Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η "Καλημέρα" απαντά στην "Αλήθεια"


Από το γραφείο Τύπου του δημοτικού συνδυασμού "Καλημέρα Όμορφη Πόλη" πήραμε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, για τα όσα έχουμε γράψει περί την ΕΔΕ για τα μειωμένα έσοδα της Πρωτομαγιάς 2011. Ακολουθεί, μετά το Δελτίο Τύπου, η απάντηση της "Αλήθειας".
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας κ. Χάρης Τομπούλογλου, με αφορμή τη
διαδικασία συνεδρίασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δήμου και τη σχετική απόφαση που ελήφθη για το θέμα της Ε.Δ.Ε. που αφορούσε τη διαφυγή σημαντικών εσόδων για τον Δήμο κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 2011, εκτός από την επιστολή που έστειλε στη Δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος για το θέμα αυτό, και που παραθέτουμε αυτούσια, δήλωσε τα εξής:
«Η στημένη διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως το κατάντησε η απερχόμενη στη συνείδηση του λαού της πόλης μας Δήμαρχος, ήταν μια ακόμα κακόγουστη παράσταση συγκάλυψης των προσωπικών ευθυνών της, στενών συνεργατών της και υπαλλήλων του Δήμου μας, που ζημίωσαν σημαντικά τον Δήμο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας απέδωσε στην κ. Γαϊτανά ακέραια την ευθύνη και την καταδίκασε για τις πιέσεις που άσκησε στους 2 πρώην συνεργάτες της, Δημήτρη Κανταρέλλη και Φώτη Νικολόπουλο, τους οποίους και οδήγησε σε παραίτηση, τόσο από το αξίωμα του Αντιδημάρχου, όσο και από μέλη της διαλυμένης παράταξής της.
Ζήτησα από την κ. Γαϊτανά και τον κ. Κουτσάκη να αυτοεξαιρεθούν από τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, μιας και δεν είχαν το ηθικό δικαίωμα να μετέχουν σε μια διαδικασία την οποία βάναυσα θέλησαν να ποδηγετήσουν με τις πιέσεις και τις ανορθόδοξες παρεμβάσεις τους στους μέχρι πρότινος συνεργάτες τους.
Φυσικά η κ. Γαϊτανά  μας έχει δηλώσει, ως άλλος Βουλγαράκης, ότι “το νόμιμο είναι και ηθικό”.
Άρα δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι ανερυθρίαστα η Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Κουτσάκης θέλησαν να παραμείνουν στη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για να απαλλάξουν “λόγω αμφιβολιών” του υπαλλήλους που ζημίωσαν τον Δήμο, καλύπτοντας παράλληλα και τις δικές τους τεράστιες ευθύνες, ενδεχόμενα και ποινικές, για ό,τι συνέβη την Πρωτομαγιά του 2011.
Αποχώρησα από τη συνεδρίαση-παρωδία του Πειθαρχικού Συμβουλίου διότι το καθήκον μου, όπως το αντιλαμβάνομαι, δεν μου επέτρεπε να νομιμοποιήσω ηθικά τη διαδικασία αυτή και την απαράδεκτη απόφαση, που, ως αναμενόταν, πήραν αυτοί που κατάντησαν εδώ και 2 χρόνια την όμορφη πόλη μας στα σημερινά της χάλια!
Φυσικά τώρα αρχίζει από εμάς η πραγματική εξιχνίαση της υπόθεσης και η προσπάθεια απόδοσης των τεράστιων ευθυνών των ενόχων!
Όλων των ενόχων και όχι μόνον των υπαλλήλων, που φυσικά ευθύνονται κατά την άποψή μου. Επειδή δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα λόγια της, εκτός τόπου και χρόνου, Δημάρχου, ζήτησα να λάβω αντίγραφα των διαβιβαστικών εγγράφων προς τον εισαγγελέα αλλά και προς τον αμέσως ανώτερο πειθαρχικό προϊστάμενο που οφείλει βάσει του νόμου να ενημερώσει το πειθαρχικό όργανο του Δήμου.
Προσωπικά εγώ, όπως έχω δικαίωμα, θα διαβιβάσω άμεσα το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. σε όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές και θα παρακολουθήσω στενά την εξέλιξη της υπόθεσης.
Κανείς δεν μπορεί πια να μένει ατιμώρητος!
Τα ψέματα τελείωσαν και κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του!»
***
Το σχόλιο της "Αλήθειας": Θετική είναι η σαφής θέση του κ. Τομπούλογλου σε όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Επιτροπής, που λειτουργούσε ως Πειθαρχικό όργανο για τους υπαλλήλους, στους οποίους πιθανολογούμε σφόδρα, ότι η ΕΔΕ επιρρίπτει ευθύνες από αμέλεια για τα μειωμένα έσοδα της Πρωτομαγιάς 2011. Συμφωνούμε, δε, στα περισσότερα εξ αυτών, ότι δηλαδή η παράταξη της Νέας Προοπτικής είναι μια διαλυμένη παράταξη, ότι η δήμαρχος καταδικάστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο για τις πιέσεις που άσκησε στους κ.κ. Κανταρέλλη και Νικολόπουλο, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι ισχυρίζονται, ότι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ευθύνονται κλπ. Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν και μετά την ανακοίνωση του κ. Τομπούλογλου, ενώ από αυτήν προκύπτουν και ορισμένα ακόμα:
1.  Θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους υπαλλήλους που ευθύνονται -σύμφωνα με τον κ. Τομπούλογλου- ή θα μείνει στα λόγια ότι ευθύνονται, ενώ στην πράξη θα "οχυρωθεί" πίσω από την απόφαση της πλειοψηφίας για απαλλαγή τους; 
2. Πως εξηγεί το ότι υποστηρίζει στο δεύτερο μισό της ανακοίνωσης ότι "...τώρα αρχίζει από εμάς η πραγματική εξιχνίαση της υπόθεσης και η προσπάθεια απόδοσης των τεράστιων ευθυνών των ενόχων", όταν πολύ νωρίτερα, μόλις στην τρίτη σειρά της ανακοίνωσης αναφέρει ότι η συνεδρίαση του Πειθαρχικού ήταν από τη Δήμαρχο μια παράσταση "...συγκάλυψης των προσωπικών ευθυνών της, στενών συνεργατών της και υπαλλήλων του Δήμου μας, που ζημίωσαν σημαντικά τον Δήμο". Αν έχει βγάλει το συμπέρασμα για το ποιοι ευθύνονται κι έχει και τις ανάλογες αποδείξεις, γιατί λέει ότι θα αρχίσει τώρα να ερευνά; Κι αν δεν το έχει βγάλει, γιατί σπιλώνει υπολήψεις;
3. Η ανακοίνωση ξεκινά με τη φράση "η στημένη διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου...". Τι εννοεί ο κ. Τομπούλογλου; Ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη; Στημένο είναι κάτι που δεν έχει συσταθεί νομότυπα, άρα στήνεται μια διαδικασία. Αν η σύνθεση του πειθαρχικού πασχει, έχει τα όπλα να ζητήσει τη νόμιμη σύνθεσή του. Αν πάλι, όπως εμείς πιστεύουμε, είναι καθ' όλα νόμιμη, τι νόημα έχει να τη χαρακτηρίζει "στημένη";  Το ότι δεν θεωρεί ηθικά σωστό να παρίστανται δυο μέλη του Συμβουλίου είναι σαφές, το καταλάβαμε. Αλλά "στημένο" γιατί είναι
4. Παραμένει το ερώτημα γιατί όλους αυτούς τους μήνες, από την ώρα που ο κ. Τομπούλογλου ανέδειξε το θέμα μέχρι προχθές, αν και ο ίδιος κατήγγελε τη Δημοτική Αρχή για κωλυσιεργία, δεν προσέφυγε στον εισαγγελέα, όπως κάνει τώρα η Δήμαρχος.  
5. Επίσης παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο αποχώρησε (θυμίζω ότι είχε αποχωρήσει και πάλι για το ίδιο θέμα παλαιότερα). Κι εδώ θέλω να ρωτήσω κάτι εντελώς συγκεκριμένο: Δυο αντιδήμαρχοι, οι Κανταρέλλης και Νικολόπουλος, διαχώρισαν τη θέση τους. Αν -λέω ΑΝ- υπήρχαν κι άλλοι δυο που ίσως διεχώριζαν τη θέση τους στην επίμαχη συνεδρίαση, κι η απόδοση ευθυνών στους αμελείς υπαλλήλους κρινόταν από τη δική του ψήφο, τι θα είχε συμβεί; Δεν μιλώ για φανταστικά σενάρια, διαφοροποιήσεις αντιδημάρχων είχαμε, άρα δεν είναι κάτι που "δεν γίνεται" στη σημερινή δημοτική πλειοψηφία. 
Σε κάθε περίπτωση, η άποψή μας είναι ότι η απάντηση Τομπούλογλου είναι ένα θετικό στοιχείο σε αυτή την έτσι κι αλλιώς δυσάρεστη υπόθεση. 
Διαμαντής Σεϊτανίδης 

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Διαμαντή σε παρδέχομαι, τα λες τσεκουράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην πολιτική, αγαπητέ Διαμαντή, δεν μετρούν οι προθέσεις. Πολιτική σημαίνει αποτελέσματα, πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες. Αυτή είναι και η ποιοτική διαφορά της, σε εννοιολογικο επίπεδο, από τον πολιτικαντισμό.
    Ο πολιτικός πρέπει να διακρίνεται από ευθυκρισία, αλλά κυρίως από το ότι εχει γνώμη και προσπαθεί να την επιβάλλει (με πολιτικά μέσα, ασφαλώς).
    Προσωπικά, σέβομαι και εκτιμώ πολύ περισσότερο τον πολιτικό που έχει θέσεις, ακόμα και αν είναι τελείως αντίθετες με τις δικές μου, από εκείνον που κοιτάζει προς τα που πάει το ρεύμα για να τοποθετηθεί. Ή από εκείνον που φυγομαχεί για να αποφύγει μια θέση που νομίζει ότι θα έχει "κόστος".
    Το πρόβλημα της κοινωνίας μας, γενικώς, είναι η έλλειψη πολιτικών προσωπικοτήτων που θα λειτουργήσουν ως λοκομοτίβα προώθησης της κοινωνίας.
    Από πολιτικάντηδες έχουμε χορτάσει. Από εκείνους που κάθε πολιτικό τους βήμα το καθορίζει η αντίληψή τους για τη σχέση πολιτικού κόστους/οφέλους, έχουμε μπουχτίσει.
    Ο κ. Τομπούλογλου απλώς φυγομάχησε. Προσχηματικά εντελώς, απέφυγε να πάρει θέση σε μια διαδικασία η οποία, πιθανώς, θα είχε αντιδράσεις από μερίδα των εργαζομένων στο Δήμο. Θα έπρεπε όμως να είχε αντιληφθεί ότι θα είχε με το μέρος του την συντριπτική, σιωπηλη και ομιλούσα, πλειοψηφία της τοπικής μας κοινωνίας.
    Ο κ. Τομπούλογλου αν πραγματικά πίστευε ότι πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση και να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες των όποιων εμπλέκονται, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, θα έπρεπε ννα καθόταν και να πάρει θέση. Την όποια θέση. Και θα κρινόταν για τη θέση του.
    Γιατί σε κάθε περίπτωση είναι πιο έντιμο να κρίνεσαι από τη θέση και τη στάση σου, παρά για την απραξία και την απουσία σου.
    Και, εν τέλει, αν η δουλειά ενός πολιτικού είναι να ασχολείται μόνο με τα εύκολα και να αποφεύγει τα δύσκολα, τότε δεν θα χρειάζονταν εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχου και Συμβούλων. Θα μπορούσε να γίνεται και κλήρωση μεταξύ των πολιτών που δεν στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.


    Υ.Γ. Διαμαντή, είσαι κούκλος στη φωτογραφία. Ιδιαίτερα το "τούτο" σου είναι άλλο πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το λες, και ο Χάρης κούκλος είναι...

      Διαγραφή
    2. Ευτυχώς Ζιζέλ, το έσωσες τελευταία στιγμή. Αυτά με τα "αγαπητέ Διαμαντή", με είχαν ξενερώσει τελείως,μιλάμε...

      Διαγραφή
  3. Oι βαρύγδουπες δηλώσεις εμένα δεν μου λένε τίποτα. Πολύ περισσότερο όταν ακούγονται από έμπειρους πολιτικούς που γνωρίζουν την τέχνη των πομπωδών εκφράσεων στον σωστό χρόνο για να ακολουθήσει στην συνέχεια η σιωπή... Εκείνο που θα ήθελα είναι να δω το πόρισμα δημοσιευμένο, χωρίς τα ονόματα των υπαλλήλων που εμπλέκονται με τον ένα ή άλλο τρόπο, για να μπορώ να κρίνω. Σήμερα καλούμαστε να έχουμε γνώμη για ένα πόρισμα που δεν γνωρίζουμε. Περισσότερο με ενοχλεί ότι στην μικρή μας κοινωνία, μπορεί με ευκολία να στιγματιστούν για όλη την ζωή τους εργαζόμενοι, ενδεχόμενα αθώοι, για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια μερικοί που αντιμετωπίζουν την πολιτική ως επάγγελμα!
    Το πιο τραγικό θα είναι η κύρια ευθύνη της αμέλειας, να είναι πολιτική και αντί να εστιαστεί εκεί η συζήτηση ή και να εξαντληθεί, να φτάσουμε στην έστω ηθική εξόντωση υπαλλήλων!
    Και για να εξηγηθώ γενικότερα. Πόσα είναι τα χρήματα που έχει απολέσει ο δήμος από παράνομες διαφημίσεις; Πόσα από ενοίκια καταστημάτων; Πόσα από υποθέσεις που εκκρεμούν αν και δεν θα έπρεπε; Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την σημερινή δήμαρχο, αλλά και για τους προηγούμενους. Ποιος πήγε στον εισαγγελέα για αυτές τις παραλείψεις; Κανείς! Βέβαια τότε όπως και τώρα κανείς δεν εντόπιζε ευθύνες υπαλλήλων, αφού ήταν ευδιάκριτες οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού. Και η τυχόν αναζήτηση ευθυνών εξαντλούνταν σε πολιτική αντιπαράθεση...
    Ανάλογα και σε αναμονή νεώτερων γεγονότων ή πληροφοριών, θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή