Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ρεσιτάλ γελοιότητας από τον Τσάβες

Ο καπιταλισμός είναι πιθανό να ευθύνεται για την έλλειψη ζωής στον πλανήτη Άρη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
«Πάντα έλεγα, άκουγα, ότι δεν θα ήταν περίεργο να υπήρχε πολιτισμός στον Άρη αλλά ίσως έφτασε εκεί ο καπιταλισμός, έφτασε ο ιμπεριαλισμός και αποτελείωσε τον
πλανήτη», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατά την διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πιστεύει ότι ο καπιταλισμός είναι υπεύθυνος για πολλά από τα προβλήματα του κόσμου, προειδοποίησε ότι τα αποθέματα νερού στην Γη στερεύουν.
«Προσοχή! Εδώ στον πλανήτη Γη, σε περιοχές όπου εδώ και εκατοντάδες χρόνια ή λιγότερο υπήρχαν μεγάλα δάση, τώρα υπάρχει έρημος. Όπου υπήρχαν ποτάμια, υπάρχει έρημος», πρόσθεσε ο Τσάβες, πίνοντας αργά ένα ποτήρι νερό.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της Δύσης εναντίον της Λιβύης γίνονται για το νερό και τα αποθέματα πετρελαίου.

17 σχόλια:

  1. Το πρόβλημα, νομίζω, δεν είναι τόσο, οτι κάθε γελωτοποιός λέει ό,τι θέλει.
    Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ακροατήριο που τον ακούει.
    Και αν το ακροατήριο ήταν μόνο στη χώρα του, δικαίωμά τους να εχουν πρόεδρο όποιον θέλουν.
    Δυστυχώς κάποιοι και στην Ελλάδα θεωρούν τον Τσάβες σημείο αναφοράς και τη Βενεζουέλα τόπο επαναστατικό, επειδή ο Τσάβες τους παραμυθιάζειμε αντιαμερικανικές μπούρδες.
    Και αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να λέγονται προοδευτικοί και περιμένουν να τους πάρει η κοινωνία στα σοβαρά.
    Και μετά ψάχνουν το γιατί εν μέσω σοβαρής κρίσης, η αριστερά συρρικνώνεται και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποια είναι η γελοιότητα που εκστόμισε ο Τσάβες; Δεν καταλαβαίνω.
    Ωραίο πολιτικό πολιτισμό ανιτλαμβάνεστε κ.Σεϊτανίδη. Και το αστείο είναι ότι ενώ τα λεγόμενα του Τσάβες -τουλάχιστον αυτά που περιγράφετε- έχουν μια βάση, μια στέρεη εξήγηση, μια πολιτική οπτική, αν ζητούσε κανείς από εσάς να επιχειρηματολογήσετε βάσιμα για την δήθεν αυτονόητο συμπερασματικό χαρακτηρισμό περί γελοιότητας, θα δυσκολευόσασταν -σε σημείο που δεν θα πείθατε κανέναν σοβαρό άνθρωπο.

    Τι είναι τέλοσπάντων το τόσο γελοίο που διαβάσατε; Ποιο είναι το θέσφατο που επιτάσσει η κοινή λογική και που ο γελοίος Τσάβες καταστρατηγεί; Για πείτε μας.

    Όσο για τον/την Ζιζέλ, αν προσπεράσει την ιδιότητα του γελωτοποιού, θα ανακαλύψει στην προεδρία του Τσάβες κάποιες πολιτικές και δημοσιονομικές επιτυχίες, τις οποίες ούτε κατ'ονείρωξη δεν φαντάζεται εδώ, ακόμα και από τον πιο έντιμο πολιτικό. Αν νομίζει ότι ο Τσάβες έχει κυβερνήσει μόνο από την τηλεόραση και κάνοντας τον πίθηκο, ρίχνοντας ατάκες για τον Μπους, είναι βαθιά νυχτωμένος. Δεν κάνει κακό λίγη ενημέρωση. Μας κάνει ενήμερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ο γιωργάκης γίνεται πρόεδρος της... σοσιαλιστικής διεθνούς,
    πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπάρχουν πολίτες της που ακόμη στηρίζουν την ξενόδουλη ακροδεξιά του οικονομική πολιτική που ξεπουλά την χώρα και μετατρέπει τους Έλληνες σε σκλάβους των τοκογλύφων,
    τότε δεν βλέπω που υπάρχει το γελοίο σε όσα λέει ο Τσάβες!
    Ας κοιτάμε καμιά φορά τον καθρέφτη μας γιατί παραέξω γελάνε με τον δικό μας γελοίο... μέλος του Δ.Σ. του Κανταφικού ιδρύματος, τις ανοχές και τις αντοχές μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Μουτζαχεντίν,

    Αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Τσάβες δεν ήταν εκείνος που άλλαξε τους νόμους προκειμένου να μπορεί να κυβερνά εσαεί;
    Ελεύθεροι πολίτες είμαστε και ο καθένας μπορεί να επιλέξει την χώρα που θέλει να ζήσει.
    Αν έχεις ως πρότυπο τη Βενεζουέλα, ελεύθερα μπορείς να μετακομίσεις.
    Εγώ εξακολουθώ να έχω ως πρότυπα (εφαρμοσμένα, όχι ιδεατά) τις Σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και προτιμώ να αγωνίζομαι για αυτές τις ιδέες.
    Επίσης αν πρέπει να μιλήσουμε για μη συμβατικά πρότυπα, θα πρότεινα να κοιτάξουμε πιο ψύχραιμα την περίπτωση του Ισραήλ.
    Δηλαδή το πως ένας λαός που αισθάνεται ανάδελφος και περικυκλωμένος από εχθρούς (κατά την άποψη των ισραηλινών), κατόρθωσε να πετύχει σημαντική οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη και ένα συμπαγές εσωτερικό μέτωπο.
    Θυμίζω ότι μόλις προχθές π προηγούμενος πρόεδρος της χώρας καταδικάστηκε σε 7ετη κάθειρξη και μπηκε στη φυλακή. Αυτό είναι δείγμα ισονομίας.
    Αντιθέτως στην Ελλάδα εξακολουθούμε να σκυλεύουμε το «πτώμα» της χώρας μας.
    Αγαπητέ φίλε, δεν μπορεί κανένας Τσάβες να αποτελεί πρότυπο, γιατί το καθεστώς που εγκαθίδρυσε δεν είναι δημοκρατικό. Και μια σύγχρονη ευρωπαική κοινωνία, θέτει ως πρώτιστη προτεραιότητα την δημοκρατία και ως πολιτικό πρόταγμα την ποιότητα της δημοκρατίας και την εμβάθυνσή της.
    Και για να αποφορτίσω την κατάσταση, δες τον Τσάβες όταν απευθύνεται στα πλήθη. Έχει τεράστιες ομοιότητες με το Μουσολίνι, τόσο στον τρόπο που μιλαέι όσο και στην έκφρασή του. Ακόμα και στις γκριμάτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Μουτζαχεντίν
    Εάν πιστεύετε, αγαπητέ, ότι είμαι πολιτικά απολίτιστος, γιατί θεωρώ γελοιότητα την αντίληψη ότι ο καπιταλισμός ευθύνεται για την έλλειψη ζωής στον πλανήτη Άρη, θέση την οποία εκστόμισε ηγέτης χώρας εν έτει 2011, τότε... απλώς διαφωνούμε.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 7:23

    Σιγά, γιατί από τον πολύ πατριωτισμό θα σκίσεις καμία φούστα.
    Καλό ειναι εκτός από τις κορώνες που «πιάνουν» τους αφελείς, να μιλαμε (αν μπορούμε φυσικά) και σοβαρά.
    Δεν μας είπες εκτός από την «ξενόδουλη ακροδεξια οικονομική πολιτική» τι προτείνεις, εναλλακτικά;
    Συγκεκριμένα, όμως και με νούμερα. Όχι ευχολόγια, όχι συνθήματα.
    Γιατί μέχρι στιγμής, ακόμα και από θεσμικούς παράγοντες ακούγονται επιθυμίες και επιπόλαιες φωνές. Άλλος π.χ.λέει ότι σε ένα χρόνο θα εξαφανίσει το έλλειμμα, μιλώντας για «άλλο μίγμα» οικονομικής πολιτικής, γενικώς και αορίστως. Να συμφωνήσω και εγώ. Αλλά σε τι;
    Άλλος λέει να πάρουμε τα ντουφέκια και να φάμε τους πλουτοκράτες, άλλος λέει να μην δώσουμε πίσω τίποτα από όσα χρωστάμε και γενικώς ο καθένας λέει την .....ία του.
    Για πες μας, λοιπόν, φίλε υπερπατριώτη, μια ιδέα μήπως και εμείς που θεωρούμε αναγκαία την «ξενόδουλη» πολιτική, κάνουμε λάθος.
    Δεν θέλω να μου πεις τι έγινε, αλλά τι πρέπει να γίνει.
    Αν μου αποδείξεις ότι κάνω λάθος, με στοιχεία, τότε δεσμεύομαι να σου δώσω το ονοματεπώνυμό μου και να αγωνιστούμε μαζί να διώξουμε την «ξενόδουλη ακορδεξιά» κυβέρνηση.
    Μόνο, σε παρακαλώ, αν είναι να γράψεις συνθήματα, μην απαντήσεις καθόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν είναι γελοιότητα να έχεις κατασκευάσει παραπάνω απο 50.000 για τους πολίτες σου, σε ένα πολύχρονο και τεράστιο οικιστικό πρόγραμμα, αν είναι γελοιότητα να έχεις μειώσει το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται κάτω απο το όριο της φτώχειας απο 50% σε 29% και να συνεχίζεις με στόχο την εξάλειψη της, τότε είναι γελοίος ο Τσάβες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προτιμώ τον «γελοίο» Τσάβες παρά τον κάθε... ελβετόψυχο νεοφιλελεύθερο που αποφασίζει να πουληθεί ή και να ξεπουληθεί η πατρίδα για να αποπληρωθούν σε 100 γενιές τα δάνεια της υποτέλειας.
    Και ναι... Για να σας προλάβω... Χρησιμοποιώ την λέξη πατρίδα γιατί ως αριστερός δεν την χαρίζω στους... επαγγελματίες εθνικόφρονες της παράταξης που από την αρχή της σύστασης του νεοελληνικού κράτους συνεργάζονται με τους κατά καιρούς κατακτητές.

    Κύριε Σεϊτανίδη καλό θα ήταν, μιας και δηλώνετε δημοσιογράφος, να μην χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς του τύπου «ρεσιτάλ γελοιότητας». Ενδεχομένως στα think tanks που συμμετέχετε να μην γνωρίζετε ότι η Βενεζουέλα εθνικοποίησε τα πετρέλαιά της, πετώντας έξω τους νταβατζήδες της Β. Αμερικής που έκλεβαν τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Επίσης, ενδεχομένως, δεν γνωρίζετε ότι στην Βενεζουέλα έχουν όλοι ανεξαιρέτως δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή περίθαλψη και πολλά άλλα που θέλουν πολλές σελίδες να αναλυθούν.

    Και αποφασίστε επιτέλους:
    Ή θα είστε δημοσιογράφος, με αντικειμενική αντίληψη
    ή στρατευμένος στην παράταξή σας (ΝΔ) και στην ιδεολογία που πρεσβεύει, αυτήν του "ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού", όπως την λέτε εσείς ή "μισάνθρωπου καπιταλισμού" όπως την λέω εγώ.

    Y.Γ.: Να ελπίζω σε δημοσίευση και σε ιδεολογική αντιπαράθεση, αν φυσικά την αντέχετε, ή θα το φάει η μαρμάγκα το σχόλιό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΑΚΛ
    Κανένα πρόβλημα με την ιδεολογική αντιπαράθεση, το χωμί μου είναι. Αλλά είναι λιγάκι άδικο για εμένα να "υποθέτετε" (από την αρχή ως το τέλος του σχολίου σας) και με βάση τις υποθέσεις αυτές να βγάζετε τα συμπεράσματά σας. Δηλαδή να υποθέσω κι εγώ ότι θεωρείτε σοβαρή πολιτική τοποθέτηση την άποψη ότι ο καπιταλισμός ευθύνεται για την έλλειψη ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη Άρη; Για να δω σε ποιο επίπεδο θα κάνουμε την ιδεολογική αντιπαράθεση, αγαπητέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ΑΚΛ
    Α! και επί προσωπικού: Δεν υπάρχει αντικειμενικός άνθρωπος. Όλοι έχουμε τις απόψεις μας. Εγώ υποστηρίζω ότι κάνω έντιμη δημοσιογραφία, όχι αντικειμενική, αυτό απλώς δεν υφίσταται. Λέω ποιος είμαι και τι πιστεύω, κι αφήνω όποιον με διαβάζει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Στρατευμένος ως δημοσιογράφος δεν υπήρξα ποτέ. Ως πολίτης, είμαι στις ιδέες μου, όπως είναι κάθε συνειδητός πολίτης. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Α.Κ.Λ. και Ανώνυμε 11:27

    Και στην Σοβιετική Ένωση είχαν όλοι το σπιτάκι τους (παραχωρημένο κατά χρήση) και δωρεάν περίθαλψη. Και σε όλες τις χώρες του αλήστου μνήμης "υπαρκτού" πήγαιναν δωρεάν στο σχολείο και στο νοσοκομείο.
    Είναι παράδειγμα αυτό;
    Θα συζητάμε για τέτοια εν έτει 2011;
    Ασφαλώς και δεν μπορεί η Δεξιά να καπηλεύεται την έννοια του πατριωτισμού, αν και η αριστερά διαχρονικά της έχει δώσει μεγάλα δικαιώματα και εξακολουθεί να δίνει.
    Θα πρέπει όμως να αποσαφηνίσουμε την έννοια του πατριωτισμού.
    Επίσης θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η χώρα μας χρωστάει 360 δις € περίπου. Και, φυσικά, όταν χρωστάς, πρέπει να πληρώνεις.
    Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Ζιζέλ

    Κι όμως, κάνεις λάθος. Δεν άλλαξε τους νόμους για να κυβερνά εσαεί -αυτό είναι μια βολική διατύπωση των δυτικοκεντρικών φυλλάδων (την ίδια ώρα που οι δυτικές εξουσίες αυτό το έχουν καταφέρει με άλλους τρόπους, και όχι απαραίτητα θεσμοθετημένους). Άλλαξε το νόμο (δια ψηφοφορίας, και όχι καταχρηστικά) για να αρθεί ο περιορισμός στην επανεκλογή για προεδρική θητεία. Αυτό σημαίνει ότι για να ξαναβγεί, απαιτείται να τον ξαναψηφίσουν.
    Αν η απάντησή σου στη διαπίστωση πως η διοίκηση Τσάβες έχει κατορθώσει δημοσιονομικά θαύματα, είναι να πάω να μείνω στη Βενεζουέλα, έχεις -πέρα από πολιτική εμπάθεια- και θέμα στοιχειώδους πολιτικής ευγένειας.
    Επίσης, αν τα μόνα εφηρμοσμένα πρότυπα διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν ευημερία, τα βρίσκεις μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, μπορείς κι εσύ να πας -ως ελεύθερος πολίτης- να ζήσεις εκεί. Πρώτα όμως ενημερώσου σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών που έχουν οι κοινωνίες εκεί, τα ποσοστά ατόμων με κατάθλιψη και άλλα ψυχωτικά σύνδρομα, καθώς και μικρά θέματα που προκύπτουν κατά καιρούς, όπως οι μαζικές στειρώσεις γυναικών στη Σουηδία.

    Όσο για το Ισραήλ, η "σημαντική οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη" έχει επιτευχθεί με αρωγή και στήριξη από ξένα προς αυτό οικονομικά κέντρα (και αντίστοιχα παραγωγικές δυνάμεις), ενώ το εσωτερικό μέτωπο δεν είναι και τόσο συμπαγές -αρκεί να κάνεις μια πιο προσεκτική εθνοτική προσέγγιση, αλλά και συμπεριφορική ανάγνωση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Αν είναι να μιλήσουμε για ισονομία στο Ισραήλ, ας μιλήσουμε και για το στρατιωτικό καθεστώς που έχει επιβληθεί σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του (προς το παρόν -αν και εντελώς καταχρηστικά και ανιστόρητα- οι Παλαιστίνιοι προσμετρώνται ως πληθυσμός αυτού του απίθανου κράτους). Ισονομία που εξαντλήθηκε στις ποινικές κυρώσεις ενός πρώην προέδρου (γεγονός για το οποίο δεν γνωρίζουμε ούτε ελάχιστο από το υπόβαθρό του, όσο αφορά πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, αλλά και συνθήκες και συγκυρίες), δεν είναι ακριβώς ισονομία. Το να τηρούνται κάποια στιγμή (και επιλεκτικά) οι νόμοι -ενώ η έννοια της νομιμότητας είτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο είτε γενικότερα κοινωνικό έχει καταλυθεί όσο πουθενά αλλού στον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο- δεν είναι ο ορισμός της ισονομίας. Αρκεί να γνωρίζεις τι τύχη έχουν οι αντικαθεστωτικοί Εβραίοι στο Ισραήλ ή όσοι διατυπώνουν δημόσια λόγο που δεν συνάδει του επίσημου πνεύματος επίλυσης του Παλαιστινιακού.

    Ξαναγυρνώντας στον Τσάβες, μάλλον σε ενοχλεί η μονοκρατορία και η υπερπροβολή του (ένεκα και της ολοκληρωτικής περσόνας του), παρά η αντιδημοκρατικότητά του. Εκλεγμένος πρόεδρος είναι, με ποσοστά αποδοχής (και ψηφοφορίας) άνω του 50%, ενώ στα κάτω του έχει ποσοστά επιδοκιμασίας, που θα ζήλευε ο Κωστάκης ο Καραμανλής στα πάνω του. Για τη σχέση με Μουσολίνι, θα μείνω μόνο στο αστειακό της αναφοράς σου και παρ'ότι δεν με ενδιαφέρει να συνηγορήσω, θα προσπεράσω. Άλλωστε, δεν μας λέει και κάτι στέρεο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Διαμαντής
    Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν είχα εννοήσει ότι στη δήλωση του Τσάβες, διαβάζεις και ερμηνεύεις αυτολεξεί τις διαπλανητικές αναφορές. Εγώ διαβάζω ότι η αναφορική υπερβολή του υπονοεί (για την ακρίβεια, το εννοεί αμεσότατα) ότι ακόμα και να υπήρχε πολιτισμός σε απόμακρα και απλησίαστα σημεία του σύμπαντος -όπως ο Άρης- ο καπιταλισμός θα τον είχε εξολοθρεύσει, με την ίδια αδηφάγα μανία που έχει μολύνει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα (σύμφωνα πάντα με τον Τσάβες -μην μου τα χρεώσεις αναγκαστικά εμένα αυτά, έτσι;). Στο θέμα των ενεργειακών πόρων -σχετικά με νερό και πετρέλαιο- που έχει ακριβώς το άδικο; Στο θέμα της μαζικής και εκτεταμένης αποψίλωσης δασικών εκτάσεων, η οποία έχει κοστίσει ανεπανόρθωτα στην αλλοίωση του κλίματος και της σταθερότητας του παγκόσμιου οικοσυστήματος, που βρίσκεις το τόσο γελοίο; Ακόμα και για τη Λιβύη, δεν είναι και τόσο άουτ οι αιτιάσεις του -άσχετα αν είναι μέγιστο φάουλ η σύμπλευσή του με τον ημιπαράφρονα φετιχιστή ηγετίσκο (και όχι πραγματικό ηγέτη) Καντάφι.

    Με όλα αυτά θέλω να πω, πως η διαφορετική αιτίαση/ανάγνωση, βάσει και διαφορετικής πολιτικής θεώρησης, δεν είναι αυτονόητα τεκμήριο γελοιότητας -ακόμα και να καταφεύγει σε αστειακά λεκτικά σχήματα για να γίνει χειροπιαστή. Και εκεί πάει το περί πολιτικού πολιτισμού. Προφανώς δεν ήταν μόνο αυτή η δήλωσή του, εκτός αν μπορείς να με πείσεις για το αντίθετο. Προφανώς δεν τελειώνει εκεί η κάθε πολιτική πράξη του. Κάπως, με κάποιο τρόπο, τα κατάφερε όσα κατάφερε για τη χώρα του. Με πράξεις, όχι με δηλώσεις. Και δεν είναι μόνο όσα αναφέρει ο ανώνυμος των 11:27, αλλά και πολλά περισσότερα -π.χ. δραστική μείωση της εγκληματικότητας, πάταξη της δολοφονικής παρακρατικής δράσης (αρκεί να δει κανείς τι γινόταν μέχρι το '89 εκεί), εκτροπή του εθνικού πλούτου (και εσόδων) προς όφελος της φτωχής πλειονότητας. Χώρια ότι η δημοκρατία της Βενεζουέλας -και ας συνεκτιμήσουμε και το ρόλο των άλλων πολιτικών/οικονομικών δυνάμεων (μέχρι και τη μαφία)- τώρα είναι υγιέστερη από ότι ποτέ άλλοτε στην ιστορία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΤΣΑΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟΣ, ΑΛΛΑ ΞΕΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Α...ΔΙΑ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΔΩ, ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ Η ΟΧΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @4.10
    Το ξέρεις ότι έχει από αυτά; Και είσαι και σίγουρος; Οκ, συ είπας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ

    Θα ξεκινήσω από την τελευταία παράγραφο της προηγούμενης απάντησής σου, λέγοντας ότι, χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο της προσωπικότητας στην ιστορική ροή, εν τούτοις καμία από τις πιο προχωρημένες δημοκρατίες του πλανήτη δεν ταυτίζεται με συγκεκριμένες προσωπικότητες. Σίγουρα στον δυτικό κόσμο έχουν περάσει μεγάλες φυσιογνωμίες, που έβαλαν την σφραγίδα τους στις εξελίξεις των χωρών τους και οχι μόνο, αλλά ποτέ κανένα πρόσωπο δεν ταυτίστηκε με κάποιο καθεστώς. Εννοώ ότι στις δημοκρατίες η προσωπικότητα υποτάσσεται στις κοινωνίες ενώ στα αυταρχικά καθεστώτα συμβαίνει το αντίθετο.
    Με άλλα λόγια οι ηγέτες/πατερούληδες δεν ευδοκιμούν στις δυτικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.
    Η μόνη περίπτωση στην Ευρώπη, που πολιτικός στρέφει συνεχώς την κοινή γνώμη πάνω του, είναι ο Μπερλουσκόνι, αλλά για τα κλοουνίστικα καμώματά του και όχι για τα πολιτικά του επιτεύγματα.
    Οι βορειοευρωπαϊκές και οι σκανδιναβικές χώρες, κατά τη γνώμη μου αποτελούν τα καλύτερα εφαρμοσμένα μοντέλα. Και τονίζω τη λέξη εφαρμοσμένα, γιατί πρέπει να έχουμε πάντα στην όποια σκέψη η ανάλυσή μας, το στοιχείο του πραγματισμού.
    Ασφαλώς και έχουν προβλήματα οι κοινωνίες αυτές, όπως άλλωστε κάθε κοινωνία.
    Είναι γνωστό ότι εκτός από τους οικονομικούς κύκλους, την ζωή μας επηρεάζουν οι κοινωνικοί, αλλά κοι οι τεχνολογικοί κύκλοι.
    Ειδικά σήμερα, στις κοινωνίες της ύστερης νεοτερικότητας, η τεχνολογική πρόοδος, εκτός από τα θετικά έχι επιφέρει αλλαγές στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώων, στις διαπροσωπικές σκέψεις, αφού βοηθά στο να αναπτυχθούν μονήρεις προσωπικότητες και ενισχύει την ατομικότητα.
    Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, μπορεί λόγω συγκεκριμένων ιστορικών αιτιών, να έτυχε εξωτερικής βοήθειας, αλλά μην ξεχνάμε ότι μπόρεσε και ανέπτυξε τεχνογνωσία υψηλού επιπέδου. Επίσης μπόρεσε και οργανώθηκε έτσι, που τα γεωγραφικά μειονεκτήματα (έρημος) εξαλείφθηκαν. Μπόρεσαν και έκαναν την έρημο παραγωγικό τόπο, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες τεχνικες.
    Και η Ελλάδα, με το τέλος του εμφυλίου αλλά και αργότερα με την συμμετοχή στην ΕΟΚ, έλαβε τεράστια κονδύλια, τα οποία δυστυχώς δεν επενδύθηκαν.
    Τέλος, δεν με ενδιαφέρει ο Καραμανλής και η παράταξή του. Όμως τα ποσοστά που λαμβάνει ο Τσάβες από μόνα τους είναι "υποπτα".


    Υ.Γ. Η προτροπή να μετακομίσεις στη Βενεζουέλα, φυσικά και δεν είναι απάντηση. Έγινε γιατί δείχνεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα και το Πρόεδρό της. Και φυσικά είχε και στοιχεία αστεϊσμού.
    Άλλωστε είναι και πολύ μακριά η Βενεζουέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ ο Τσάβες είναι γελοίος!
    Συμφωνώ λέει αντιαμερικανικές και άλλες μπούρδες!
    Συμφωνώ μοιάζει με τον Μουσολίνι!
    Σε όλα συμφωνώ...

    Ενώ ο γιωργάκης με τα προεκλογικά
    "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα",
    "λεφτά υπάρχουν",
    "αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό" και άλλα απατεωνίστικης έμπνευσης...
    με την αδιαφορία του όταν ανέλαβε και τα σπρεντ ήταν στο 135 να δανειστούμε όσα χρειαζόμασταν που τότε μας έδιναν αφειδώς!
    την άρνηση του να μας δανείσουν Κινέζοι, Ρώσοι κλπ με μηδενικό ή συμβολικό επιτόκιο!
    τις δηλώσεις του για χρεοκοπία, Τιτανικό κλπ


    είναι σοβαρός...
    είναι μεγάλος πατριώτης
    είναι ευφυής πολιτικός
    κάνει γλυκές γκριμάτσες όταν χαζογελάει
    έχει ευφράδεια λόγου και δεν κάνει ποτέ σαρδάμ
    ταξιδεύει στο Καστελόριζο με φόντο την θάλασσα και σκάφη αναψυχής, για να μας αναγγείλει την άνευ όρων παράδοση μας στα καταναγκαστικά έργα του ΔΝΤ
    λειτουργεί άψογα την δημοκρατία στην χώρα μας αφού αποσπά την ψήφο του λαού και τον εξαπατά εφαρμόζοντας, χωρίς προσφυγή σε δημοψήφισμα ή εκλογές, το ακριβώς αντίθετο πρόγραμμα από αυτό που υποσχέθηκε!!!

    Γελοίε Τσάβες που ήθελες να θεσμοθετήσεις την 6ωρη εργασία και η αντιπολίτευση σου που δεν ήθελε να περιορίσει τα κέρδη της δεν δέχτηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή