Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Αυτός θα κτίσει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ


Ο αρχιτέκτονας του Juventus Stadium είναι το μεγάλο φαβορί για την κατασκευή του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Δημήτρη Μελισσανίδη στην Ιταλία, ο ισχυρός άνδρας συναντήθηκε με τον
επικεφαλής της σχεδίασης του έργου, Τζίνο Τζαβανέλα, ο οποίος του ανέπτυξε την φιλοσοφία με την οποία κτίστηκε το νέο σπίτι της Juve και την τεχνοτροπία της κατασκευής.
Στο διάστημα που ακολούθησε ο Μελισσανίδης διατήρησε επαφή με τον Ιταλό αρχιτέκτονα και του ανέλυσε και εκείνος από την πλευρά του την κεντρική του ιδέα όσον αφορά τι θέλει να έχει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Η φιλοσοφία των δύο ανδρών ταίριαξε και ο Τζαβανέλα έχει το πρώτο φαβορί για την ανάληψη του γηπέδου της Ένωσης στα ιερά χώματά της στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το προφίλ του Τζαβανέλα
Ο Τζίνο Τζαβανέλα γεννήθηκε στο Τορίνο τον Νοέμβριο του 1944. Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη Φλωρεντία και αποφοίτησε το 1969. Από το 1970 είναι μέλος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ενώ στις αρχές εκείνης της δεκαετίας ίδρυσε την GAU. Το 1986 άνοιξε και γραφείο με έδρα τη Ρώμη και άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική αθλητικών έργων. Όλα αυτά τα χρόνια η GAU αποτελεί αρχιτεκτονική εταιρεία που ανέπτυξε σημαντικά έργα, όπως το τελικό σχέδιο του Delle Alpi (προηγούμενη έδρα της Γιουβέντους) και το Palasport του Μιλάνου. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, σχεδίασε σε συνεργασία με την COL τις υποδομές φιλοξενίας του Σαν Σίρο, αλλά και των γηπέδων σε Κάλιαρι και Παλέρμο.
Από το 1990, ο Τζαβανέλα άρχισε να αναπτύσσει διεπιστημονική συνεργασία με ειδικούς στην αθλητιατρική, με πεπειραμένους προπονητές και ειδικούς στο μάνατζμεντ αθλητικών εγκαταστάσεων, κάνοντας εργασία που είχε βάση έργα τα οποία θα αποσκοπούν στη μέγιστη άνεση τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, έχοντας παράλληλα πάντα σε πρώτη γραμμή και τα ζητήματα ασφαλείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90′ κέρδισε και το πρώτο του βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την σχεδίαση του αθλητικού κέντρου που φιλοξένησε τους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας (2001).
Το 1998, για λογαριασμό της LNP, επέβλεψε όλα τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, με έμφαση στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Το 2000, και πάλι για λογαριασμό της LNP επέβλεψε τα στάδια που φιλοξένησαν το Euro Ολλανδίας-Βελγίου. Το 2006 ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού του νέου γηπέδου της Γιουβέντους. Το μεγάλο έργο με το οποίο καταπιάνεται αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ρόμα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει σχεδιάσει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις και σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης (ακόμη και στο Ιράκ!).


1 σχόλιο:

  1. Αυτός είναι ίδιος ο μακαρίτης ο Ασκαρίδης!!!

    Για πληροφόρηση των ενδιαφερομένων...

    Το στάδιο της Γιουβέντους χωρητικότητας 41.000 θέσεων, φιλοξενεί εκτός από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το μουσείο της ομάδας κλπ, 34.000 τετραγωνικά μέτρα με εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και χώρους ψυχαγωγίας ανάμεσα τους 8 εστιατόρια, 20 μπαρ, 10 κινηματογράφους και φυσικά 4.000 θέσεις στάθμευσης που εκμεταλλεύονται ιδιώτες που συμμετείχαν στην κατασκευή του.
    Να δω πως θα δουλέψουν τα μαγαζιά της Φιλαδέλφειας με την ανάλογη… βιώσιμη κατασκευή, που όπως όλα τα εμπορικά κέντρα χωρίς βία μπορούν να μαντρώνουν τους επισκέπτες εντός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή