Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Επίκειται συμφωνία με ιδιώτες για το χρέος

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να καθοριστούν οι ακριβείς όροι της ελληνικής συμφωνίας, δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Tσαρλς Νταλάρα, όπως μετέδωσε τηλεγράφημα του Reuters από Ουάσιγκτον. Ο κ. Νταλάρα, ο οποίος νωρίτερα χθες είχε συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος δίνει στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για
να ανοικοδομήσει μια ισχυρή βάση όσον αφορά στην πιστοληπτική της φερεγγυότητα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου εντός της επόμενης διετίας. Η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική κρίση χρέους αποτελούσε τεράστιο εμπόδιο τόσο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στην ίδια την Ελλάδα όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα, ο οποίος κάλεσε τους Ελληνες να κάμψουν τις αντιστάσεις και να προχωρήσουν σε αλλαγές για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η εθελοντική ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα διασφαλίζει τη συνέχεια της οικονομικής στήριξης από το ΔΝΤ και γνωστοποίησε ότι οι ακριβείς όροι και το μέγεθος του δεύτερου πακέτου διάσωσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα αποφασιστούν από τις χώρες-μέλη του οργανισμού.
Σύσκεψη την Πέμπτη
Στην Αθήνα πραγματοποιείται την προσεχή Πέμπτη η πρώτη διεθνής σύσκεψη εργασίας, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, ενώ ήδη το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών τραπεζών, καλύπτει το 45% του συνόλου των ομολόγων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιμήκυνσης και hair cut.
Η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με το διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, και το επιτελείο του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, η διαδικασία αυτή τελεί τώρα πλέον υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Αθήνα.
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνάντηση στελεχών του IIF ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.
Όπως επισήμανε, «η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα». Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%».
Ακόμα τόνισε πως «πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».
Η συμμετοχή των τραπεζών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η δηλωμένη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πρόγραμμα επιμήκυνσης και hair cut των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 61 δισ. ευρώ. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αξίας 98 δισ. ευρώ, όπως προέκυψε από τα πρόσφατα stress tests, και εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί στις επόμενες μέρες και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.
Το θετικό είναι ότι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών καλύπτει ήδη το 45% του στόχου για την ένταξη στο πρόγραμμα, ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο τα ομόλογα που θα ενταχθούν στη διαδικασία επιμήκυνσης, (135 δισ. ευρώ), θα αντικατασταθούν με νέα διάρκειας 30 ετών. Ένα μέρος των ομολόγων θα αντικατασταθεί στο 100% της ονομαστικής τους αξίας και για ορισμένα στο 80%.
Από τα ομόλογα που θα υποστούν «hair cut» το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα ανέλθει σε 13,5 δισ. ευρώ. Επίσης μείωση του δημόσιου χρέους της τάξης των 12,6 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τις επαναγορές χρέους, που θα γίνουν με κεφάλαια που θα δανειστεί η Ελλάδα από τον EFSF και θα προαγοράζει ομολόγα πριν από τη λήξη τους από τη δευτερογενή αγορά, στις τρέχουσες (μειωμένες) τιμές.
Εξάλλου, σε ανάλυσή του το Reuters υποστηρίζει πώς το δεύτερο «πακέτο» στήριξης θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ειδικότερα, προβλέπει αύξηση κατά 31 δισ. ευρώ, η οποία και θα φέρει το χρέος την επόμενη χρονιά στο 179% του ΑΕΠ.
Η επιβάρυνση προκύπτει, όπως επισημαίνεται, από την ανάγκη της κυβέρνησης να δανειστεί επιπλέον κεφάλαια 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να βελτιώσει το αξιόχρεο των νέων ομολόγων, που θα προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.
Οι επαφές στις ΗΠΑ
Οι επαφές του κ. Βενιζέλου στην αμερικανική πρωτεύουσα, ξεκίνησαν από την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο κ. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα εκπρόσωπο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, συνάντησε τους εκτελεστικούς διευθυντές του Ταμείου που εκπροσωπούν τη Λ.Δ. της Κίνας (Luo), την Ιταλία (Sadun), τη Γαλλία (Fayolle) και τις ΗΠΑ (Rediker).
Συνάντηση με Λαγκάρντ
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία συζήτησαν το σχέδιο για το ελληνικό χρέος και τις διαδικασίες εφαρμογής του.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, «η στάση του ΔΝΤ είναι πολύ θετική» αλλά «βεβαίως όλα εξαρτώνται από εμάς».
Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι «όλα εξαρτώνται από τη δική μας ικανότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και να καταγράψουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους. Υπό την έννοια αυτή, η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη και υποστηρικτική», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Συνάντηση Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα
Συνάντηση με 20 γερμανικές επιχειρηματικές ενώσεις θα έχει αύριο Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, προκειμένου να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.
Ο κ. Ρέσλερ έχει ζητήσει την ανάπτυξη τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών στρατηγικών για επενδύσεις στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει υποστήριξη από γερμανικές επιχειρήσεις. Επιχειρηματικές ενώσεις έχουν διαμηνύσει ότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται μεν να επενδύσουν στην Ελλάδα, όμως οι επενδυτικοί όροι θα πρέπει να γίνουν περισσότερο ελκυστικοί.
«Επειγόντως χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό πρόγραμμα, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ένα σχέδιο για να αλλάξουμε την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο Μάρκους Κέρμπερ, ο γενικός διευθυντής της βιομηχανικής ένωσης ΒDI. Οι επιχειρηματικές ενώσεις ευελπιστούν επίσης ότι το Βερολίνο θα καταφέρει να τους προσφέρει καλύτερα κίνητρα για να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ο Βόλκερ Τρέιερ του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν πιστωτικά προβλήματα στην Ελλάδα. Προσέθεσε δε ότι η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW ενδεχομένως να προσφέρει διεθνή δάνεια στα σημερινά επιτόκια της αγοράς για να διευκολύνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Αυτή άλλωστε είναι μία από τις επιλογές που εξετάζονται από την κυβέρνηση και τον επιχειρηματικό κόσμο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση. Ο κ. Ρέσλερ είπε ακόμη ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει συμβουλευτικό ρόλο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας και η ομοσπονδιακή υπηρεσία «Germany Trade & Invest» θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση επενδυτών.
Διακοπή
Τη διακοπή της πληρωμής της συνδρομής στους οίκους αξιολόγησης εξετάζει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Η. Μόσιαλου. Οι συνδρομές είναι 99.000 δολάρια στη Moody's, 220.000 δολάρια στη Standard & Poor's και 79.500 στερλίνες στη Fitch.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου