Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συνεχίζονται τα μαθήματα ιστορίας στο ΠΠΙΕΔ από την "Πολιτιστική Αναγέννηση"

Συνεχίζονται κάθε  Τετάρτη  6-9 μμ  τα μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας στο ΠΠΙΕΔ. Την περασμένη Τετάρτη (που υπήρξε ρεκόρ προσέλευσης ) η κα Ευθυμίου παρουσίασε τη παλαιότερη συγκροτημένη και αδιάσπαστη θρησκεία του κόσμου , τον Ινδουισμό που κυριαρχεί εδώ και τουλάχιστον 3500 χρόνια στην Ινδία κυρίως , και στις γειτονικές χώρες , Σρί Λάνκα , Ινδονησία. Βασική ιδέα του Ινδουισμού είναι η απελευθέρωση (μέσω του ενάρετου και εγκρατούς βίου, της εσωτερικής γαλήνης και καθαρότητας, αλλά και του διαλογισμού) της ανθρώπινης ψυχής , η οποία υποβάλλεται σε μετεμψυχώσεις και διαβιεί, κάθε φορά, στη κοινωνική κάστα που της αναλογεί, ανάλογα με τα έργα της στην προηγούμενη ζωή.
Ο Σιντάρτα Γκαουτάμα ( Βούδας = Φωτισμένος ) τον 5ο π.Χ. αιώνα , αρνείται τις κάστες του Ινδουισμού, καθώς πιστεύει ότι ο άνθρωπος κερδίζει την αλλαγή στην παρούσα ζωή επεμβαίνοντας ο ίδιος στην συμπεριφορά του. Ο Βουδισμός επηρέασε και επηρεάζει την ζωή ολόκληρης της Α. και ΝΑ Ασίας, της Ιαπωνίας καθώς και της Κίνας, και γι’ αυτό είναι μέχρι και σήμερα μία από της μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου.
Την ίδια περίπου εποχή ,στην Κίνα ένα κοινωνικός στοχαστής, ο Κομφούκιος, δίνει έμφαση στην κοινωνία και στην καλή της λειτουργία. Για τον Κομφουκιανισμό το σημαντικότερο είναι η γνώση, η σύνεση, η εντιμότητα, η εργατικότητα ,το ήθος – και όχι το χρήμα και η κοινωνική θέση ή καταγωγή. Ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται τις κοινωνικές ( οικογενειακές,  πολιτικές ιεραρχίες),να τιμά τους ανωτέρους, να δείχνει κοινωνική πειθαρχία και αυτοπειθαρχία, να δείχνει ανοχή και καλή πίστη, να χαίρεται  να τιμά και να προάγει την εργασία του, να αποτελεί υπόδειγμα για τους υπολοίπους. Αυτό ισχύει- ακόμη περισσότερο-για τον ηγεμόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου