Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Τι ακριβώς θα κάνει ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης;

Επειδή σήμερα το βράδι θα εκλεγεί (εκτόα απροόπτου...) ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης από το Δημοτικό Συμβούλιο (απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του), καλό είναι να γνωρίζουμε τι προβλέπει ο νόμος (Καλλικράτης) για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις αυτού του νέου θεσμού:
"Σε δήμους με πάνω από 20.000 κατοίκους το δημοτικό συμβούλιο θα επιλέγει με προκήρυξη στην ιστοσελίδα του πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας ως Συμπαραστάτη του Δημότη. Η θητεία του θα είναι ίδια με τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου και ο Συμπαραστάτης θα εκλέγεται δύο μήνες μετά την ανάληψη των
καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, προβλέπει ο «Καλλικράτης».

Ο Συμπαραστάτης θα λειτουργεί ως άμεσος εκπρόσωπος του πολίτη στο δημαρχείο. Θα δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου και θα είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους ενδιαφερόμενους. Επίσης ο συμπαραστάτης θα έχει την πλήρη συμπαράσταση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτές.

Μοιάζει ο ρόλος του αρκετά με εκείνον του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά ο «Καλλικράτης» διευκρινίζει ότι οι ρόλοι θα είναι διακριτοί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 77: «Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη του Δημότη δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας».

Όπως, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη, έτσι και ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα συντάσσει ετήσια έκθεση την οποία θα παρουσιάζει ο ίδιος σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής. Ο Συμπαραστάτης θα διατυπώνει, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της δημοτικής διοίκησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός χρειάζεται ευρεία αποδοχή εντός του δημοτικού συμβουλίου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά της κυβέρνησης σε πρόσωπο κοινής αποδοχής και εγνωσμένης αξίας, αφού για την εκλογή του θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν επιτευχθεί η επιλογή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται κατά την ίδια ή μεταγενέστερη συνεδρίαση. Είναι επιτρεπτή με την ίδια πλειοψηφία και την ίδια διαδικασία η ανάκληση του Συμπαραστάτη για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο συμπαραστάτης του δημότη λαμβάνει αντιμισθία ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου (2.600 ευρώ μεικτές αποδοχές)."

3 σχόλια:

  1. Θα απαξιώσουν θεσμό και εαυτό αν επιλέξουν μέλος του συνδυασμού τους ή τον δικηγόρο της δημάρχου και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας!!!

    υγ. δεν είναι ανάγκη να κάνετε προφητείες ρεπορτάζ με το παρασκήνιο μας αρκεί...
    και τα ονόματα όσων έβαλαν υποψηφιότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμ δε που θα εκλεγεί συμπαραστάτης του δημότη. Τον ρώτησες τον συνήγορο του διαβόλου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο συμπαραστάτης του δημότη λοιπόν Διαμαντή μου θα κάνει πλάτη στην δήμαρχο και την δημοτική αρχή σε βάρος του δημότη και της επιχείρησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή