Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Άγρια κόντρα Ευρώπης- Αμερικής για τη σωτηρία της Ελλάδας

Σε ένα άγριο μπρα ντε φερ μεταξύ χωρών της Ευρώπης, της ΕΚΤ και των Αμερικανών, εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης σχεδίου σωτηρίας για την Ελλάδα. Τα πάντα είναι ρευστά για τη σύνοδο της Πέμπτης, ακόμη κι αν αυτή θα πραγματοποιηθεί δεν έχει ξεκαθαρίσει. Χθες η Α. Μέρκελ τόνισε ότι για να γίνει η σύνοδος θα πρέπει να προϋπάρξει μια
μίνιμουμ συμφωνία για το ελληνικό χρέος. Όμως, δεν είναι πλέον η Ελλάδα στο προσκήνιο καθώς οι εξελίξεις και το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για την Ιταλία. Τα spreads στη γειτονική χώρα έφτασαν τις 600 μονάδες βάσεις, πάνω από το όριο συναγερμού και κοντά στα όρια που πλέον οι χώρες είναι αναγκασμένες να πάνε σε οικονομική στήριξη από τους υπόλοιπους εταίρους. Όμως, τα πάντα είναι τόσο μπλεγμένα που κανείς δε γνωρίζει τι θα ξημερώσει για την Ευρώπη και φυσικά για την Ελλάδα. Ακόμη και το σενάριο της «έκπτωσης» της χώρας από την ΕΕ είναι ανοικτό αν και όλοι φοβούνται ότι τότε θα φανεί ξεκάθαρα η συστημική κρίση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο που θα προκαλέσει η χρεοκοπία μιας μικρής χώρας όπως η Ελλάδα, έχει παραλύσει τους πάντες.
Πριν μερικές ώρες εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει ανεπιστρεπτί στην ευρωζώνη. Και πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη βοηθήσει, να βγει από την τρέχουσα κρίση. «Ελλάδα και Γερμανία είναι συμπαραταγμένες ώμο με ώμο» πρόσθεσε. «Το Βερολίνο θα εντείνει τις προσπάθειές του για την υπέρβαση της κρίσης. Παράλληλα βέβαια απαιτούμε από την Αθήνα να υλοποιήσει πλήρως το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αποφάσισε πρόσφατα».
Ωστόσο, είναι πολλά τα δεδομένα και τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την μακρά νύκτα της Πέμπτης.
  • Είναι σίγουρο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται κρίση αντίστοιχη με αυτή που ξέσπασε μετά το σκάνδαλο της Lehman. Η αμερικανική οικονομία είναι εξαιρετικά ευάλωτη και οποιαδήποτε αναταραχή θα μπορούσε να τη διαλύσει. Γι’ αυτό και η Χ. Κλίντον επέμενε πολύ στην οικονομική σωτηρία της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί πιέζουν, λοιπόν, να βρεθεί λύση που θα στηρίζει την Ευρωζώνη και δε θα οδηγήσει στη διάλυσή της.
  • Η Ελλάδα είναι η αφορμή για να ληφθούν μέτρα. Αλλά το να σώσεις την Ελλάδα δε σημαίνει ότι θα σωθεί και η Ευρώπη. Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, ακόμη και η Γαλλία βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Επομένως, το να αποφασιστεί ένα «κούρεμα» ή μια επιμήκυνση μπορεί να δώσει ανάσα στην Ελλάδα, όχι όμως και στην Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να βρεθεί συνολική λύση που θα αντιμετωπίζει εν τη γενέσει τους προβλήματα χρέους. Και η μόνη λύση είναι το ευρωομόλογο.
  • Η σωτηρία της χώρας μας σημαίνει αυτόματα ότι κάποιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν. Είτε πρόκειται για επιμήκυνση είτε για νέο δάνειο με σκοπό την επαναγορά ομολόγων στην τιμή αγοράς, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι Γερμανοί, οι Γάλλοι κ.λπ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα δάνειο 120 δις ευρώ για την Ελλάδα είναι στα σκαριά. Άρα βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να σώσουν την Ελλάδα αλλά να πληρώσουν οι ίδιοι το μάρμαρο, ή να την αφήσουν στο έλεος της χρεοκοπίας και ότι βρέξει ας κατεβάσει για την Ευρώπη.
Όσο πλησιάζουμε στην Πέμπτη, η αγωνία θα κορυφώνεται διότι πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ο φόβος όλων στην Ελλάδα είναι πλέον μήπως η αδυναμία της Ευρώπης να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σωτηρίας οδηγήσει στη χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου