Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Μήπως πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση;

Μήπως η Νέα Δημοκρατία έκανε μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ και δεν το καταλάβαμε; Μήπως απέκτησε ο Σαμαράς κι άλλον σύμβουλο και δεν το ξέρουμε;
Διότι μας φαίνεται ότι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, προσχώρησε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη του δήλωση ως υπουργός και μίλησε ουσιαστικά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Και επειδή δεν είναι καθόλου ανόητος να το πει έτσι, μάλλον πάμε σε
μια νέα γραμμή της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να γίνει πιο «φιλολαϊκή» αφενός και να εγκλωβίσει τον Σαμαρά αφετέρου. Διότι όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να παίξει το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης το οποίο τόσους μήνες έπαιζε η ΝΔ, είναι επόμενο να προσπαθεί να βγει πιο μπροστά.
Διαβάστε τι είπε ο Μόσιαλος και τα συμπεράσματα δικά σας:
«Είμαι μέλος μιας κυβέρνησης, η οποία έχει μια ιστορική ευθύνη, να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων. Θα πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη για τους Έλληνες πολίτες και τον ελληνικό λαό. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να τα καταφέρει. Αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση, δεν θα τα καταφέρει αυτή η χώρα. Με όλες μας τις δυνάμεις πρέπει να διαπραγματευτούμε το νέο δάνειο της χώρας που εκκρεμεί. Να διαπραγματευτούμε τους όρους δανεισμού των παλαιότερων δανείων και να αρχίσουμε να μειώνουμε τα ελλείμματα με μεγαλύτερους ρυθμούς μέσα στο 2011-2012 για να μπορέσουμε να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική και ασφαλή. Αυτό είναι το καθήκον όλων μας. Ο δικός μου ρόλος θα είναι ένας μικρός ρόλος μέσα σε ένα κυβερνητικό σχήμα που δίνει μια ιστορική μάχη».
Ανακάλυψαν λοιπόν την αλλαγή των όρων του παλιού και του νέου Μνημονίου πανικόβλητοι από τις αντιδράσεις του κόσμου αλλά και από την παρ’ ολίγον διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και οι δηλώσεις του Βενιζέλου στο Βήμα και στο Πρώτο Θέμα, προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, το Πρώτο Θέμα έχει τίτλο «αλλάζω τω Μνημόνιο 2». Αλλά και τα περί «δίκαιης λιτότητας» προς αυτή την κατεύθυνση είναι.
Ξεκάθαρα πλέον, κάτι που θα φανεί και τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα παίξει το χαρτί της επαναδιαπραγμάτευσης.
Το ζήτημα είναι αν έχουν το σθένος και την ικανότητα να το κάνουν ή αν πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνιακό κολπάκι του ΠΑΣΟΚ.
Ίσως η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης να εκπορεύεται κι από το φόβο που δείχνουν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ένα φόβο που ίσως σώσει τη χώρα από την καταστροφή.
Καθόλου τυχαίες δεν είναι και οι δηλώσεις του Γιούνκερ που ξαφνικά αγάπησε την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ο πρόεδρος του Eurogroup, ανέφερε ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών, ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερναν.
Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα ενώ τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον. Ζητά τέλος να εξαιρεθεί η Ελλάδα από την υποχρέωση να δίνει εθνική χρηματοδότηση για έργα που έχουν κολλήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν παγώσει έργα 22 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ διότι δεν έχει η Ελλάδα να δώσει τη δική της εθνική συμμετοχή.
Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να έχει πάρει τα μηνύματά της από την τρόικα και να αποφάσισε να στηρίξει τις προσπάθειες αλλαγής των όρων του δανεισμού. Ή μπορεί να είναι το «δώρο» του Παπανδρέου προς τον Βενιζέλο γιατί δέχθηκε να κάτσει στην καυτή καρέκλα.
Για φανταστείτε πόσο μεγάλη «επιτυχία» θα είναι να ανακοινώσει ο νέος τσάρος αλλαγές στους όρους μετά από…σκληρή διαπραγμάτευση;
Η ουσία είναι μία στην υπόθεση αυτή. Η κυβέρνηση, και πιθανότατα και η τρόικα κατάλαβαν ότι δεν βγαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο Μνημόνιο. Οδηγούν την Ελλάδα στην καταστροφή και στην αυτοκτονία που όμως μπορεί να πάρει κι αυτούς μαζί.
Έπρεπε όμως να περάσουν τόσοι μήνες για να το καταλάβουν; Όταν τους το έλεγε ο Σαμαράς ήταν ο κακός, ο αδιάλλακτος και αυτός που δεν ήθελε τη συναίνεση;. Μόλις πριν μερικές ημέρες, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είχε ξανατεθεί το θέμα. «Πάμε να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου» τους είχε πει ο Σαμαράς, αλλά στην κυβέρνηση έκαναν ότι δεν άκουγαν.
Η Νέα Δημοκρατία πρέπει στην παρούσα φάση να μην εγκλωβιστεί στα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Άλλο επαναδιαπραγμάτευση για τα μάτια του κόσμου κι άλλο πραγματική αλλαγή προς όφελος του λαού. Εκεί πρέπει να δώσει το βάρος του ο Αντ. Σαμαράς, στην αληθινή ανατροπή των ντροπιαστικών συμβάσεων που υπογράφηκαν.
Και ένα ακόμη στοίχημα για τη Λ. Συγγρού είναι να δώσει μια νέα προοπτική διακυβέρνησης της χώρας. Καλή η επαναδιαπραγμάτευση αλλά ο στόχος είναι και θα παραμείνει να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα στελέχη της Λ. Συγγρού θα πρέπει να πείσουν ότι το Ζάππειο 2 είναι μια ουσιαστική πρόταση εξουσίας. Πρέπει να αντιπαρατεθούν στα ίσια με τον Β Βενιζέλο που θα πάρει το παιχνίδι στα χέρια του.
Το παιχνίδι που παίζεται είναι σκληρό και συνεπώς πρέπει να σκληρύνει και η Νέα Δημοκρατία
Αριστερός Ψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου