Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Κι όμως, η τρόικα λέει και αλήθειες...

Οργανωμένα συμφέροντα, πολιτικές αντιστάσεις και ομάδες συμφερόντων απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις θυσίες των πολιτών και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού που μέσα σε ελάχιστους μήνες κάλυψε το έδαφος μιας χαμένης χρονιάς. Αυτό είναι το βασικότερο συμπέρασμα της έκθεσης της τρόικας και της
τριμηνιαίας έκθεσης της «ομάδας Ράιχενμπαχ» που παρουσιάστηκαν χθες στις Βρυξέλλες. Δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, κοντά στη διαδικασία των εκθέσεων, που ανέλαβαν να ενημερώσουν τεχνικά τον Τύπο, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας έδωσαν, ο καθένας από τον τομέα του, τα εύσημα στον πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση για το γεγονός ότι έβαλαν, ομολογουμένως δύσκολα, το πρόγραμμα ξανά σε ράγες. Με γραφήματα και πίνακες απέδειξαν σε ένα δύσκολο κοινό ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, ότι πολλές από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συζητούνται σοβαρά και έχουν μπει σε χρονοδιαγράμματα και ότι σε γενικές γραμμές ακόμα και οι αποκρατικοποιήσεις δεν φαντάζουν πλέον αδύνατες. Όμως κυβέρνηση και υπουργοί παραμένουν ασυντόνιστοι. Ως εκ τούτου η τοποθέτηση συντονιστή από τον πρωθυπουργό λογίζεται στις Βρυξέλλες ως κίνηση κομβικής σημασίας για να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι αστοχίες του 2010.
Σύμφωνα με την τρόικα η συμφωνία Eurogroup - ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος κρέμεται από μια κλωστή, αυτή της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η εφαρμογή συνεχίζει και είναι μια δύσκολη πολιτική άσκηση καθώς πολιτικές αντιστάσεις, οργανωμένες ομάδες συμφερόντων και γενικώς «όποιος μπορεί» προσπαθεί να φρενάρει τις αλλαγές. Ταυτόχρονα για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, χρειάζεται ακόμη δουλειά πολλή και ως εκ τούτου τα φορολογικά βάρη θα συνεχίσουν να είναι μονόπλευρα.
Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα με το νέο έτος για να ελέγξει τους όρους για την καταβολή της επόμενης δόσης τον Ιανουάριο. Συν τω χρόνω θα πρέπει να προσδιορίσει και τα μη ταυτοποιημένα μέτρα των ετών 2015 και 2016 - κάτι το απαραίτητο για να πέσει το δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Χωρίς πλήρη ταυτοποίηση των μέτρων το χρέος δεν θα κατέβει από το 128% στην καλύτερη περίπτωση - τη στιγμή μάλιστα που η τρόικα υπολογίζει πλείστα όσα, ακόμα χειρότερα σενάρια.
Στην πράξη στην Ελλάδα χρειάζεται πολύ ακόμη δουλειά, καθώς η χώρα δεν αποτελεί και κανένα επενδυτικό παράδεισο. Η γραφειοκρατία παραμένει φρικτή και τεράστια ποσά χάνονται στα γρανάζια της, όπως για παράδειγμα στα τελωνεία. Ένας εκ των δύο κοινοτικών αξιωματούχων παραδέχθηκε ότι στο συγκεκριμένο θέμα η task force δεν έχει δώσει και τόσο μεγάλη προσοχή και μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε από την DG Budget. Ωστόσο, τα τελωνεία θα αποτελέσουν μια από τις μεγάλες προτεραιότητες το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε βεβαίως και την απογοήτευση του για το επίπεδο του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά.
Οι τόκοι της δεκαετίας δεν είναι χάρισμα
Αποκαλυπτικότερος, ήταν βεβαίως ο έτερος αξιωματούχος που επεσήμανε στον τύπο ότι οι τόκοι των δέκα ετών, που υποτίθεται πως θα γλίτωνε η Ελλάδα βάση της απόφασης του Eurogroup, όχι μόνο δεν χαρίζονται, αλλά θα πληρωθούν και με ανατοκισμό όταν έρθει ή ώρα.
Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι μπορεί και να υπάρξει χρηματοδοτικό κενό λόγω της χρήσης κεφαλαίων για την επαναγορά των ομολόγων από το ελληνικό πρόγραμμα των 109 δισ. και προϊδέασε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων από τις ελληνικές αρχές για την κάλυψη του κενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου