Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Άποψη: Κάποιοι -λίγοι- το αποκαλούν "Δημοκρατία"

Γραφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Εγώ και οι πολλοί άλλοι, το να καταστρέφει ο όποιος αλητήριος τη δημόσια (ήτοι και δική μου) περιουσία το αποκαλώ φασισμό, δικτατορική συμπεριφορά και πρόκληση κατά του κοινωνικού συνόλου... Και απαιτώ εδώ και τώρα να αποκατασταθεί η νομιμότητα!!
Ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει χρήση αστυνομικής δύναμης καταστολής...
Ακόμα κι αν απαιτηθεί να περάσουν από την καρέκλα του ανακριτή ένας ένας όλοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή, ανήλικοι, ενήλικες και
υπερήλικες...
Και μη μου πείτε ότι «θα θρηνήσουμε θύματα» γιατί δεν θα λυπηθώ καθόλου, όπως «έστρωσαν» (τα θύματα) ας κοιμηθούν...
Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να αναγνωρίσω κανένα δίκαιο στους κατοίκους της περιοχής αυτής και στις φασίζουσες συμπεριφορές που εκδηλώνουν ή υποστηρίζουν ούτε είμαι διατεθειμένος να συζητήσω τίποτα από τα όσα ζητούν να συζητήσουν αν δεν συλληφθούν και καταδικαστούν παραδειγματικά όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της προκλητικής καταστροφής της δημόσιας περιουσίας (ξαναδιαβάστε το απόσπασμα που σας επεσήμανα πιό πάνω και θα βρείτε πολλούς τέτοιους)...
Όπως -φυσικά- δεν αναγνωρίζω και το δικαίωμα να επιχαίρουν και να νίπτουν τας χείρας τους όλοι οι ανεύθυνοι δημοτικοί και πολιτικοί άρχοντες που χρόνια τώρα αρνούνται να πάρουν θέση, να λύσουν το πρόβλημα και να επιβάλλουν την απόφαση και το συμφέρον των πολλών προστατεύοντας την βούληση και το συμφέρον και των λίγων, να επιβάλλουν δηλαδή τον σεβασμό σε αυτό που οι πολλοί αποκαλούν δημοκρατία...
Γιατί πρόοδος είναι «να γίνει και η Κερατέα Ελλάδα», ο χώρος νομιμότητας και σεβασμού των δικαιωμάτων πλειοψηφίας και μειοψηφίας που όλοι οι πολλοί σοβαροί πολίτες προσπαθούμε να χτίσουμε, όχι «να γίνει όλη η Ελλάδα Κερατέα», δηλαδή το άντρο παρανομίας, αυτοδικίας και κυριαρχίας του μαφιόζικου νόμου της ζούγκλας, τα Ζωνιανά της Αττικής που οι λίγοι νταβατζήδες επιδιώκουν να εγκαθιδρύσουν...

16 σχόλια:

  1. γεια στο στόμα σου, άνθρωπέ μου.
    Πολιτική αλητεία θέλουν να επικρατήσει στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασφαλώς και έχει απόλυτο δίκιο ο συντάκτης του κειμένου. Στην Ελλάδα του 2011 έχουμε περιεργη αντίληψη περί δικαιωμάτων. Και κυρίως, μιλάμε μόνο για δικαιώματα, ποτέ για υποχρεώσεις.
    Η περίπτωση της Κερατέας, είναι ακόμα μια περίπτωση, από εκείνες όπου μιά ομαδούλα λίγων δεκάδων ανθρώπων, προσπαθούν να επιβαλλουν τη θέλησή τους σε εκατομμύρια κατοίκους της Αττικής.
    Ενώ οι πλέον έγκυρες επιστημονικές μελέτες, αλλά και όλες οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, έχουν υποδείξει την Κερατέα, κάποιοι επιμένουν να ταλαιπωρούν όλο το λεκανοπέδιο.
    Βεβαίως και το κράτος πρέπει να επιδείξει πυγμή και να είναι στην εφαρμογή των νόμων.

    Φίλε Βλαχιώτη

    εδώ δεν πρόκειται για πολιτική αλητεία, αλλά απλώς για κοινή αλητεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά Ζιζέλ, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να αποφασίσει το κράτος που τόσο πολύ υπερασπίζεσαι, να αποφασίσει να κάνει χωματερή δίπλα στο σπίτι σου, για να δω αν και τότε θα εκφράζεις τις ίδιες απόψεις.
    Περιμένω να μου υποδείξεις τις ..."πλέον έγκυρες επιστημονικές μελέτες" που επικαλείσαι και υπόσχομαι να σου ζητήσω συγγνώμη δημοσίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Den xerw poios einai o Triantafylloy poy ypografei to arthro oyte kai me noiazei. Ekeino poy eimai sigouros omws einai oti prokeitai gia papagalaki toy Mpompola. Mono poy o misthos toy (an pairnei) den einai axios.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εγώ από την πλευρά μου προτείνω στην ομήγυρη που υπερασπίζεται τη νομιμότητα και καταγγέλει την αλητεία να διαβάσει Παπαχελά για την περίπτωση της Κερατέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 11:43

    Η ιστορία αυτή είναι παλιά. Από τις αρχές της 10ετίας του 1990 όταν η τεχνολογία των ΧΥΤΑ έγινε επίκεντρο συζήτησης και στην Ελλάδα (γιατί σε πολλές ευρωπαικές χώρες και στις ΗΠΑ είχε ήδη εφαρμοστεί), ο αρμόδιος φορέας Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικης είχε παραγγείλει μελέτες για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ.
    Με δεδομένο ότι η χωματερή των Άνω Λιοσίων, έπρεπε προ πολλού (από τότε!!) να έχει σταματήσει να λειτουργεί, καθώς ο κύκλος ζωής της είχε κλείσει. Οι ειδικοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που δημιουργεί η χωματερή, καθώς στραγγίζει.
    Οι μελέτες (χαρακτηριστικά αναφέρω αυτήν του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου) αλλά και ανεξάρτητων ειδικών μελετητών, υπέδειξαν ως κατάλληλους χώρους την Κερατέα και το Γραμματικό, προκειμένου να εξυπηρετείται το λεκανοπέδιο από 2 κατευθύνσεις.
    Οι μελέτες προέβλεπαν την δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης, σε διάφορες περιοχές, Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και εργοστάσιο πυρόλυσης των μολυσματικών απορριμμάτων (από νοσοκομεία κλπ).
    Για τα οικιακά απορρίμματα, εφόσον γινόταν διαλογή στην πηγή και διαχωρίζονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά μόνο το 35% θα κατέληγε στην Υγειονομική Ταφή.
    Στο δια ταύτα λοιπόν :
    Οι τεχνολογίες της υγειονομικής ταφής, που σήμερα έχυν προχωρήσει περαιτέρω, δεν έχουν σ΄χεση με την χωματερή που νομίζουμε, μια ανοικτή έκταση όπου πετιώνται τα σκουπίδια και όταν φυσήξει λίγο η κατάσταση είναι αφόρητη.
    Επιπλέον, κάπου θα πρέπει να πηγαίνουν τα απορρίμματα.
    Και τα απορρίμματα της Αττικής, δεν μπορούν να πηγαίνουν, π.χ. στην Αιτωλοακαρνανία, όχι μόνο για ηθικούς αλλα και για ρεαλιστικούς και τεχνικούς λόγους.
    Δυστυχώς, όπου και να γίνει η εγκατάσταση, κάποιων τα σπίτια θα είναι κοντά.
    Δεν διαθέτουμε έρημο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξεκινώντας από το απλό και καθημερινό φαινόμενο όπου όλοι ζητάμε από το Δήμο κάδους απορριμμάτων, αλλά κανένας δεν τον θέλει μπροστά στο σπίτι του, μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα.
    Γιατί, πιστεύω ακράδαντα ότι και το πρόβλημα της Κερατέας, εχει να κάνει με τις στρεβλώσεις της κοινωνίας μας.
    Κοινώς επικρατεί η λογική μακριά από τον .... μου και ας είναι και στου γείτονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαριστώ για τα σχόλια σας, χαίρομαι που προκάλεσα κάποιον διάλογο που ίσως οδηγήσει στο να σχηματίσουμε άποψη και να δώσουμε λύση...

    για το θέμα των «Μικρών δικτατόρων...» που καταδυναστεύουν τη χώρα μας μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτή την ανάρτηση μου http://toatomo.blogspot.com/2011/04/blog-post_1783.html και -βέβαια- να σχολιάσετε επώνυμα..!!

    υ.γ. με τον λαϊκιστή χαχόλο Ανώνυμο που στις 16 Απριλίου 2011 11:54 π.μ. αποφάσισε να χύσει τη χολή του στον διάλογο αυτό, απαξιώ να ασχοληθώ, γράφω τις απόψεις μου πάντα επώνυμα και ουδεμία σχέση είχα ή έχω με οιονδήποτε Μπόμπολα, όπως θα τον ευχαριστούσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο ΧΥΤΑ της Κερατέας αναφέρεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, που φτιάχτηκε προ 8 ετών. Ο νόμος του 2003 (3164/2003) αναφέρεται σε μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (που άρα θα καθιστούσε τον ΧΥΤΑ ΧΥΤΥ - για να λύσετε τις απορίες σας ως προς το τι είναι ΧΥΤΑ και τι ΧΥΤΥ προτείνω αυτό το άρθρο). Ωστόσο το έργο της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας δεν έχει δημοπρατηθεί, ούτε υπάρχει στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Τι λέει δηλαδή η κυβέρνηση; Θα φτιάξουμε την χωματερή, και αργότερα θα φτιάξουμε το εργοστάσιο που θα διασφαλίζει ότι στην χωματερή θα καταλήγουν μόνο επεξεργασμένα και διαχειρίσιμα απορρίμματα. Ο νοών νοείτο.

    Αλλά μια που το πάμε έτσι, προτείνω ανεπιφύλακτα στην ομήγυρη να διαβάσει Free Sunday. Η εφημερίδα του Γιώργου Κύρτσου δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ευρωπαίου επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Γιάννες Ποτσότσνικ και ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Γιάννη Παλαιολόγου σχετικά.

    συνοπτικά και ενδεικτικά:

    "Η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό των απορριμμάτων της που καταλήγει σε χώρους ταφής (82% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat του 2009, όταν η Γερμανία έχει σχεδόν μηδενίσει την ταφή, η Ολλανδία την έχει μειώσει στο 1% και η Δανία στο 4%".

    Ο επίτροπος λέει μεταξύ άλλων διπλωματικών διατυπώσεων στην συνέντευξη:

    "Είναι αλήθεια ότι η ταφή απορριμμάτων δεν είναι παράνομη σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Αλλά είναι η λιγότερο επιθυμητή επιλογή. Η υπερβολική εξάρτηση της Ελλάδας από την ταφή είναι, σε κάθε περίπτωση, θέμα ανησυχίας".

    Με τις υγείες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα μικρό γαλατικό χωριό, ακόμα αντιστέκεται! Μήπως όμως τα κίνητρά του δεν είναι αρκετά ευγενή, όσο τουλάχιστον θα ήθελαν οι καθεστωτικοί αναλυτές των ΜΜΕ - αυτοί οι αυστηροί, παράδοξοι, όψιμοι υπερασπιστές του κοινού καλού, που έχουν ταυτόχρονα και τον φιλοτομαρισμό ως επίσημη προσωπική ιδεολογία;

    Ναι, είναι αλήθεια, το βασικό αίτιο της ανυποχώρητης αντίστασης των κατοίκων της Κερατέας είναι ότι δεν εμπιστεύονται το Ελληνικό κράτος. Δεν πιστεύουν ότι νοιάζεται για την υγεία και την πρόοδό τους.
    Αντίθετα, υποψιάζονται ότι ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την οικονομική αποκατάσταση των εργολάβων και το κουκούλωμα ενός δύσοσμου προβλήματος. Μήπως έχουν άδικο να είναι τόσο καχύποπτοι;
    Δύσκολο να το πούμε αυτό, όταν για μια συγκεκριμένη υπόθεση που σέρνεται από το 1998 δεν έχει γίνει από την πολιτεία η παραμικρή σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης και εμπλοκής της κοινότητας στο πρόβλημα και την αμφιλεγόμενη λύση του. Στα προηγμένα κράτη της Εσπερίας, που ακούραστα επικαλούνται οι κράχτες των εγχώριων ελίτ, και μία απλή ευεργετική αρχαιολογική ανασκαφή να γίνει, πρέπει υποχρεωτικά να εμπλακεί συναινετικά και η τοπική κοινότητα. Να ακουστούν με θρησκευτική ευλάβεια οι απόψεις της, να πάρει το βασιλικό μερίδιο σε όλες τις δουλειές που θα εκτελεστούν, να ορίσει κανονισμούς ασφαλείας και διαγωγής των εργοληπτών, να εξεταστούν εναλλακτικές και τροποποιήσεις. Εδώ, όταν μετά από 12 χρόνια μας έπιασε η πρεμούρα, το μόνο που τους επιτρέψαμε είναι να τρέχουν στα δικαστήρια και στην κοινοβουλευτική διαδικασία - μπας και νικήσουν εκτός έδρας το μαινόμενο μανδαρίνικο κράτος.
    Ναι, οι κάτοικοι της Κερατέας δεν εμπιστεύονται το Ελληνικό κράτος. Ότι δεν είναι μεροληπτικό, ότι και στην Πολιτεία να έπρεπε να πάνε τα σκουπίδια - αυτό το αδέκαστο θα τα έστελνε. Ότι δεν θα υπολογίσει μπροστά στην υγεία των παιδιών τους, ούτε έξοδα, ούτε την Ε.Ε. ούτε τους εργολάβους ούτε τις τράπεζες. Και μπορεί αυτή η δυσπιστία τους να ξεπερνάει ενίοτε την απλή πολιτική ανυπακοή, να γίνεται υπέρ το δέον βίαιη, ειδικά όταν αντιμετωπίζονται με αποικιοκρατικής έμπνευσης αστυνομικά μέτρα.
    Ναι, οι κάτοικοι της Κερατέας θεωρούν το Ελληνικό κράτος εχθρό τους - όπως φευ και οι περισσότεροι Έλληνες. Ακόμα κι αν υπερβάλλουν, σίγουρα δεν είναι τρελοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαϊκιστής Χαχόλος17 Απριλίου 2011 στις 12:43 μ.μ.

    Έχουμε γεμίσει μαθητούδια της σχολής "Μπάμπης Παπαδημητρίου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συνοπτικά, αν η Κυβέρνηση αντί για ΧΥΤΥ κατασκευάζει ΧΥΤΑ παραβιάζει τον Νόμο και το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος. Αυτό δίνει αφορμή στους κατοίκους της Κερατέας (;) ώστε, σύμφωνα με το άρθρο 120 παρ. 4 να προβαίνουν σε πράξεις και ενέργειες που παραβιάζουν το άρθρο 5 παρ. 4 του Συντάγματος. (Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Τις πταίει; Αν η Κυβέρνηση κατασκεύαζε ΧΥΤΥ (παραβλέποντας για την οικονομία της συζήτησης την υπόθεση «αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρου Κερατέας») τότε κατά τη γνώμη μου θα έφταιγαν οι κάτοικοι. Αλλά το άρθρο 120 θεωρεί το Σύνταγμα ενιαίο σύνολο, δεν ξεχωρίζει ποια άρθρα μπορούν να παραβιάζονται και ποιά όχι και λέγοντας «με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε» δεν εξαιρεί το μπάζωμα κλπ των δρόμων. Εύκολο να φωνάζουμε αλλά δύσκολο να τραγουδάμε. Helpdiamantis είσαι καλλίφωνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. όλοι έχουν δίκιο.
    Και οι Κάτοικοι της Κερατέας που δεν θέλουν την βρώμα δίπλα τους, αλλά και το σύνολο που κάπου πρέπει να αποθέσει τα σκουπίδια που το ίδιο παράγει.

    Ωραία λοιπόν, λένε οι της Κερατέας όχι τα σκουπίδια σε μας, αλλά στα Λιόσια.

    Και γιατί να μη πουν με τη σειρά τους τα Λιόσια, όχι εδώ?

    Και τι θα γίνει τελικά?

    Και ο τελευταίος ανώνυμος έχει δίκιο, ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι ανυπόληπτη.

    Επι του πρακτέου, προτάσεις.
    Τι θα κάνει η Κερατέα και η κάθε Κερατέα με τα δικά της σκουπίδια?
    Θα τα στέλνει σε άλλους? θα τα βαστήξει στο χωριό της? θα τα φάει? τι θα τα κάνει?

    Κάτι πρέπει να γίνει.
    Δεν μπορούν όλοι να λένε, "όχι σε μας, αλλά στους άλλους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. βλαχιώτη, το ζήτημα είναι απλό: η μέθοδος διάθεσης των απορριμμάτων που προκρίνει η κυβέρνηση είναι παρωχημένη. Όλες οι επιστημονικές αναλύσεις κατατείνουν στην επιλογή της διαλογής στην πηγή και της μη δημιουργίας χώρων ταφής απορριμμάτων ή και υπολειμμάτων. Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση επιμένει σε λύση ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ είναι ότι συγκεκριμένος εργολάβος έχει την τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια δηλαδή.

    Οι Κερατιώτες δεν λένε όχι σε ΧΥΤΥ που θα καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης Λαυρεωτικής, αλλά δεν δέχονται να γίνουν η χωματερή ολόκληρης της Αττικής. Δεν είναι οι μόνοι: παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Γραμματικό.

    Τα Λιόσια που αναφέρεις, έχουν ακολουθήσει άλλη τακτική, γιατί η παρουσία της χωματερής αποφέρει και σοβαρά έσοδα στον δήμο. Μ' αυτά τα έσοδα παράγονταν τα συντριπτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών απ' το '90 και μετά. Ενδεικτικά, προτείνω να διαβάσει κανείς αυτό το άρθρο σε ανύποπτη στιγμή, που αφορά τον πρώην δήμαρχο Νίκο Παπαδήμα και τις πρακτικές του.

    Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να δούμε ποιοι τεχνοκράτες διαμόρφωσαν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, και ποιοι πολιτικοί τον ψήφισαν.

    Η συνέντευξη του Ποτσότσνικ στην οποία παραπέμπω παραπάνω είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θα έπρεπε να δοθεί η λύση, νομίζω.

    Αλλά πρώτα, "πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά", που λέει κι ο ποιητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι καταπατητές αφού έχτισαν στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και κληροτεμάχια, αφού έθαψαν τόνους από αρχαιολογικά ευρήματα για να ρίξουν τις κολώνες των θεμελίων των ΕΞΟΧΙΚΩΝ τους τώρα έρχονται να μας πούν για την αρχαιολογική σημασία του χώρου και τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
    Αλήθεια άδεια οικοδομής και ιδιοκτησίας του αγρού ή οικοπέδου θα μας φέρει κανένας ???

    Το σχέδιο πριν 15 χρόνια έγινε όταν εκεί υπήρχαν δάση και αγροί, τώρα οι αρβανίτες έχτισαν και ζητούν δικαιώματα.
    Καληνύχτα λυπούμαστε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τσίχλα έγινε κι αυτό το επιχείρημα με τα αυθαίρετα της Κερατέας από τότε που το επικαλέστηκε ο Μανδραβέλης. Αλλά στην Ελλάδα, αντί να κάνουμε πολεοδομικό σχεδιασμό, κοιτάμε τα χρυσόβουλα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Και μετά έρχονται οι φιλελεύθεροι να κατακρίνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή