Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ρευστότητα κι ανάπτυξη τα ζητούμενα

Η διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και της οικονομίας αλλά και η υλοποίηση αναπτυξιακού πακέτου αποτελούν τις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, από την οριστική απόφαση της Ευρωζώνης, για τη λύση που θα δοθεί στο ελληνικό χρέος.
Οι τελευταίες εξελίξεις συζητούνται με απόλυτη μυστικότητα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών και υπό τον πρωθυπουργό, όπου αξιολογείται η «ροή των σεναρίων» που
επεξεργάζονται Ευρωζώνη και βασικά Γερμανοί και Γάλλοι, σε συνεργασία με τις τράπεζες, με την προσδοκία ότι το ζήτημα θα λήξει το προσεχές διήμερο, ώστε να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που θα λάβει ή θα δρομολογήσει τις τελικές αποφάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση, καθ' ότι βρίσκεται σε άμυνα, και σε ανίσχυρη θέση, είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί δύο βασικούς όρους, τον ορισμό εγγυήσεων για ένα τμήμα του νέου δανείου, αλλά και τη «selective default», που κατά την κυβέρνηση δεν συνιστά «επιλεκτική χρεοκοπία» με την κυριολεκτική έννοια του όρου.
Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά στις εγγυήσεις για όσο ποσό θα επιβληθούν, δεν θα αφορούν συγκεκριμένες υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά τα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή τους. Δεν υποθηκεύεται η συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά τα έσοδα από την πώληση της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου. Δηλαδή ο δανειστής θα έχει την εγγύηση ότι θα υλοποιηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και θα αποπληρωθεί από το προϊόν της ιδιωτικοποίησης. Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχουν εμπράγματες υποθήκες για το νέο δάνειο στήριξης.

Περισσότερες δυσκολίες θα έχει η κυβέρνηση να εξηγήσει τον όρο «selective default», εξέλιξη που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν υπάρχει διαφωνία για την απόδοση του όρου στα αγγλικά, αλλά απορρίπτει την ελληνική απόδοση του όρου.
Ειδικότερα, απαντώντας χθες στον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, καταλογίζει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επιμένει στη χρήση του όρου "επιλεκτική χρεοκοπία" -που από την πρώτη στιγμή απέρριψα και ζήτησα να μη χρησιμοποιείται ως ανακριβής και παραπλανητικός- μεταφράζοντας τον αγγλικό όρο "selective default" που έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο και μετατρέποντας τον όρο αυτό σε δήθεν πραγματική χρεοκοπία!». Κατά τον υπουργό Οικονομικών, ο όρος «selective default» είναι η πρόσληψη, η αντίληψη των οίκων αξιολόγησης για τη μέθοδο επίλυσης του χρέους, και όχι πραγματικό γεγονός.
Ανεξάρτητα από τις λεκτικές εξηγήσεις, που ελάχιστη σημασία έχουν, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει το πακέτο των αποφάσεων να περιλάβει και πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, που αναγκαστικά θα πληγούν από την απόφαση, όπως επίσης και για το σύνολο της οικονομίας μέσα από ένα αναπτυξιακό πακέτο.
Το χρέος πιέζει
Η δυσμενής θέση της κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, οφείλεται στις απογοητευτικές προοπτικές του δημόσιου χρέους της χώρας, τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος θα αυξηθεί το 2012 στο 172% του ΑΕΠ και θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται στη συνέχεια ως ποσοστό του ΑΕΠ, πλην όμως, το έτος 2020, θα βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ και υπό την προϋπόθεση ότι έχει προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και προκύπτουν πρωτογενή πλεονάσματα και έχει υλοποιηθεί το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.
Αν, μάλιστα, καταγραφούν αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα είτε στις αποκρατικοποιήσεις, θα οδηγήσουν το ποσοστό του χρέους στο 150% του ΑΕΠ το 2020.
Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπ. Οικονομικών, το χρέος της γενικής κυβέρνησης, από 352,4 δισ. ευρώ ή στο 155,5% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος, θα ακολουθήσει αυξητική πορεία μέχρι και το 2012, για να υποχωρήσει στη συνέχεια, το 2015, στο 139,5% του ΑΕΠ ή στο ποσό των 351,4 δισ. ευρώ. Αν σημειωθούν αστοχίες, το χρέος στο τέλος του 2015 θα είναι στα 401 δισ. ευρώ ή στο 159,3% του ΑΕΠ.
Απαράδεκτη συμπεριφορά των εταίρων
Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα, αναφορικά με την υπόθεση του δημοσίου χρέους, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, καθηγητής Τζουλιάνο Αμάτο. Έχει διαρραγεί η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης, τόνισε, και η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγων.
Τα παραπάνω δήλωσε στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων και πολιτικών από όλη την Ευρώπη με θέμα «Η κρίση χρέους κρατών της Ευρωζώνης και η μετεξέλιξη των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαλέτα της Μάλτας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO).
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου