Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Δεν περπατάει άλλο...

Γράφει ο Διαμαντής Σεϊτανίδης
Άλλοι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Προοπτικής, οι αντιδήμαρχοι Φώτης Νικολόπουλος και Δημήτρης Κανταρέλης είναι αποφασισμένοι να διαχωρίσουν τη θέση τους από τη διοίκηση και -σε πρώτη φάση- να ανεξαρτητοποιηθούν. Αιτία φαίνεται πως είναι η απόφαση της δημάρχου για "παραταξιακή πειθαρχία" στην πρόταση για τις ευθύνες υπαλλήλων για την Πρωτομαγιά του 2011 και
τα εξαιρετικά χαμηλά έσοδα του Δήμου. Από τη μια μεριά, είναι φυσικό σε μείζονα ζητήματα να τίθεται θέμα πειθαρχίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα δημοτικά συμβούλια θα εμφάνιζαν εικόνα κινούμενης άμμου και θα ήταν εύκολη λεία για τοπικά ή γενικότερα οικονομικά συμφέροντα. Από την άλλη, είναι επίσης κανόνας της πολιτικής ότι αν κάποιος διαπιστώνει ότι σε ένα δημοτικό συνδυασμό, η μια κοινοβουλευτική ομάδα, ή ένα κομματικό όργανο, υπάρχουν διαφωνούντες, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί προληπτικά, ώστε οι διαφωνίες ούτε να γιγανώνονται, ούτε να καταπίνονται. Απλά πράγματα...
Αυτό δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Γι αυτό, η ήδη αδύναμη Νέα Προοπτική -λόγω της γνωστής υπονόμευσης της γνωστής ομαδούλας- γίνεται ακόμα πιο αδύναμη, με την επικείμενη αποχώρηση δυο ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΩΝ στελεχών της, και μάλιστα σε εποχές που, όπως ήδη έχουμε γράψει, η σοβαρότητα δεν είναι από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του δημοτικού συμβουλίου... Σημειώνω ότι η αποχώρηση των Κανταρέλη- Νικολόπουλου ("δεν έφυγα. Με έθεσε εκτός η δήμαρχος" είναι τα λόγια ενός εξ αυτών) ΔΕΝ συνοδεύεται με προσχώρησή τους στη γνωστή ομαδούλα. Δεν φεύγουν δηλαδή, όπως ως τώρα δείχνουν τα πράγματα, για να ρίξουν νερό στο μύλο του γηραιού wannabe δημάρχου, αλλά γιατί βλέπουν ότι το πράγμα με τη διοίκηση, δεν περπατάει άλλο...
Είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές το 2010 -τουλάχιστον όση έμεινε...- δεν μπορεί με καμία δύναμη να έχει τύχη στις επόμενες εκλογές, εκτός από μια περίπτωση: Να αναλάβει πρωτοβουλία ανασύνθεσης των δημοτικών παρατάξεων, με ενοποιήσεις, εμπλουτισμό με νέα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας τα οποία διαθέτουν γνώσεις, κύρος και δεν έχουν φθαρεί μέσα από πολιτικαντισμούς. Αλλά για να πειστούν να συμμετάσχουν τέτοια πρόσωπα, πρέπει η πρόταση που θα τους γίνει να έχει κύρος, ρεαλισμό και προοπτική. Δεν μπορεί να είναι μια πρόταση "έλα να μας βοηθήσεις γιατί χανόμαστε". Γιατί είναι φως- φανάρι ότι δεν θα έλθουν...
Το έχω ξαναγράψει, και θα το γράφω σε κάθε ευκαιρία: Απέναντι στην "Καλημέρα", που είναι σήμερα ο μοναδικός δομημένος και συμπαγής δημοτικός συμδυασμός (εξαιρώ τη Λαϊκή Συσπείρωση γιατί εκεί μιλάμε για κομματική συσπείρωση, όχι για συσπείρωση δημοτικού συνδυασμού), ο υπόλοιπος δημοτικός χώρος πρέπει να ανασυντεθεί. Το "Όραμα Πόλης" με τη μορφή του 2006-2010, αποδοκιμάστηκε στην κάλπη του 2010 (το ίδιο θα έγραφα αν περνούσε για 10 ψήφους ο Κόντος, κι όχι ο Τομπούλογλου στο δεύτερο γύρο, ακόμα κι αν επανεκλεγόταν δήμαρχος) κι η Νέα Προοπτική όπως την έφτιαξε ο Γιώργος Αποστολάκης, αποδοκιμάζεται καθημερινά από τα πράγματα. Ούτε η αναβίωση του "Οράματος Πόλης" με τα χαρακτηριστικά του 2006 έχει καμία τύχη, ούτε η τοτεμική εμμονή στον τίτλο "Νέα Προοπτική", που δεν εκφράζει πια παρά ανεπαίσθητα την προσπάθεια του Γιώργου Αποστολάκη έχει καμία τύχη.
Ωστόσο είναι βαθιά μου πίστη ότι τόσο ο Σταύρος Κόντος, όσο και η Έφη Γαϊτανά, μπορούν και πρέπει να είναι παρόντες την επόμενη ημέρα. Το με ποιον τρόπο και από ποια θέση, δεν είναι δουλειά μου να το προτείνω. Αν μπορούν κι έχουν τη δύναμη και -κυρίως- τη βούληση, ας το βρουν οι δυο τους μαζί με τα στελέχη που αποτελούν τους συνεργάτες τους και τον τοπικό κοινωνικό τους περίγυρο. 
Η πολιτική, πάντα κρίνεται από το αποτέλεσμα. Όχι μόνο το εκλογικό. Αλλά και το πολιτικό. Κρίνεται επίσης από το παράδειγμα που δίνει καθένας με τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Γλέζος, δεν κέρδισαν  ποτέ  εκλογές. Κέρδισαν όμως την αναγνώριση για το παράδειγμά τους, από πολίτες πολύ πέρα της παράταξης στην οποία εντάχθηκαν και έδρασαν. Κι άλλοι, όπως ο Τρίτσης που κέρδισε εκλογές (τις δημοτικές του 90, απέναντι στη Μελίνα), δεν έμειναν στην ιστορία για τις διαχειριστικές τους επιδόσεις, αλλά για το ηθικό τους παράδειγμα. Το ίδιο μπορούμε να πούμε τοπικά για τον Τρυπιά, το Σταματιάδη, τον Καδερίδη και τον Τσαγκά. 
Στα τοπικά μας πράγματα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ορίσει τις προδιαγραφές των επόμενων δημοτικών εκλογών. Όποιος ή όποια αδιαφορήσει για το ηθικό παράδειγμα που θα δώσει στους πολίτες, και πολιτευθεί μόνο με το βλέμα στην κάλπη, ίσως το βράδυ των εκλογών δοκιμάσει μια πολύ μεγάλη, όσο και δυσάρεστη, έκπληξη.
Για να δούμε...

4 σχόλια:

  1. Φίλτατε Διαμαντή, έχω τη γνώμη ότι η περίπτωση αυτών των παραιτήσεων, διαφέρει ποιοτικά από τις υπόλοιπες. Και αυτό, γιατί το γεγονός που αποτέλεσε την αιτία των παραιτήσεων έχει, εκτός από την πραγματική και μια πολύ σημαντική διάσταση σε επίπεδο συμβολισμού.
    Όπως πληροφορηθήκαμε, η σχετική Ε.Δ.Ε. που διερεύνησε το θέμα, κατέληξε σε ένα πόρισμα, το οποίο καταλογίζει ευθύνες σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες.
    Το πόρισμα αυτό διαβιβάστηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (το οποίο έχει συγκεκριμένη σύνθεση, εκ του κανονισμού), προκειμένου εκείνο να το αξιολογήσει και να κρίνει για το αν θα προχωρήσει επιπλέον τη διαδικασία, κατά τα προβλεπόμενα.
    Όπως έγινε γνωστό, τόσο η Δήμαρχος όσο και κάποιοι εκ των λοιπών Αντιδημάρχων (μέλη, εξ όρισμού του Πειθαρχικού Συμβουλίου), επέμειναν στην απαλλαγή των υπηρεσιακών παραγόντων, από κάθε κατηγορία. Μάλιστα η Δήμαρχος σε συνάντηση με τα στελέχη του συνδυασμού της που μετέχουν στο Πειθαρχικό Όργανο, απείλησε με την επιβολή "παραταξιακής πειθαρχίας" προκειμένου να περάσει η θέση της, κάτι που αποτέλεσε την θρυαλίδα στην, ούτως ή άλλως, πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε.
    Προκύπτει λοιπόν σαφώς η απορία: Προς τι η επιμονή της Δημάρχου και υπολοίπων για την απαλλαγή των υπαλλήλων;
    Αυτό οφείλεται σε εγγενή λαϊκισμό ή κάτι άλλο κρύβεται;
    Πρόκειται για την εμμονή σε "κακές συνήθειες" του παρελθόντος ή για διασπάθιση δημοσίου χρήματος;
    Και αν πρόκειται για το δεύτερο, δεν νομίζω ότι κανλενας μπορεί να διαφωνεί στην τιμωρία των όσων (αποδεδειγμένα) εμπλέκονται.
    Αν πρόκειται για το πρώτο, είναι δυνατόν να συνεχίζουμε τις συμπεριφιρές του παρελθόντος τώρα που είμαστε ως κοινωνία στο χείλος της καταστροφής; Είναι δυνατον να ανεχόμαστε την ατιμωρησία, την αδιαφάνεια και τη ρεμούλα στο Δημόσιο; Εϊναι δυνατόν να κάνουμε σαν να μλην έχει συμβεί τίποτα και να σφυρίζουμε αδιάφορα απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και σήψης; Στην εποχή μας που είναι ζωτική ανάγκη η αλλαγή στην νοοτροπία και τη συμπεριφορά μας, είναι δυνατόν να συμπεριφέρονται έτσι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της κοινωνίας;
    Πως είναι δυνατόν, άνθρωποι που χάνουν καθημερινά την δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα, να βλέπουν δημοσίους υπαλλήλους να ασχημονούν ηθικά, χωρίς καμία επίπτωση; Και μάλιστα οι πολιτικοί προϊστάμενοι να τους καλύπτουν;
    Άρα, οι σοβαροί άνθρωποι όπως χαρακτηρίζετε τους κ. Κανταρέλη και Νικολόπουλο (και που συμφωνώ απολύτως μαζί σας) πως μπορούν να ανέχονται αυτά τα πράγματα;
    Και επειδή ακούστηκαν διάφορες γελοιότητες από γνωστα παπαγαλάκια και άλλους κακεντρεχείς, ότι δήθεν, κάτι άλλο κρύβει η παραίτηση κλπ, εκείνο που έχω να τους συστήσω είναι το ότι αν ο κάθένας μας ήταν τόσο άτεγκτος σε αυτά τα θέματα, τοτε θα είχαμε κάνει ως κοινωνία ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα.
    Και, φυσικά, περιττεύει να πούμε ότι οι αποδοχές των Αντιδημάρχω δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Τόσο, που για κάποιους "αξίζει" να κάνουν και εκπτώσεις σε άλλα πράγματα, προκειμένου να πέφτουν τα ευρώ.
    Υπάρχουν όμως και αυτοί που θυσιάζουν τα ευρώ για να μην θυσιάσουν άλλα πιο εσωτερικά, πιο ουσιώδη πράγματα.
    Σε κάθε περίπτωση είναι θέμα επιλογής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα αυτά θα είχαν βάση αν ο ένας δεν είχε δώσει το κυλικείο στη γυναίκα του και ο άλλος δεν είχε κάνει την πατάτα με τα παρκινγκ των μηχανών. Τα παραπάνω γεγονότα χαλάνε όλο το σκεπτικό σου.

      Διαγραφή
  2. Ρε παιδγιά ο Δημητράκης πλεύριζε, έτρεχε δώθε κείθε, και υποσχόταν ότι ήθελε να ακούσει καθένας εντός τοπικού ΠΑΣΟΚ για να γίνει επικεφαλής... Κορόιδεψε αρκετούς αλλά το πέτυχε. Μετά άρχισε τα σούρτα φέρτα με τους υποψήφιους δημάρχους που είχαν προοπτική νίκης, βόλευε... το αδερφάκι του στο Πνευματικό, ορκιζόταν ότι ποτέ δεν θα είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Γρετζελιά (ενώ λίγο καιρό πριν "ορκιζόταν" στο όνομα του), πούλαγε τον Κόντο, πούλαγε το ΠΑΣΟΚ και την επιλογή του, πήγαινε με τον Αποστολάκη και τον Γρετζελιά!
    Μετά που έγινε σύμβουλος, περίμενε ότι θα είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών υπηρεσιών. Έγινε όμως ο Χωρινός. Και μετά περίμενε πόστο με τα σχετικά που δεν ήρθαν... και μετά έβαλε τους φορείς να πληρώνουν για να κάνουν χρήση του ΠΠΙΕΔ, και βρήκε πως έκαναν άριστα τα ΜΑΤ κι η κυβέρνηση που σάπισαν στο ξύλο και τα δακρυγόνα τους διαδηλωτές ενάντια στο μνημόνιο, και μετά παραιτήθηκε με μια ανακοίνωση που περιείχε πλήθος βερμπαλισμών για το ότι ποτέ δεν επεδίωξε μισθοδοτούμενο πόστο και άλλες κενές περιεχομένου δηλώσεις, όπως αποδείχτηκε ενάμιση μήνα μετά, οπότε ανέλαβε αντιδήμαρχος και απολάμβανε την σχετική αποζημίωση!!!
    Όλο αυτό το διάστημα ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, παρουσίασε μηδενικό έργο, ενώ ψήφισε τα πάντα και αποδείχθηκε εκπληκτικά ανεπαρκής στην υποστήριξη της πολιτικής της παράταξής του!

    Αναρωτιέμαι λοιπόν όταν θεωρούμε κάποιον σοβαρό, και αναφέρομαι στη σοβαρότητα του ως πολιτικού προσώπου κι όχι ως απλού πολίτη, ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να την κρίνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 9:09 εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα με τα συγκεκριμένα πράγματα που λες. Σου υπενθυμίζω ότι η πόλη είναι πολύ μικρή και γνωριζόμαστε πολύ καλά όλοι.
      Και επειδή και εμείς εδώ γύρω κατοικούμε και συμμετέχουμε στα τοπικά δρώμενα, μάλλον "ξέχασες" ότι ο κ. Κανταρέλης ήταν μοναδικός υποψήφιος για την θέση του Γραμματέα της Οργάνωσης του Πασοκ Ν.Φ. Άρα, πως κορόιδεψε κάποιους και τον επέλεξαν έναντι άλλων; Άλλωστε, κάποιοι (πρώην) "αστέρες" του τοπικού Πασοκ που δήλωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι, την τελευταία στιγμή έκαναν πίσω. Δεν τους φταίει κανένας γι αυτό. Προσωπικά γνωρίζω κάποιον που απέσυρε την υποψηφιότητά του, μόνος του, την τελευταία ημέρα. Ας ήταν και εκείνος και όποιος άλλος ήθελε, υποψήφιος. Κανένας δεν του αρνήθηκε τίποτα. Οι διαδικασίες ήταν ανοικτές και έγιναν όλα σύμφωνα με τους κανονισμούς.
      Ο κ. Κανταρέλης επίσης, πριν ξεκινήσουν επίσημα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την επιλογή και ανάδειξη υποψηφίων, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Αποστολάκη, κάτι το οποίο έκανε σαφές και στα κεντρικά όργανα του κόμματος, με πλήρη επίγνωση των "κυρώσεων" που ενδεχομένως θα υφίστατο. Πες, λοιπόν, σε εκείνους που σε πληροφορούν για τα θέματα αυτά, να σου λένε την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα, γιατί εκτίθεσαι.
      Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση Κόντου, το Πασοκ έκανε απλώς σφάλμα στην επιλογή του. Η Τοπική Οργάνωση το επισήμανε και διαχώρισε συνολικά τη θέση της. Η επιλογή Κόντου άλλωστε, προέκυψε από την εμμονή κάποιων συγκεκριμένων πρώην αθλητών, με προσβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, χωρίς να έχουν άποψη για το τι γίνεται στην πόλη. Και το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε τους τοπικούς παράγοντες. Αν τους μισούς και πλέον, ψηφοφόρους του Πασοκ στην πόλη (με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, όπου το Πασοκ ήταν πρώτο κόμμα)μπόρεσε ένα άτομο να τους "κοροιδέψει" τότε, αναμφισήτητα, αυτό το άτομο έχει ικανότητες.
      Ο κ. Κανταρέλης επίσης, ως Δημοτικός Σύμβουλος, από την πρώτη στιγμή, ήταν συνεπής υποστηρικτής της παράταξης με την οποία εξελέγη και στάθηκε στο πλευρό της Δημάρχου, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο λίγοι.
      Άλλοι άρχισαν τα "κόλπα" όταν δεν πήραν θέσεις που ήθελαν.
      Αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Και αυτή είναι η υποχρέωση καθενός που εκλέγεται με μια παράταξη. Εκτός και αν διαφωνήσει και δημοσιοποιήσει την διαφωνία του. Μέχρι τότε, όμως, η στήριξη πρέπει να είναι δεδομένη. Αυτό λέει η δεοντολογία, αυτό επιτάσσει η ηθική.
      Και, φυσικά, στην επιστολή που δημοσίευσε, είπε ότι ποτέ δεν επεδίωξε έμμισθη θέση. Δεν είπε ότι θα αρνείτο θέση αν του την πρόσφεραν. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδεοντολογικό, αφελές και βλακώδες. Αν κάποιος είναι υποψήφιος βουλευτής και εκλεγεί, είναι ποτέ δυνατόν να πει εκ των προτέρων ότι δεν θα δεχτεί να αναλάβει υπουργός αν τον τοποθετήσει ο πρωθυπουργός; Είναι άλλο το να δηλώνεις ότι δεν το επιδιώκεις και άλλο το να το αρνείσαι εκ των προτέρων. Τότε δεν έχεις λόγο να πολιτεύεσαι.
      Σε ενοχλεί, βέβαια, τό ότι ψήφιζε πράγματα που δεν σου άρεσαν, καθώς και το ότι υπερασπίστηκε την έννομη τάξη. Προφανώς πρέπει να αναγνωρίζεις στον καθένα το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του. Το να διαφωνείς είναι θεμιτό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγεις σε ψέμματα και ανοησίες.

      Και επειδή μίλησες για σοβαρότητα... μάλλον θα πρέπει να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη. Εκεί θα πρέπει να πεις, απευθυνόμενος σε αυτόν που βλέπεις μπροστά σου, ότι σοβαρότητα σημαίνει να μιλάμε για πράγματα που γνωρίζουμε και όχι να παπαγαλίζουμε ό,τι μας έχουν πει άλλοι.
      Και μην ξεχνάς. Όλοι εδώ ζουμε, γνωρίζουμε και γνωριζόμαστε καλά!

      Διαγραφή