Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τι προβλέπουν για τις αγορές το 2013

Στασιμότητα στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ύφεση στην Ευρώπη, επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και έντονη μεταβλητότητα στις αγορές προβλέπουν οι αναλυτές ότι
θα φέρει μαζί του το νέο έτος.
MORGAN STANLEYΟ οικονομολόγος της Morgan Stanley κ. Joachim Fels δηλώνει στην έκθεσή του για τις προοπτικές του 2013, ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει για μία ακόμη φορά «Stuck In The Twilight», κολλημένη, δηλαδή, στη ζώνη του λυκόφωτος της μέτριας ανάπτυξης και της υψηλής εξάρτησης από την κυβερνητική δράση. Σε όλο τον κόσμο (αλλά κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη), πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο άσχημα θα? σκοράρει η χάραξη πολιτικής...
Σύμφωνα λοιπόν με τον αναλυτή, η παγκόσμια ανάπτυξη το 2013 αναμένεται να κυμανθεί στο (μόλις) 3,1%, από το 3,3% που ήταν η πρόβλεψη της Morgan Stanley τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειώσουμε πως για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές για την ανάπτυξη του 2013, σε σχέση με αυτές που είχε «δώσει» πριν μερικούς μήνες. Εξαίρεση αποτελούν η Κίνα και η Ινδία, όπου οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τους έχουν αναθεωρηθεί υψηλότερα στο 8,2% και το 6,1% από 7,9% και 6% πριν καθώς και τις ΗΠΑ, για όπου η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 1,4%. Για την ευρωζώνη, ενώ πριν δύο μήνες ο οίκος προέβλεπε μηδενική ανάπτυξη, τώρα αναμένει ύφεση της τάξης του 0,5%.
SOCIETE GENERALE
Σύμφωνα με τη Societe Generale, παρ' όλο που (ή λόγω του ότι) η παγκόσμια οικονομία έχει πλημμυρίσει από ρευστότητα, οι μεγαλύτερες πιθανές επιπτώσεις στο outlook της για το νέο έτος αλλά και την επόμενη 5ετία, βρίσκονται στους καθοδικούς κινδύνους.
Ο συνδυασμός μακροοικονομικών κινδύνων, πολλών σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και πληθώρας συνεδριάσων των κεντρικών τραπεζών γύρω από τη νομισματική πολτική το 2013, στρώνουν τον δρόμο της ανησυχίας και της αβεβαιότητας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζεται στην πιθανότητα εξόδου χωρών από τη ζώνη του ευρώ και ακολουθούν η ανώμαλη προσγείωση της οικονομία της Κίνας, ο δημοσιονομικός γρεμός των ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές αναταραχές.
Στις θετικές εκπλήξεις για το επόμενο έτος, η SocGen τοποθετεί την fast-track βελτίωση της αμερικανικής εμπιστοσύνης, την επιθετική νομισματική χαλάρωση στην Κίνα και την (επίσης) fast-track επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.
JULIUS BAER
Χαμηλή ανάπτυξη, χαμηλά επιτόκια ρεκόρ, η «Εποχή των Παγετώνων» για τις επενδύσεις - περαιτέρω προκλήσεις για τους επενδυτές. Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά του επενδυτικού περιβάλλοντος τη νέα χρονιά, σύμφωνα με την Julius Baer.
Οπως επισημαίνεται, τα κυρίαρχα δομικά προβλήματα του 2012 θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τα γεγονότα του 2013. Θα αποτελέσουν βάρος για την οικονομική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, περιορίζοντας την ικανότητα των πολιτικών για δράση.
Ενώ το 2012 είδε μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχολογία της αγοράς το 2013 είναι πιθανό να είναι λιγότερο κατακλυσμικοί. Ως εκ τούτου, και με τα επιτόκια να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, οι επενδυτές θα δουν ότι είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αναλάβουν ελεγχόμενο ρίσκο, ακόμη και αν είναι μόνο για να διατηρήσουν τα κεφάλαιά τους.
Ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής λιτότητας των τελευταίων ετών, η ζώνη του ευρώ θα υποστεί λιγότερο έντονη οικονομική ύφεση απ' ό,τι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, όπου μία εξίσου απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή.
Παρ 'όλα αυτά, οι αναλυτές της Julius Baer δεν αναμένουν ότι η ζώνη του ευρώ να ανακάμψει πριν από το φθινόπωρο του 2013. «Για να εξελιχθεί μία τέτοια ανάκαμψη, είναι σημαντικό ότι η πιστωτική κρίση που προκαλείται από τη νευρικότητα των τραπεζών, να αντιστραφεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εισαγωγή μιας ένωσης τραπεζών, παρόμοια με εκείνη στις ΗΠΑ», όπως υπογραμμίζουν.
Σε αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση στις αρχές του 2013, σε περίπτωση που αποτύχει να αποτρέψουν τον επικείμενο δημοσιονομική γκρεμό, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί η αμερικανική οικονομία μία δημοσιονομική σύσφιξη που θα ισοδυναμεί με 4% έως 5% του ΑΕΠ, μέσω ενός συνδυασμού αυτόματων αυξήσεων των φόρων και ταυτόχρονης μείωσης των δαπανών.
Οι αναλυτές της Julius Baer πιστεύουν, ωστόσο, ότι ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και του Κογκρέσου, τελικά θα βρεθεί, έτσι ώστε η αρνητική επίδραση στην οικονομία να είναι πιθανώς μόνο κατά το ήμισυ σοβαρή σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να ήταν, επιτρέποντας έτσι στις ΗΠΑ να αποφύγουν την ύφεση. Η Ιαπωνία, ωστόσο, δεν θα είναι σε θέση να αποφύγει τις φορολογικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει, παρά την πιθανή αλλαγή στην ηγεσία, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κίνδυνοι του πληθωρισμού δεν είναι ακόμη οξείς και οι κεντρικές τράπεζες στις διάφορες χώρες μπορεί, επομένως, να συνεχίσουν την εκτύπωση χρήματος, προκειμένου να δώσουν χρόνο στους πολιτικούς να υλοποιήσουν τις αναγκαίες και επώδυνες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις - εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Λόγω της συνεχιζόμενης ασθενούς ανάπτυξης των ανεπτυγμένων χωρών, η οποία επηρεάζει, επίσης, πολλές αναδυόμενες αγορές μέσω των εξαγωγικών βιομηχανιών τους, η Julius Baer αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2013, από 4% πριν σε 3,3%.
Αργή ανάπτυξη προλέπει η Nomura
Οι αναλυτές της Nomura Securities υποστηρίζουν πως το 2013 είναι πιθανό να είναι ένα ακόμη έτος πολύ αργής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο και οι λόγοι είναι κυρίως τρεις:
1) Ο απόηχος μιας φούσκας που έσκασε.
Ενας από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη αδύναμη απόδοση των ανεπτυγμένων αγορών είναι οι παρατεταμένες επιπτώσεις της κατάρρευσης της φούσκας της πιστωτικής αγοράς πριν από πέντε χρόνια. Η αναδιάρθρωση των ισολογισμών των νοικοκυριών, των εταιρειών και της οικονομίας παραμένει ένα σοβαρό θέμα σε πολλές χώρες, το οποίο περιορίζει τη μόχλευση στο σύστημα και κάνει την ανάπτυξη της κατανάλωσης περισσότερο συνάρτηση της αύξησης του εισοδήματος. Επίσης, η μετά-κρίσης ώθηση για βαθύτερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελεί έναν επιπλέον αντίθετο άνεμο για την παγκόσμια ανάπτυξη.
2) Η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη.
Ενας δεύτερος λόγος για την αδυναμία της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2013 είναι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη. Οι πολιτικές στην ευρωζώνη είναι βαθιά περιοριστικές. Επιπλέον, περιφερειακές χώρες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από την αδυναμία των εγχώριων τραπεζικών συστημάτων. Με λίγα λόγια, η Ευρώπη βρίσκεται σε μία ασταθή ισορροπία, με την επιδείνωση της κρίσης της ανάπτυξης να ακυρώνει τις προσπάθειες της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η Nomura εκτιμά πως το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,8% το επόμενο έτος ύστερα από μία πτώση 0,5% το 2012.
Η Ευρώπη θα παραμείνει ένα μεγάλο βάρος για την παγκόσμια ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
3) Η δημοσιονομική λιτότητα.
Η Nomura επεσήμανε ήδη τη δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη, που ωθεί πολλές χώρες σε ασταθείς ισορροπίες. Αλλά δεν είναι η μόνη περιοχή. Ενας τρίτος περιορισμός για την ανάπτυξη είναι ο βαθμός στον οποίο η δημοσιονομική πολιτική περιορίζει τη ζήτηση. Στις ΗΠΑ, ακόμη και αν ο δημοσιονομικός γκρεμός ξεπεραστεί η τρέχουσα δημοσιονομική πολιτική θα οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης κατά 1% το επόμενο έτος.
Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου