Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ήλθε η ώρα του λογαριασμού για την προχθεσινή συμφωνία διάσωσης

Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και αφορά το ελληνικό χρέος. Η Ελλάδα θα πάρει συνολικά 158,δισ. ευρώ από όλο το πακέτο και θα κληθεί να πουλήσει κρατικές εταιρίες και να
εφαρμόσει σειρά μέτρων.

Συγκεκριμένα ο νέος μηχανισμός προβλέπει ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, η Ελλάδα θα πάρει 34 δισ. ευρώ ως νέο δάνειο, 20 δισ. ευρώ για επαναγορά ομολόγων, 20 δισ. ευρώ για κεφαλαιοποίηση τραπεζών και 35 δισ. ευρώ για εγγυήσεις τραπεζών. Δηλαδή η Ε.Ε. θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 109 δισ. ευρώ.

Για να συμπληρωθεί ο λογαριασμός το νέο πακέτο προβλέπει και τη συμμετοχή των ιδιωτών. Συνολικά αυτή ανέρχεται σε 49,6 δισ. ευρώ, καθώς 37 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την ανταλλαγή ομολόγων και 12,6 δισ. ευρώ από επαναγορά ομολόγων.

Οπότε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 158,6 δισ. ευρώ.

Από τη μεριά της η Ελλάδα δίνει 50 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από αποκρατικοποιήσεις εταιριών του δημοσίου, 28 δισ. ευρώ μέτρα του μεσοπρόθεσμού έως το 2015 αλλά και επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας το συντονισμένο πακέτο επαναγοράς ομολόγων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του παλαιού και του νέου δανείου από την Ε.Ε. με μειωμένα επιτόκια, αλλά και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα οδηγούν σε μία συρρίκνωση 24% του δημοσίου χρέους, το οποίο από τα 354 δισ. ευρώ ή 154% του ΑΕΠ υποχωρεί στην περιοχή των 300 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ανάσα των 145 δισ. ευρώ λιγότερων χρεολυσίων που έρχεται ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων λήξης έως το 2020 με τίτλους έως και 30ετούς διάρκειας από τους ιδιώτες ομολογιούχους (τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία), πέραν της ασφάλειας ρευστότητας που δημιουργεί, απελευθερώνει πόρους που μπορούν να κατευθυνθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου