Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Πάσχα στην Πράγα; Ναι, με το Phila Travel

Kλικάρετε τη φωτο για να δείτε τις προσφορές
Η Πράγα είναι μια πραγματική μητρόπολη με ιστορία 100 χρόνων στην αρχιτεκτονική της κληρονομιά που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική της ζωή που ξαναζωντάνεψε τον 19ο αιώνα με την επανάσταση του 1989 και την απελευθέρωσή της από τον κομμουνισμό! Εδώ συναντιούνται 3 κουλτούρες: η τσεχοσλάβικη, η εβραϊκή και η γερμανική.
Στις 4 ιστορικές της περιοχές Χράντσανι, Μάλα Στράνα, Στάρε Μέστο και Νόβε Μέστο μπορεί να δει κανείς και να θαυμάσει μνημεία από κάθε φάση της ιστορίας ανέγγιχτα από τους πολέμους. Η όμορφη φύση έρχεται να συμπληρώσει αυτόν τον αυθεντικό πίνακα με τους πύργους, τις γέφυρες, τα αγάλματα, τα κάστρα, τους γραφικούς πεζόδρομους, τον πλατύ ποταμό Βλτάβα και τον πλούσιο λόφο Περτζίν. Όλα σε μια εικόνα που δεν υπάρχουν λέξεις να την περιγράψεις...
Πολλά κοσμητικά επίθετα θα μπορούσαν να συνοδέψουν το όνομα της πρωτεύουσας της Τσεχίας. Η «χρυσή πόλη» με τους αμέτρητους πύργους, τρούλους, αψίδες κρύβει μυστήριο, εκκεντρικότητα ακόμη και τρόμο από το πέρασμα των αιώνων!
Αλχημιστές, αστρολόγοι, μάγιστροι συγκεντρώνονταν εδώ κατά καιρούς καλούμενοι από τους εκκεντρικούς αυτοκράτορες της πόλης, άλλοτε για να ερευνήσουν τα μυστικά των ουρανών, άλλοτε για να μετατρέψουν τον υδράργυρο σε χρυσό ή να βρουν το ελιξίριο της ζωής! Επί αυτοκρατορίας του εκκεντρικού Ροδόλφου Β’ ο ραβίνος Λεβ είχε φτιάξει έναν άνθρωπο από αλλούβιο του Βλτάβα και τον είχαν ονομάσει Γκόλεμ. Ιστορίες τρόμου ακούγονταν γι ΄αυτό το τέρας που είχε φτιαχτεί από ανθρώπινο χέρι.
Ο ίδιος αυτοκράτορας είχε μαζέψει και τους καλύτερους αλχημιστές του κόσμου για να του φτιάξουν το ελιξίριο της ζωής. Είχε μια εμμονή με τα περίεργα πράγματα και τα μάζευε από παντού. Εδώ δημιουργήθηκε και η πρώτη γκαλερί του κόσμου, η οποία όμως καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους κατακτητές της Πράγας. Τα βασικά αξιοθέατα της Πράγας είναι μαζεμένα στο ιστορικό της κέντρο και γι ΄αυτό και η ξενάγηση γίνεται πεζή. Εδώ πολύ προσοχή χρειάζεται στα φανάρια και στα τροχοφόρα. Χαριτωμένες αυλές, λιθόστρωτοι πεζόδρομοι και γραφικές πλατείες που φτιάχτηκαν ξανά, προσκαλούν τον επισκέπτη για μια περιπλάνηση.
Η παρουσίαση και η επεξήγηση των μνημείων της Πράγας είναι κάτι το ατελείωτο για να γίνει μέσα σε 2 σελίδες, γι΄αυτό πιστεύουμε ότι καλύτερο θα ήταν να αναφέρουμε κάποια πράγματα που τα μαθαίνεις όχι από ταξιδιωτικούς οδηγούς αλλά από την εμπειρία της επίσκεψης στην Πράγα!
Το βασικό στην γλώσσα που πρέπει κάποιος να ξέρει με την άφιξη του εκεί είναι ότι η λέξη ΝΟ σημαίνει «μάλιστα» και η λέξη ΝΕ σημαίνει «όχι».
Η επίσημη θρησκεία τους είναι χριστιανοί καθολικοί αλλά ελάχιστοι Τσέχοι εκκλησιάζονται. Αν μπουν τουρίστες σε εκκλησία την ώρα της λειτουργίας επιτρέπεται να βγουν ΜΟΝΟ αν τελειώσει!
Η γέφυρα του Καρόλου είναι η πιο παλιά όλης της Ευρώπης και τα θεμέλια της μπήκαν το 1357 9/7 5:31΄ για να διαβάζεται από τα αριστερά και τα δεξιά. Στην γέφυρα που ενώνει την Μάλα Στράνα με την παλιά πόλη είναι η « Βενετία της Πράγας» όπως λένε οι Τσέχοι και μπορείς να κάνεις tours με βάρκα. Εκεί βρίσκεται και το φημισμένο καφέ Marnice που σημαίνει (και ήταν νεκροτομείο) και τα πιο αγαπημένα τους γλυκά ονομάζονται «φέρετρο» και «στεφάνι».
Στον λόφο Πρίτζιν που υπάρχει η απομίμηση του πύργου του Άιφελ υπάρχει και το «τοίχος της πείνας» το οποίο φτιάχτηκε επί Καρόλου για να καταπολεμηθεί η ανεργία. Σε αυτό δούλευαν μόνο όσοι ήταν κάτω από τα όρια της φτώχιας και δεν είχαν να φάνε!!! Σε αυτό τον λόφο ανεβαίνει κάποιος με τελεφερίκ και έχει 2 εστιατόρια και το αστεροσκοπείο. Στην αρχή της οδού Κάρλοβα υπάρχει ένα από τα περίφημα μαύρα θέατρα της Πράγας .Έχει παράσταση 21:30 καθημερινά και είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό, γι'αυτό και το αναφέρουμε. Στην μεγάλη πλατεία που καταλήγει κάποιος αν ακολουθήσει την οδό Κάρλοβα βρίσκεται το περίφημο αστρονομικό ρολόι που μπορεί να ανέβει κάποιος με ανσανσέρ και να θαυμάσει την θέα. Κάθε 1 ώρα βγαίνουν οι 12 απόστολοι και κουνιούνται τα αγάλματα που το χαρακτηρίζουν: ο Νάρκισσος, ο Τσιγκούνης, ο Χάρος και ο Ανατολίτης. Απέναντι  ακριβώς από το ρολόι υπάρχει τράπεζα για ανταλλαγή χρημάτων με χαμηλή προμήθεια. Αποφύγετε τα ανταλλακτήρια!
Επίσης απέναντι υπάρχει και ένα παραδοσιακό εστιατόριο το «U orloje» στο οποίο η διακόσμηση είναι πολύ όμορφη με ρολόγια όλων των τύπων και εποχών. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε και το τοπικό γλυκό «ζενουόφκα» το οποίο είναι παντεσπάνι με ροδέλες μήλων, σταφίδες και κανέλα, ένα είδος ανάλατου τυριού κρέμα και σιρόπι καραμέλας. Στην Πράγα υπάρχουν αμέτρητες μπυραρίες και όλα τα είδη μπύρας με καλύτερη την μαύρη μπύρα. Οι Τσέχοι λένε ότι οι άρρωστοι πίνουν νερό και οι υγιείς μπύρα!
Ένα άλλο περίεργο που λέγεται στην Πράγα είναι ότι αν την δει κάποιος από δορυφόρο μοιάζει με τεράστιο κρατήρα. Αυτό είναι πραγματικότητα μια και πριν δισεκατομμύρια χρόνια έπεσε εδώ ένας τεράστιος μετεωρίτης και δημιούργησε κρατήρα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε έχει πολύ πλούσιο υπέδαφος και καλή βιομηχανία. Η καλύτερη πορσελάνη στον κόσμο σε ποιότητα προέρχεται από το Κάρλοβι Βάρυ. Το καλύτερο και ακριβότερο κασμίρι του κόσμου παράγεται από το Γούμπολεστ της Μοραβίας. Είναι όμως αγγλικό και έτσι γράφει επάνω made in England.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ
Πάρα πολλές υπαίθριες αγορές με μαριονέτες και κάθε είδους ξύλινα φθηνά παιχνίδια. Στα καταστήματα με tax free συμπληρώνεται την δήλωση και από το αεροδρόμιο παίρνετε επιστροφή φόρου –15% στο ανάλογο γκισέ την ώρα που φεύγετε από Πράγα.
Crystal world factory store (boemia crystal), karlova 10 & 21. Πολύ όμορφα κρύσταλλα και αναμνηστικά σε φθηνές τιμές σε σχέση με την ποιότητά τους.
Τσέχικα χειροποίητα είδη Karlova 26 Stare Mesto & Melantrichova 17 Stare Mesto.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Μια από τις πιο παλιές μπυραρίες της πόλης είναι το Ζυθοποιείο U Fleku
Nejstarsi rodinny pivovar v Praze.Το καφέ La patio είναι πολύ γνωστό και έχει ιδιαίτερο χρώμα και διακόσμηση. Στους κεντρικούς δρόμους που καταλήγει η Κάρλοβα θα βρείτε Mac Donalds και Pizza Hut. (Palac Koruna 1 patro, Vaclavske namesti 1) καθώς επίσης και σάντουιτς με γύρο, ντόνατς και καζίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου