Είναι αλήθεια ότι οι αυριανές επαναληπτικές εκλογές στη Φιλαδέλφεια και τη Χαλκηδόνα είναι οι πιο "μουγγές" από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Ελάτε, φίλοι, να θυμηθούμε μαζί (κι αν σε κάτι η μνήμη μου με γελάει, παρακαλώ να με διορθώσετε) τις δημοτικές εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση στη Νέα Φιλαδέλφεια (στη Νέα Χαλκηδόνα, που δεν είμαι τόσο δυνατός, θα με βοηθήσετε; περιμένω e-mails).
Μετά τη σύντομη περίοδο Τάσου Αμπατζή και την εν συνεχεία δημαρχία του Αλέκου Λάλου, αρχίζει η 12ετία του Σάββα Σταματιάδη. Ο μακαρίτης Δήμαρχος, ένας σκληρός κομμουνιστής, αλλά ήπιος άνθρωπος, εξελέγη πρώτη φορά το 1978, νικώντας στη δεύτερη Κυριακή τη Νίκη Τρυπιά- Αλεξάνδρου, με την καθοριστική, τότε, βοήθεια του Τέλη Κουτσόγιωργα, αδελφού του Μένιου, που είχε μείνει εκτός δεύτερου γύρου.
Το 1982 επανεκλέγεται ο Σάββας Σταματιάδης, με την καθοριστική βοήθεια της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς αυτή διχάστηκε από τον πρώτο γύρο ανάμεσα στον Ηλία Ασημακόπουλο και το Γιώργο Κακάτσο. Τότε μπαίνουν για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Παντελής Γρετζελιάς με το γιατρό Δημήτρη Αναστασιάδη.
Το 1986 είναι η τελευταία φορά που επανεκλέγεται ο Σάββας Σταματιάδης, με αξιωματική αντιπολίτευση τον Παντελή Γρετζελιά. Οι δυο τους συγκρούονται σφοδρά στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά στις επόμενες εκλογές, ο Σταματιάδης μένει εκτός δευτέρου γύρου και πριμοδοτεί φανερά τον Παντελή Γρετζελιά, με τη μεσολάβηση, τότε, μεταξύ άλλων, και του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά. ΩΠ! ΕΔΩ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ: Το 1990 ΔΕΝ κατέβηκε καθόλου ο Σταματιάδης, αλλά ο Σταύρος Κόντος που ήλθε τρίτος με 29%. Διορθώνω.
Το 1990 λοιπόν αρχίζει η 12ετία Γρετζελιά. Στην πρώτη τετραετία του ο τότε Δήμαρχος δείχνει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή το 1994, με τη Ν.Δ. για μια ακόμα φορά διασπασμένη, ανάμεσα σε Γεράσιμο Έρτσο και Χαράλαμπο Μπόβο και τον διάδοχο του Σταματιάδη, τον Μάκη Γεωργούτη, να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά από όσα έπαιρνε το ΚΚΕ, αλλά να μην κατορθώνει να "κόψει" την από την πρώτη Κυριακή εκλογή του Γρετζελιά.
Ο Παντελής Γρετζελιάς επανεξελέγη το 1998, έχοντας απέναντί του ενωμένη (σχετικά...) την κεντροδεξιά υπό τον δικηγόρο και πρώην παράγοντα της ΑΕΚ Νίκο Στράτο. Στην τρίτη θητεία του, πάντως, έγινε φανερή η κόπωση της τοπικής κοινωνίας, ενώ είχε και πολλές διαροοές από τα στελέχη του, τα οποία την αποδίδουν στον αυταρχικό του χαρακτήρα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν όλες οι δυνάμεις που αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για να κλείσουν την δημαρχιακή παρουσία του Γρετζελιά, να συνασπιστούν γύρω από τον γιατρό Νίκο Αδαμόπουλο. Ο τελευταίος νίκησε κατά κράτος τον ως τότε Δήμαρχο το 2002.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε θητεύων Δήμαρχος Νίκος Αδαμόπουλος έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο, στον οποίο πέρασαν ο Παντελής Γρετζελιάς και ο Σταύρος Κόντος. Στο δεύτερο γύρο ο Κόντος συγκεντρώνει ΟΛΕΣ τις δυνάμεις των συνδυασμών που έμειναν εκτός β' γύρου, αλλά και περίπου 170 ψηφοδέλτια που στην πρώτη Κυριακή είχαν ψηφίσει Γρετζελιά. Παγιώθηκε, δηλαδή, στη φιλαδελφειώτικη κοινωνία η αντίληψη ότι ο Παντελής Γρετζελιάς έχει κλείσει οριστικά τον δημαρχιακό του κύκλο.
Ο ίδιος ο Γρετζελιάς, άνθρωπος εγνωσμένης ευφυίας, το αντελήφθη, κι έτσι προχώρησε για τις εκλογές του 2010 σε στρατηγική συμμαχία με τον αείμνηστο Γιώργο Αποστολάκη. Ο ίδιος κατέβηκε ως απλός δημοτικός σύμβουλος και ζήτησε τον σταυρό προτίμησης των πολιτών. Το βράδι της Κυριακής οι κάλπες τον ανέδειξαν σε πρώτο δημοτικό σύμβουλο από όλυος τους συνδυασμούς, με (όπως ακούω, χωρίς να μπορώ να το διασταυρώσω) ρεκόρ σταυρών προτίμησης. Αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας ήταν η πρωτιά της Νέας Προοπτικής όχι μόνο στη Χαλκηδόνα, αλλά ΚΑΙ στη Φιλαδέλφεια την προηγούμενη Κυριακή.
Από τότε, όμως, αν και πέρασε μόλις μια εβδομάδα, τα πάντα άλλαξαν. Ο Χάρης Τομπούλογλου πέρασε στο δεύτερο γύρο για δέκα ψήφους, αποκλείοντας από την αυριανή αναμέτρηση τον θητεύοντα Δήμαρχο Φιλαδέλφειας Σταύρο Κόντο, που έπαθε ό,τι και ο Αδαμόπουλος πριν μια τετραετία. Από προχθές, Τετάρτη, ο Τομπούλογλου έχει απέναντί του τη χήρα του Αποστολάκη, Έφη Γαϊτανά.
Η συνέχεια αύριο (το βράδυ...). Καλό βόλι, ως τότε....
Αιδώς Αργείοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μετά τα κανάλια και η ομιλία για όσους δεν άκουσαν ή δεν ήθελαν να ακούσουν έξω από τον Σκλαβενίτη, σαν διαφημιστικό απορρυπαντικού.
Και ένα ερώτημα και ας φανώ φασίστας.
Πες ότι πείστηκα πως θα παραμείνει ολόκληρη την τετραετία αν κερδίσει τις εκλογές και δεν θα την σκάσει ή της την σκάσει Ο ΕΝΑΣ, Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ. Αν χάσει, θα παραμείνει ολόκληρη την τετραετία επικεφαλής του ψηφοδελτίου ????
Συγνωμη αλλα αυτο με το Σκλαβενιτη δεν το καταλαβα.... Μπορεις να πεις τιποτα παραπανω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1990 είχε κατέβει ο Κόντος και το 1994 ο Κασίμης
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε παλικάρια, το 1990 δεν κατέβηκε ο Σταματιάδης, αλλά ο Κόντος, ο οποίος και ήρθε τρίτος με 29%. Προσέχετε λίγο όταν γράφετε για ιστορικά γεγονότα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει, μη βαράτε, έχετε δίκιο, μαζί τη γράφουμε την ιστορία, ευχαριστώ πολύ για τις διορθώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή