Οι γκρίνιες είχαν αρχίσει από τις πρώτες ημέρες της συγκυβέρνησης και την ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων που ανέλαβαν εκπομπές και θέσεις ειδικών συμβούλων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η σημερινή παρέμβαση του γενικού διευθυντή ειδήσεων, Αιμίλιου Λιάτσου, με την οποία έκοψε μέχρι
νεωτέρας (και μάλλον δια παντός) την εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Στελέχη που πρόσκεινται στη Συγγρού είχαν δείξει από νωρίς τις προθέσεις τους. «Τα πρώην πράσινα και νυν ροζ παπαγαλάκια της ΕΡΤ δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους», είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Μουρούτης, τρεις μόλις ημέρες μετά τις εκλογές. Την αφορμή είχε δώσει η διακοπή στον αέρα  δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά, μετά την ορκωμοσία του.
Ο Αρβανίτης…
Ο Κώστας Αρβανίτης ήταν από τα πρόσωπα που αποτελούσαν «κόκκινο πανί» για τη νέα κυβέρνηση, καθώς  έκρινε ότι είχε σηκώσει μπαϊράκι κατά των μνημονιακών επιλογών της τελευταίας τριετίας. Γι’ αυτό άλλωστε και με την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν, η διάρκεια της εκπομπής που παρουσίαζε με τη Μαριλένα Κατσίμη περιορίστηκε στο μισό και οι δύο παρουσιαστές «εξορίστηκαν» στις 6 το πρωί. Τα σημερινά σχόλια τους για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και τις καταγγελίες για βασανισμό συλληφθέντων από αστυνομικούς φαίνεται ότι αποτέλεσαν την αφορμή για να μπουν οριστικά στον «πάγο» (εξάλλου το συμβόλαιο του Κ. Αρβανίτη με την ΕΡΤ λήγει στο τέλος του έτους). Αίσθηση προκάλεσαν στη δημοσιογραφική κοινότητα οι επικλήσεις του γενικού διευθυντή ειδήσεων της ΕΡΤ στη δεοντολογία, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του.
…Η δοξολογία…
Το περιστατικό είναι ίσως το πιο κραυγαλέο, αλλά όχι και το μοναδικό των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 που κάλυπτε τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ενσωμάτωσης της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα «αποσύρθηκε» από το ρεπορτάζ, ύστερα από παρέμβαση -πάλι- του Αιμίλιου Λιάτσου. Σύμφωνα με την καταγγελία, την παρέμβαση προκάλεσε η αναφορά του ρεπόρτερ στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, για την οποία η Αγία Παρασκευή έκρινε ότι δεν συνάδει με τον πανηγυρικό τόνο της ημέρας.
Για το ζήτημα παρενέβη η ΕΣΗΕΜ-Θ, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή απαξίωση του ρόλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και περιφρόνηση του δημοσιογραφικού έργου» και υπονόμευση των δημοσίων ΜΜΕ από αυταρχικές συμπεριφορές. « Η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση συναδέλφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά», κατέληγε η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.
…Και η Στάη
Νωρίτερα, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε απαλλάξει την Έλλη Στάη από την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ και είχε διατάξει τη διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» της δημοσιογράφου σε βάρος του διευθυντή ειδήσεων, Βασίλη Θωμόπουλου. Η Έλλη Στάη επέστρεψε στα καθήκοντά της λίγες ημέρες αργότερα, καθώς το πόρισμα ήταν απαλλακτικό. Αποτελεί κοινό μυστικό όμως ότι οι σχέσεις της με τη νέα διοίκηση κινούνται μεν στα όρια του επαγγελματισμού, αλλά δεν είναι… ιδιαιτέρως θερμές, καθώς η άνοδός της στην Αγία Παρασκευή υπήρξε επιλογή της προηγούμενης διοίκησης. Το συμβόλαιο της κ. Στάη λήγει στις αρχές του επόμενου έτους.
Θύματα των ανακατατάξεων έπεσαν και άλλοι δημοσιογράφοι, όπως οι Τάκης Σαράντης και Γιάννης Σκάλκος, που παρουσίαζαν την πρωινή εκπομπή κάθε Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ.
Οι σύμβουλοι και οι νέες προσλήψεις
Η τρικομματική κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική και για τη στελέχωση της ΕΡΤ με δημοσιογράφους που καταλαμβάνουν θέσεις συμβούλων και προσωπικού ειδικού θέσεων. Ενδεικτικά, τηλεοπτική στέγη βρήκαν δημοσιογράφοι που δοκιμάστηκαν -χωρίς επιτυχία- στις εκλογές του Ιουνίου, όπως ο Αντώνης Λιάρος, και η (μόνιμη υπάλληλος της ΕΡΤ) Χρύσα Αράπογλου, που επέστρεψε στη θέση της.  Στην ΕΡΤ επέστρεψε και ο Μανώλης Κοττάκης, ο οποίος είχε ήδη περάσει από την Αγία Παρασκευή επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Ίσως το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα της νέας φιλοσοφίας στις προσλήψεις ήταν εκείνο της Άνθης Σαλαγκούδη, κόρης  πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή. Αν και έχει λίγα χρόνια στο δημοσιογραφικό χώρο, προσελήφθη με μισθό 3.500 ευρώ (μεικτά). Ακόμη δεν έχει κάνει το τηλεοπτικό ντεμπούτο της, καθώς η διοίκηση φέρεται να έκρινε μετά τα πρώτα δοκιμαστικά ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμη για να σηκώσει το βάρος μίας εκπομπής στους ώμους της.
Ενστάσεις υπήρξαν και για τον ίδιο το γενικό διευθυντή ειδήσεων, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι -ακόμη και εντός της κυβερνήσεως- που έκριναν ότι το τηλεοπτικό παρελθόν του στο «νεανικό» Star δεν συνάδει με τα καθήκοντα που θα έπρεπε να αναλάβει στη δημόσια τηλεόραση. Οι αντιστάσεις που συνάντησε η υποψηφιότητά του είχαν οδηγήσει τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, να δηλώσει «ότι και τον Ιησού να έφερνα στην ΕΡΤ κάποιο κουσούρι θα του βρίσκανε».
Το «απαγορευμένο» φιλί
Η ΕΡΤ υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής  και για τον χειρισμό που επιφύλαξε στο πρώτο επεισόδιο της πολυδιαφημισμένης σειράς εποχής «Ο Πύργος του Ντάουντον». Προχώρησε σε προληπτική λογοκρισία του πρώτου επεισοδίου, κόβοντας τη σκηνή ενός ομοφυλοφιλικού φιλιού. Μετά το σάλο που προκλήθηκε, την ευθύνη ανέλαβε ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης, Κώστας Σπυρόπουλος
Αντιδράσεις και απεργίες

Οι σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Μετά το «μαχαίρι» στην εκπομπή των Αρβανίτη-Κατσίμη οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν τα πολλαπλά -όπως σημειώνουν- κρούσματα λογοκρισίας και προχωρούν από τις 30 Οκτωβρίου σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι την ανάκληση της απόφασης.
«Είναι εμφανές ότι το μόνο για το οποίο κόπτονται η διοίκηση και οι εντολείς της, είναι να μη ξεμυτάει κανένας και να μη τολμάει να λέει το παραμικρό για την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της», ανέφερε σε ανακοινώσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ, χαρακτηρίζοντας όσα διημείφθησαν ως «αθλιότητα πρώτου μεγέθους».
Η ΠΟΕΣΥ συνεδριάζει εκτάκτως «προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε θέματα ελευθεροτυπίας, σχέσεων εργασίας και ασφάλισης των εργαζόμενων στην ενημέρωση», ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων.
«Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αποτελεί «κατάλυση κάθε έννοιας της ανεξαρτησίας του Τύπου», σημείωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε τη διακοπή της εκπομπής το ΚΚΕ.
Η διακοπή της εκπομπής προκάλεσε τριγμούς και στην κυβερνητική συμμαχία. Για απαράδεκτη ενέργεια έκανε λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, ενώ ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η αντίδραση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή. «Τα αλήστου μνήμης σύνδρομα χειραγώγησης και φίμωσης στην ενημέρωση της μάλλον κρατικής , παρά δημόσιας τηλεόρασης , επανέρχονται απο την ηγεσία της που υποτίθεται ότι ορίστηκε και εκφράζει δυνάμεις που διακατέχονται απο άλλες αντιλήψεις , πέραν της γνωστής συντηρητικής», υπογράμμισε.
«Έχει ή δεν έχει δικαίωμα ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης να ασκήσει κριτική σε Υπουργό ή στέλεχος αυτής της Κυβέρνησης, μα και της κάθε Κυβέρνησης;» διερωτήθηκε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι έχει», σημείωσε.
Το περιστατικό σχολίασαν αργά το βράδυ κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης,μ υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε παρέμβαση Δένδια για το κόψιμο της εκπομπής. «Το τι συνέβη αποτελεί καθαρά εσωτερικό ζήτημα της ΕΡΤ», ανέφεραν.