Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πολλά βιβλία στα 4, γερά μυαλά στα 18

Θέλετε το παιδί σας όταν μεγαλώσει να γίνει εξυπνότερο και να μπορεί να χειρίζεται καλύτερα τις καταστάσεις και τον κόσμο γύρω του; Αν ναι, δώστε του φυσικά αγάπη και στοργή αλλά κυρίως διαβάστε του βιβλία, από τα πρώτα του κιόλας χρόνια, Μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα έχει ένα παιδί στην... ηλικία των 4 ετών τόσο καλύτερα ανεπτυγμένος είναι ο
εγκέφαλός του στα 18, χαρίζοντάς του υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες γνωσιακές λειτουργίες.
Τα ευρήματα έρχονται να υπογραμμίσουν, σφραγίζοντας με τη «βούλα» της εγκεφαλικής τομογραφίας, την τεράστια σημασία που έχουν οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας αργότερα στη ζωή. Η επικεφαλής της μελέτης, Μάρθα Φάρα, διευθύντρια του Κέντρου Νευροεπιστημών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, θεωρεί ότι υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας περιόδου, στα πρώτα στάδια της ζωής μας, η οποία καθορίζει τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. «Πραγματικά υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτά τα πρώτα χρόνια έχουν ιδιαίτερη επιρροή» τόνισε. Μελέτη σε βάθος χρόνου Η μελέτη παρακολούθησε 64 παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών ως την ηλικία των περίπου 20 ετών. Στην αρχή της οι επιστήμονες επισκέφθηκαν τα σπίτια των τετράχρονων καταγράφοντας μια σειρά από λεπτομέρειες ώστε να μετρήσουν τα πνευματικά ερεθίσματα που δέχονταν – π.χ. πόσα παιδιά βιβλία είχαν, αν είχαν εκπαιδευτικά παιχνίδια που τους μάθαιναν τα χρώματα, τους αριθμούς και τα γράμματα ή αν έπαιζαν με μουσικά όργανα, αληθινά ή παιχνίδια. Επίσης αξιολόγησαν τη «γονική γαλούχηση» – πόση ζεστασιά, φροντίδα και υποστήριξη είχαν τα παιδιά από τους γονείς.
Οι ίδιοι έλεγχοι επαναλήφθηκαν όταν τα παιδιά ήταν οκτώ ετών. Υστερα από περίπου μια δεκαετία, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 17 και 19 ετών, οι ειδικοί εξέτασαν τον εγκέφαλό τους στον τομογράφο. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών ήταν καλύτερα ανεπτυγμένος.
Ολοι οι άλλοι παράγοντες που εξέτασαν οι επιστήμονες – μεταξύ των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης των γονιών, η γονική γαλούχηση σε όλες τις ηλικίες ή η ενίσχυση των γνωσιακών ερεθισμάτων στην ηλικία των οκτώ ετών – δεν φάνηκαν να έχουν καμία επιρροή.
Λεπτότερος φλοιός, υψηλότερο IQ Συγκεκριμένα οι ειδικοί είδαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα στα τέσσερα είχε λεπτότερο φλοιό – χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί δείγμα μεγαλύτερης ανάπτυξης.
Όταν γεννιόμαστε ο φλοιός του εγκεφάλου μας – το εξωτερικό του στρώμα δηλαδή – είναι πιο χονδρός, Καθώς όμως αναπτυσσόμαστε, περνώντας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, σιγά σιγά αρχίζουμε να αποβάλλουμε τα κύτταρα που μας είναι άχρηστα, «εξειδικεύοντας» περισσότερο αυτά που απομένουν, με αποτέλεσμα ο φλοιός να λεπταίνει.
«Πρέπει πραγματικά να λεπτύνει και να εκπαιδευθεί για να ανταποκριθεί στο περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε» εξήγησε ο Μπράιαν Αβαντς, επίκουρος καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Οσο περισσότερο διεγείρονται κάποια τμήματα του εγκεφάλου τόσο πιο λεπτά γίνονται, Χρησιμοποιούνται περισσότερο και εξειδικεύονται σε συγκεκριμένα καθήκοντα» υπογράμμισε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι τα άτομα με λεπτότερο φλοιό τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη IQ. «Φαίνεται σχεδόν, όποια και αν είναι η φυσιολογική αναπτυξιακή διαδικασία, σαν αυτή να επιταχύνθηκε ή να προχώρησε στα παιδιά με τα περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα» σχολίασε από την πλευρά της η κυρία Φάρα.
Η περιοχή που φάνηκε να έχει επηρεαστεί περισσότερο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών στη Νέα Ορλεάνη, ήταν ο αριστερός έξω κροταφικός φλοιός.
Η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου πίσω από το αφτί, σχετίζεται με την εννοιολογική μνήμη, την επεξεργασία του νοήματος των λέξεων και τη γενική γνώση μας για τον κόσμο.

7 σχόλια:

  1. Κύριε Διαμαντή.
    Aσφαλώς και θέλουμε τα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν να γίνουν εξυπνότερα και να μπορούν να χειρίζονται καλύτερα τις καταστάσεις και τον κόσμο γύρω τους, ωστόσο έχουμε ένα πρόβλημα: Είδαμε σε μιά εκπομπή στην τηλεόραση ότι όσο περισσότερα παιδιά έχουμε τόσο περισσότερο φόρο απ τα προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουμε.
    Βέβαια όταν αποφασίσαμε να κάνουμε τα παιδιά τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά και αν ξέραμε ότι τα πράγματα θα έρχονταν έτσι δεν θα κάναμε παιδιά καθόλου, ίσως και να μην αγοράζαμε ούτε αυτοκίνητο αλλά να, ακούσαμε τότε τον Πρόεδρό μας να λέει στην τηλεόραση ότι «είμεθα έθνος ανάδελφον» και είπαμε, για να το λέει κοτζάμ Πρόεδρος ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος να «παράγει» Έλληνες ας τους «παράγουμε» εμείς. Στο κάτω κάτω, αν και λίγο ντεμοντέ, δεν είναι και καμιά δυσάρεστη ασχολία . . . . .
    Όμως όπως ξέρετε περνάμε δύσκολες εποχές και ο περισσότερος αυτός φόρος που έρχεται να προστεθεί και σε χαράτσια κλπ επιβαρύνσεις, μετά μάλιστα απ τα κοψίματα στους μισθούς μας γίνεται δυσβάστακτος. Για να εξοικονομήσουμε τέλος πάντων κάποια χρήματα σκεφτήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως με το αυτοκίνητο: Να μην έχουμε καθόλου. Το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν να τα γυρίσουμε από εκεί που ήρθαν αλλά η λύση αυτή παρουσιάζει μερικά τεχνικά προβλήματα. Βλέπετε αυτός ο κρεμανταλάς ο γιος μας είναι πιο ψηλός απ τη μάννα του και όσο και να τον διπλώσεις . . . τέλος πάντων δεν γίνεται. Χώρια που έπρεπε να τον κόψουμε στη μέση για να αναλάβει ο καθένας τις «ευθύνες» του. Μετά σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε να τα πουλήσουμε όπως το αυτοκίνητο όμως, κύριε Διαμαντή, αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα: δεν τόπαιρνε κανείς. Το βλέπετε εξ άλλου και μόνος σας, οι μάντρες μεταχειρισμένων είναι γεμάτες. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ενώ η πώληση αυτοκινήτων είναι νόμιμη, η πώληση παιδιών τιμωρείται από το Νόμο και μάλιστα αυστηρά. Σκεφτήκαμε να τα χαρίσουμε αλλά κανείς δεν ήθελε να τα πάρει και να πληρώνει αυτός το φόρο, χώρια τα άλλα έξοδα. Έχετε λ.χ. δει την μικρή μας κόρη; Ούτε να την ντύνεις και κυρίως ούτε να την ταΐζεις. Επόμενη λύση ήταν όπως με το αυτοκίνητο καταθέσαμε τις πινακίδες στο ΚΕΠ να να καταθέσουμε και τα πιστοποιητικά γεννήσεως κλπ των παιδιών. Δεν φαίνεται κακή σαν σκέψη αλλά να, και αυτή παρουσιάζει μερικά τεχνικά προβλήματα. Ενώ το αυτοκίνητο μπορούμε να το αφήσουμε παρκαρισμένο κάπου δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τα παιδιά, θα πάρουν οι γείτονες την Δημοτική Αστυνομία και θα μας κόψει πρόστιμο και μάλλον θα μας κοστίσει ακριβότερα απ τον πρόσθετο φόρο. Μόνη λύση που απέμεινε είναι να τα δώσουμε για απόσυρση. Ρωτήσαμε λοιπόν φιλικές μας οικογένειες που έχουν το ίδιο πρόβλημα, πήραμε και το 11880 αλλά κανείς δεν ήξερε να μας υποδείξουν κάποια εταιρεία ή φορέα που αποσύρει παιδιά. Ξέρουμε ότι παλιότερα υπήρχε μια εταιρεία που έκανε αποσύρσεις παιδιών, του κ. Ηρώδη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα. Αν κάποιος απ τους αναγνώστες σας ή εσείς κύριε Διαμαντή έχετε κάτι υπ όψη σας θα μας κάνατε μεγάλη εξυπηρέτηση. Εμείς για να ξέρετε κύριε Διαμαντή έχουμε τις φωτογραφίες του Προέδρου μας του κ. Παπούλια και του Πρωθυπουργού μας του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη στο εικονοστάσι, δεν θέλουμε να πάρουμε τη Χρυσή Αυγή.

    Ευχαριστούμε
    Με τιμή

    Οικογένειες Γιάννου και Παγώνας - Ιωσήφ και Μαρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα έλεγε ο Ένγκελς ότι η οικογένεια είναι πρωταρχική μορφή ιδιοκτησίας. Αυτό που δεν κατάλαβε, όμως, ο Γιάννος κι η Παγώνα είναι ότι στον καπιταλισμό η ατομική ιδιοκτησία τείνει να συγκεντρώνεται, όπως και το κεφάλαιο. Οπότε δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε μόνοι σας τα παιδιά σας, καθώς σας έχουν προλάβει οι καπιταλιστές. Αν φερθείτε έξυπνα στην κάλπη, μπορεί να σας αφήσουν το αυτοκίνητο για να κοιμάστε τα βράδια. Αλλά προσοχή: no sex, υπάρχει περίπτωση ν' αναπαραχτεί αυτό το είδος σκέψης, και δεν είναι καλή ιδέα.

      Διαγραφή
  2. Helpdiamantis μια «ευγενική παράκληση»: Η φράση «δυστυχώς δεν θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε μόνοι σας τα παιδιά σας» σηκώνει χέσιμο που το γλύτωσες μόνο λόγω των γενεθλίων του blog. Βρές έναν εύσχημο τρόπο να ζητήσεις συγνώμη για να συνεχίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παράξενο που σε πειράζει αυτό που γράφω εγώ. Ότι δηλαδή ο άλλος βλέπει τα παιδιά του περίπου όπως τ' αμάξι του δε σου λέει κάτι;

      Διαγραφή
  3. Κύριε Helpdiamantis συζητούσαμε με τον Ιωσήφ και την Μαρία το θέμα της σχέσης της αναπαραγωγής της σκέψης με την φυσική αναπαραγωγή. Επειδή οι άνθρωποι γενικά δεν σκοπεύουν να κόψουν το sex είπαμε με την Παγώνα μήπως θα έπρεπε όταν τα ζευγάρια κάνουν παιδιά να τα δίνουν να τα ανατρέφει το Κράτος. Ο Ιωσήφ και η Μαρία ταράχτηκαν τότε πολύ και μας είπαν πως και ο Παυλίκ παιδί τους ήταν και δεν έχουν σκοπό να τον απαρνηθούν. Εμείς ξέραμε ότι είχαν χάσει ένα παιδί που το κατηγόρησαν άδικα και εκτελέστηκε, Εμμανουήλ νομίζουμε το λέγανε. Γι αυτόν όμως τον Παυλίκ δεν ξέραμε τίποτα και δεν καταλάβαμε και γιατί τον ανέφεραν, μας είπαν όμως να σας το πούμε και εσείς θα καταλάβετε και έκοψαν την κουβέντα. Αλήθεια, κύριε Helpdiamantis, ποιος ήταν αυτός ο Παυλίκ Μοροζώφ;

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
    Με τιμή
    Γιάννος και Παγώνα.


    Υ.Γ Όπως καταλαβαίνεις helpdiamantis η ανταπόκρισή σου σε μια «ευγενική παράκληση» κρίθηκε επιεικώς ανεπαρκής, αντί «εύσχημου τρόπου» υπεκφυγές. Ωστόσο έχεις περιθώριο ένα σχόλιο ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Γιάννο κι αγαπητή Παγώνα, χαίρομαι για την μετακίνησή σας από την πρώτη σας τοποθέτηση. Μπορεί στο μεταξύ να σας φώτισε ο Κύριος να τ' αγαπάτε τα παιδιά σας όπως είναι, αντί να τα μετράτε σε αργύρια. Έρχεστε έτσι πιο κοντά στο χριστιανοκομμουνιστικό πνεύμα που φαντάζομαι ότι θα σας εμφύσησε ο Ιωσήφ ο ξυλουργός.

      Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο ο Παυλίκ να είχε υποστεί την καταπίεση που περιγράφετε στο πρώτο σχόλιό σας; Σχεδόν θα τον δικαιολογούσα. Κατά τ' άλλα, δεν διαφέρετε και τόσο πολύ. Κι αυτός, όπως κι εσείς, πίστεψε βαθιά σε κάτι που έμελλε να καταρρεύσει όχι μ' έναν κρότο μα μ' έναν λυγμό. Λάθος, μα ανθρώπινο.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Helpdiamantis αν έχετε παιδιά με τη δεύτερη ανάγνωση του πρώτου σχολίου σας και παρά τις υπεκφυγές ασφαλώς και θα καταλάβατε τι τέλος πάντων γράψατε και επομένως δεν μας πολυαπασχόλησε αυτό.
    Όμως η άποψη ότι οι άνθρωποι που διαφωνούμε με τις σκέψεις τους δεν είναι καλή ιδέα να αναπαράγονται για να μην αναπαράγονται και οι σκέψεις τους δεν είχε περάσει ποτέ απ το μυαλό μας. Το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να σας πούμε ότι θα μπορούσατε να την κατοχυρώσετε. Ωστόσο εκείνος ο κρεμανταλάς ο γιος μας κρυφάκουγε και κάτι μας έλεγε μετά για Γκουλάγκ, Μαουτχάουζεν και τέτοια. Μας είπε μάλιστα να σας ρωτήσουμε κύριε Helpdiamantis μήπως είστε ναζί και δεν το ξέρετε; Δείτε θράσος η σημερινή νεολαία, αν είναι δυνατόν ο κύριος Helpdiamantis ναζί. Θλιβερό Σταλινικό κατάλοιπο ίσως. Πάντως στενοχωρηθήκαμε πολύ. Ακούς εκεί να κρυφακούει το παλιόπαιδο. Θα φταίνε οι παρέες που κάνει, εμείς δεν του δώσαμε τέτοια ανατροφή.

    Σας αποχαιρετούμε και αν έχετε παιδιά, να σας ζήσουν και να προσέχετε τις παρέες τους

    Γιάννος και Παγώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή