα, είτε είχαμε παραλείψει να δηλώσουμε τους ημιυπαίθριους στο Ε9, είτε τους είχαμε αναγράψει ως βοηθητικούς χώρους, δεν κάνουμε καμία απολύτως αλλαγή.
  • Η μη υποχρέωση αναγραφής των ημιυπαίθριων, ισχύει μόνο στην περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. «Σε περίπτωση μεταβίβασης για οποιαδήποτε αιτία του «τακτοποιημένου» ακινήτου, ο ημιυπαίθριος θα συμπεριληφθεί στους κυρίως χώρους του καινούργιου ιδιοκτήτη.
  • Ανεξάρτητα από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, ο ιδιοκτήτης μπορεί αν θέλει να απεικονίσει στο Ε9 την πραγματική κατάσταση του ακινήτου του, υποβάλλοντας δήλωση το επόμενο της τακτοποίησης έτος (σ.σ αν η τακτοποίηση έγινε το 2011, η δήλωση θα υποβληθεί τώρα το 2012 κ.ο.κ)
Ένα παράδειγμα
Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών, τακτοποίησε τον Φεβρουάριο του 2011 ημιυπαίθριο 15 τετραγωνικών μέτρων. Ο ημιυπαίθριος δεν είχε δηλωθεί καθόλου στο έντυπο Ε9 προηγούμενων ετών (ή είχε δηλωθεί ως βοηθητικός χώρος).
  • 1η περίπτωση: Εφόσον δεν υπήρξε μεταβίβαση, δεν απαιτείται να γίνει καμία μεταβολή στο έντυπο Ε9. Το ακίνητο θα συνεχίσει να αποτυπώνεται με τον τρόπο που αποτυπωνόταν και πριν τη μεταβίβαση.
  • 2η περίπτωση: Τον Οκτώβριο του 2011, ο ιδιοκτήτης μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στην κόρη του με γονική παροχή. Στην δήλωση Ε9 που θα υποβληθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 τόσο η κόρη (που έχει την ψιλή κυριότητα) όσο και ο πατέρας (που διατηρεί την επικαρπία) οφείλουν να συμπεριλάβουν την επιφάνεια του ημιυπαίθριου στους κυρίως χώρους. Δηλαδή, θα αποτυπώσουν ένα ακίνητο 115 τ.μ.
  • 3η περίπτωση: Τον Νοέμβριο του 2011, το ακίνητο πουλήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής θα εμφανίσει τον ημιυπαίθριο ως κλειστό χώρο (συνολική επιφάνεια 115 τμ) ενώ ο πωλητής απλώς θα διαγράψει τα στοιχεία του ακινήτου όπως αποτυπώνονταν μέχρι τώρα.  
iMoney
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου