Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Ρομά: είναι πάντα στο περιθώριο (video)

Δεν κλείνουμε τα μάτια σε αυτό που συμβαίνει δίπλα μας. Κοινωνική συνοχή σημαίνει
έγνοια για τον δίπλα.


7 σχόλια:

  1. όταν σταματήσουν να κλέβουν καλώδια από τον ΟΣΕ, σιδερικά από τα θερμοκήπια και καπάκια από φρεάτια, τότε ίσως αρχίσουμε οι υπόλοιποι να τους δίνουμε σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι έτσι και το ξέρεις, αγαπητέ. Κλοπές κάνουν όλοι, από τους έγχρωμους έως τους καρατσεκαρισένους Ελληναράδες. Φυσικά και οι Ρομά. Είναι επικίνδυνη αυτή η γενίκευση...

      Διαγραφή
    2. Το ίδιο θα έλεγα και για τους Ρουμάνους ή Γεωργιανούς που έχουν μεταπτυχικά επί των κλοπών. Το ίδιο και για τους καρατσεκαρισμένους Έλληνες.
      Δεν διαχωρίζω τα κλεφτρόνια.

      Και φυσικά δεν εννοώ τους γύφτους που είναι τίμιοι και προσπαθούν να ταϊσουν την οικογένεια τους πουλώντας πατάτες.

      Έχουμε και το λαμπρό παράδειγμα του Κώστα Χατζή που τον λάτρεψαν όλοι οι Έλληνες στην εποχή του.
      Βλέπετε ότι δεν τους βάζω όλους σε ένα τσουβάλι.

      Η πλειοψηφία όμως των γύφτων κλέβει, ενώ σε αντίθεση η μειοψηφία των Ελλήνων κλέβει.

      Σε όλες τις Κοινωνικές ομάδες υπάρχουν καλοί και κακοί. Η πλειοψηφία όμως κάθε φορά κάνει την διαφορά.

      Θυμάμαι κάποτε τον Παϊτέρη (που είναι της Μέλος φυλής τους και δείχνει πιο προοδευτικός από τους συμπατριώτες τους), προσπάθησε με κάποιο πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας να τους πείσει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

      Στάθηκε αδύνατο. Τα παράτησε και αυτός.



      Διαγραφή
    3. Κοιτάξτε, αποσπασματικές προσπάθειες δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα σε μια φυλή που έχει στο παρελθόν διωχθεί και στιγματιστεί σε επικίνδυνο βαθμό. Αυτές οι συμπεριφορές που αναφέρετε έχουν αναπτυχθεί πώς; Δυο απαντήσεις δίνει η κοινωνιολογία. Η μια είναι η ρατσιστική ("είναι στο γονίδιό τους") κι η άλλη η της κοινωνική συνοχής ("οδηγήθηκαν στο περιθώριο από συντοσιμένες και απαξιωτικές συμπεριφορές της πλειοψηφίας"). Εγώ κλίνω προς τη δεύτερη, που συνεπάγεται ότι το φαινόμενο μπορεί να ανατραπεί- ενώ επέμβαση στα γονίδια δεν μπορούμε να κάνουμε. Εσείς τι πιστεύετε;

      Διαγραφή
    4. Μέχρι πριν μερικά χρόνια νόμιζα ότι οι γύφτοι που διαβιούν στην Ελλάδα, ήταν κατάλοιπα των Τούρκων από την Τουρκοκρατία.
      Μερικές φορές έλεγα, μπας και είναι κατάλοιπα από τους Αιγύπτιους που έκαναν "μπίζνες" μαζί με τους Τούρκους στην κατεχόμενη Ελλάδα.

      Πριν 1 χρόνο παρακολούθησα κάποια μαθήματα Ιστορίας που έγιναν στο ΠΠΙΕΔ από την Ιστορικό κ. Ευσταθίου.
      Αυτή λοιπόν μας έμαθε, ότι οι γύφτοι στην Ελλάδα κατάγονται από την Ινδία και μετακινήθηκαν εδώ αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη πριν πολλά-πολλά χρόνια.
      Πριν την έλευση των Τούρκων εδώ.

      Τώρα ενώ δεν είναι ανθρώπινο και σωστό να "δέχομαι" ότι κάποιος άνθρωπος ή κάποια φυλή ανθρώπων είναι τόσο χάλια στην Κοινωνική συμπεριφορά λόγω του DNA, βλέπω από την άλλη το πώς ζουν οι Ινδοί στην χώρα τους, το πώς σκέφτονται οι Ινδοί τα περί θεϊκής επιθυμίας να είναι μια ζωή μέσα στην βρώμα, στην φτώχια και στην μιζέρια τους, κάνω σύγκριση με τους γύφτους μας και βλέπω καταπληκτικές ομοιότητες στην Κοινωνική τους συμπεριφορά.

      Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται, ότι η πολιτεία έκανε στο παρελθόν σοβαρό πρόγραμμα να τους ανεβάσει έστω και κατά λίγο το μορφωτικό επίπεδο.

      Αλλά βρε παιδί μου, αφού η πολιτεία, τους έχει γραμμένους (όπως και πολλούς γηγενείς εξ' άλλου), αυτοί από μόνοι τους γιατί δεν κάνουν το ελάχιστο?
      Μια προσπάθεια έστω.
      Δεν έχουν ανάμεσα στα Μέλη τους 10 ανθρώπους, που να έχουν πάει σχολείο, να τους ορίσουν για αρχηγούς τους και να αρχίσουν αυτοί οι μορφωμένοι τους, μια προσπάθεια να τους ανεβάσουν λίγο?

      Θυμάστε όταν πάει η Αστυνομία στα τσαντίρια τους να συλλάβει είτε εμπόρους ναρκωτικών, είτε κάποιον που πάτησε με το datsun του κάποιον διαβάτη, είτε κάποιον που πυροβόλησε με την καραμπίνα του κάποιον άλλον, είτε κάποιον που έκλεψε τα καλώδια του ΟΣΕ, τι συμβαίνει?

      Βγαίνει όλος ο μαχαλάς με τις καραμπίνες να προστατέψει τον καταδιωκόμενο.
      Πέφτουν πιστολιές και πέτρες.
      Δηλαδή βλέπεις μια κανονική καμόρα.
      Και για να μη μου πεις πάλι για τους Ελληναράδες, σε προλαβαίνω, ότι και στην Κερατέα τα ίδια φαινόμενα είχαμε με την τοπική καμόρα.

      Αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά σε όλο το φαινόμενο.

      Ποιός από μας θα ήθελε να ζει δίπλα-δίπλα με τους γύφτους?
      Αντίθετα στην Κερατέα θα πηγαίναμε να μείνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση.

      Αυτό λέει κάτι?

      Εν κατακλείδι λοιπόν, σαφώς και μπορεί να ανατραπεί το φαινόμενο, αρκεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές, η Κοινωνία μας και οι γύφτοι μας.

      Η πλειοψηφία (εγώ και εσείς) θα δεχτεί πιο εύκολα την προσπάθεια ενσωμάτωσης, αρκεί να δει ότι μια τέτοια προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

      Βέβαια ακούω στο βάθος του μυαλού μου και την παροιμία: "τον αράπη κι' αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς".
      Και αυτή η παροιμία δεν βγήκε τυχαία, αλλά μετά από πολλές ανάλογες Κοινωνικές συγκρούσεις.



      Διαγραφή
  2. Σίγουρα η γενίκευση είναι επικινδυνη. Και επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που η επίσημη Πολιτεία δεν ακολουθεί πολιτική "ισων αποστάσεων" έναντι της συγκεκριμένης ομάδας.
    Όμως είναι εξίσου βέβαιο ότι οι Ρομά, αθίγγανοι ή "γύφτοι" όπως λέγονται δεν κάνουν τίποτα προκειμένου να ενσωματωθούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στο γίγνεσθαι της πόλης που κατοικούν.
    Η εμμονή τους να εξαιρούνται από τα συνήθη πλαίσια κοινωνικής συμπεριφοράς, που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους, μόνο διάθεση για ένταξη στην υπόλοιπη κοινωνία δεν δείχνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή