Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση ασκεί η τρόικα για να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς κατά τον έλεγχο που έγινε στα δημόσια οικονομικά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώθηκαν οι σοβαρές αποκλίσεις στην υλοποίηση του προϋπολογισμού τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών του Δημοσίου.
Τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν έρθει στην Αθήνα στις αρχές του μήνα και τώρα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Όπως φαίνεται, ετοιμάζουν όμως και μια «εμπιστευτική επιστολή», την οποία θα αποστείλουν οι προϊστάμενοί τους, Πόουλ Τόμσεν και Γιούνκερ Κρούγκερ, προς τον
υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στην οποία θα περιγράφουν την κατάσταση της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται.Τα στελέχη της τεχνικής αντιπροσωπείας της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν έρθει στην Αθήνα στις αρχές του μήνα και τώρα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Όπως φαίνεται, ετοιμάζουν όμως και μια «εμπιστευτική επιστολή», την οποία θα αποστείλουν οι προϊστάμενοί τους, Πόουλ Τόμσεν και Γιούνκερ Κρούγκερ, προς τον
Το μήνυμα που μεταδίδει η τρόικα και θέλει να επισημοποιήσει διά της επιστολής της είναι σαφές και ιδιαίτερα αυστηρό: «Πάρτε μέτρα, όσα μας παρουσιάζετε είναι ασκήσεις επί χάρτου».
Ενδεχομένως, μάλιστα, θα διατυπώσουν και εγγράφως την «απειλή» που μεταδίδουν προφορικά, ότι «αν δεν διορθωθεί η πορεία, τότε η δόση της βοήθειας του Ιουνίου, θα καταβληθεί μόνο με πολιτική απόφαση».
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, από το σύνολο των δαπανών του προυπολογισμού ποσοστό 87% θεωρούνται «ανελαστικές» καθώς αφορούν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή επιδόματα ανεργίας, επιδόματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, μητρότητας κ.ά.) και επιχορηγήσεις προς τα ταμεία και τα νοσοκομεία.
Τα στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ αντέτειναν ότι «παρά ταύτα πρέπει να ληφθούν μέτρα». Μάλιστα επισήμαναν ότι για να διατηρηθεί η πορεία του ελλείμματος «εντός τροχιάς» συρρικνώθηκαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αυξάνονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε τρίτους (επιστροφές ΦΠΑ, οφειλές δήμων κ.ά.), με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας φέρεται να είπαν ακόμη ότι «χωρίς οριζόντιες περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία», που σημαίνει νέες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο, «τα περιθώρια τήρησης των στόχων του Μνημονίου, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι ελάχιστα».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσαν τα στοιχεία για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλισιτκών ταμείων, καθώς η σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων επιδεινώνεται λόγω της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, αλλά και καθώς η περιουσία των ταμείων έχει υποστεί σοβαρές απώλειες εξαιτίας της κρίσης.
Τα αποθεματικά των ταμείων ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ καταθέσεις, ενώ το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του Δημοσίου έχει συρρικνωθεί και αποτιμάται σε 10-12 δισ. ευρώ. Μεγάλες απώλειες έχουν υποστεί τα Ταμεία από την κατάρευση των τιμών των μετοχών (κυρίως των τραπεζών) που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.
Η τρόικα ωστόσο θεωρεί ότι η επιδείνωση που παρατηρείται στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και η επιβάρυνση του ελλείμματος του 2010 από τη μείωση της περιουσίας των Ταμείων και ορισμένα «κρυφά χρέη» του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΟΤΑ και οργανισμών) καθιστά την προσπάθεια δύσκολη.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της τρόικας στις συσκέψεις που είχαν στο Γενικό Λογιστήριο, «ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», για να ακολουθήσει το σχόλιο των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στη σύσκεψη: «Ό,τι αγγίζουμε πλέον καίει, όλα τα μέτρα που προτείνουν είναι φωτιά».
Αρχές Ιουνίου ψηφίζονται τα μέτρα 23 δισ. ευρώ
Την ίδια ώρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για τη χώρα, µέρος του οποίου αποτελεί το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας 2012-2015, καθώς ώς αργά το βράδυ της Τρίτης δεν είχε αποφασιστεί πότε και µε ποιον τρόπο θα παρουσιαστεί.
Στο µόνο στο οποίο έχει καταλήξει η κυβέρνηση είναι ότι την παρουσίαση θα κάνει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνεδρίασης του Υπουργικού Συµβουλίου µέσα στην εβδοµάδα. Ωστόσο, το θέµα παραµένει ανοιχτό, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεµότητες ειδικά στο σκέλος που αφορά την προστασία της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα τα μέτρα για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων.
Στο εθνικό σχέδιο εκτός των µέτρων δηµοσιονοµικής σταθερότητας του μεσοπρόθεσµου πρόγραµµατος θα περιλαµβάνονται και µέτρα για την ανάπτυξη, καθώς και την προστασία των ασθενέστερων τάξεων που πλήττονται από τη σκληρή λιτότητα.
Το «εθνικό σχέδιο για τη χώρα», που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός, «θα είναι αρκετά εξειδικευµένο» υποστήριξε κυβερνητική πηγή µιλώντας στα «ΝΕΑ» και συµπλήρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου απλώς θα εξειδικεύσει τις πτυχές του μεσοπρόθεσμου προγράµµατος.
Το συνολικό πλαίσιο θα κατατεθεί έως τις 16 Μαΐου στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου.
Η αναβολή της ψήφισης, καθώς κατά τις αρχικές εκτιµήσεις θα ψηφιζόταν στις 15 Μαΐου, συνδέεται µε την επιδίωξη του οικονοµικού επιτελείου να ενσωµατώσει στο πακέτο µέτρων ύψους 23 δισ. ευρώ για τα επόµενα τέσσερα χρόνια, τις «κοινωνικά λιγότερο επώδυνες προσαρµογές», όπως λένε κυβερνητικές πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου