Eνα νέο μοντέλο ενημέρωσης ξεκίνησε ήδη στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα. Από εδώ, μπορείτε καθημερινά να ενημερώνεστε για ό,τι συμβαίνει στην πόλη μας, αλλά και να γίνετε ΕΣΕΙΣ ο ρεπόρτερ, που θα μας στέλνετε ό,τι βλέπετε γύρω σας και σας κάνει εντύπωση. Σας περιμένουμε στο mail ta.pragmata@yahoo.gr

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Μια πρώτη ανάλυση μέσα στη νύχτα των εκλογών

Αντιγράφουμε από το blog dekeleias.blogspot.com

Φίλες και φίλοι Νεοφιλαδελφειώτες και Νεοχαλκηδονιώτες, αυτή είναι η ...δεύτερη ανάρτηση του Δημοτικού Συμβούλου. Στην πρώτη ανάρτηση είχα προαναγγείλει μια προεκλογική ανάλυση τους status που διαμορφώνεται από τις υποψηφιότητες στο νέο μεγάλο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Επαγγελματικές υποχρεώσεις όμως περιόρισαν τον ...συγγραφικό χρόνο μου, οπότε επανέρχομαι τώρα επιχειρώντας ουσιαστικά μια μετεκλογική ερμηνεία του μηνύματος που έδωσε η πρώτη Κυριακή των Δημοτικών Εκλογών στην περιοχή μας. Ένα μήνυμα που σίγουρα θα αλλάξει αρκετά πρόσημα μέσα στην εβδομάδα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, αλλά και που πιθανώς αλλάζει συνεχώς χροιά ακόμα και σήμερα, όσο γράφω αυτές τις γραμμές. Θα τολμήσω λοιπόν και κάποιες σεναριακές εικασίες σχετικά με τη συνέχεια, ξεδιπλώνοντας και την πολιτική ανάγνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.


Ο συνδυασμός της Νέας Προοπτικής του κ. Αποστολάκη προηγείται ξεκάθαρα με ένα ποσοστό κοντά στο 35% - με πιθανή μικρή πτώση όμως. Φαίνεται πως έπιασε το απόλυτο προσδοκώμενο της εκλογικής δύναμής του στους ψηφοφόρους της Νέας Χαλκηδόνας, ίσως και περισσότερο του προσδοκώμενου - ελλείψει όμως και δυνατού αντιπάλου που να διαθέτει ισχυρό έρεισμα στους δημότες του μικρού Δήμου. Έχει σαφές προβάδισμα στο δεύτερο γύρο (λόγω των 10 μονάδων που οριοθετούν τη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο), το οποίο όμως μπορεί να χαρακτηριστεί και επισφαλές βάσει των ενδεχομένων σεναρίων που προκύπτουν, τα οποία φέρουν την ιδιαιτερότητά τους - το καθένα για διαφορετικούς λόγους:

Με ενδεχόμενο αντίπαλο το Όραμα Πόλης του κ.Κόντου, είναι απαραίτητο να ερμηνεύσουμε την πρόθεση ψήφου των πολιτών που στήριξαν Τομπούλογλου, Λαϊκή Συσπείρωση και Δύναμη Πολιτών. Έχω την αίσθηση πως σε μια "πράσινη" αναμέτρηση, ο κ.Κόντος κερδίζει κάποιους πόντους, κυρίως γιατί -παρά το επίσημο κυβερνητικό χρίσμα- δεν προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρεί ακόμα τη σύνδεση με το χώρο της Αριστεράς (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ) -που πιθανώς στον πρώτο γύρο στήριξε Δύναμη Πολιτών για να ενισχύσει τον κ.Μάλλιο στην προσπάθειά του να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να επιλέξει στη συνέχεια Κόντο προκειμένου να αποφύγει το δίδυμο Αποστολάκη-Γρετζελιά (με τον δεύτερο να έχει πολύ ...σαφές διοικητικό στίγμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ικανό για να θυμίσει σε κάποιους την "μαύρη" ψήφο). Η δυνατότητα συσπείρωσης των ψηφοφόρων του προοδευτικού χώρου κλίνει μάλλον υπέρ του κ.Κόντου, αφού όπως έγραψα και παραπάνω, το ενδεχόμενο π.χ. να κριθεί η τύχη του Άλσους από τον κ.Γρετζελιά είναι ισχυρό αντικίνητρο για τους δημότες που έχουν γνώση...

Με ενδεχόμενο αντίπαλο τον κ.Τομπούλογλου, τα δεδομένα κλίνουν μάλλον υπέρ της Νέας Προοπτικής. Όσο κι αν εξάντλησε τις δυνατότητες να διαφημίσει το ανεξάρτητο προσωπείο της παράταξής του, αλλά και το γεγονός πως δεν έχει φθαρεί (ή ...διεφθαρεί) από προηγούμενη θητεία σε κάποιον από τους δύο Δήμους, ο κ.Τομπούλογλου δεν δίνει την εντύπωση πως θα συσπειρώσει εύκολα ψηφοφόρους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς. Το στίγμα του δεξιού πολιτικού έχει το δικό του πρόσημο στους προσφυγικούς Δήμους μας και η ενωτική αβάντα της περίπτωσης Αδαμόπουλου φαντάζει πολύ μακρινή. Εξάλλου, δεν υπάρχει η αντίστοιχη συστράτευση στο συνδυασμό του κ.Τομπούλογλου, πόσο μάλλον οι προσωπικότητες και οι τοπικές δυνάμεις που έδωσαν τότε το παραπάνω στοην κίνηση Αδαμόπουλου. Είναι δύσκολο βέβαια να προβλέψει κανείς πως θα απαντήσουν οι δημότες που και απογοητευμένοι είναι από τον κ.Γρετζελιά, τη διοίκησή του και το περιβάλλον του, αλλά και δεν προτίθενται να μετακινηθούν -και να μετακινήσουν και το Δήμο- δεξιότερα. Αν σκεφτεί κανείς ότι στο συνδυασμό του κ.Τομπούλογλου έχουν ενσωματωθεί και οι ακραίες φωνές της ξενοφοβίας, όπως αυτή εκφράζεται και από το επίσημο ΛΑΟΣ, είναι βέβαιο πως αυτό θα σταθεί εμπόδιο σε πολλούς εν γένει προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν παρωχημένες προτάσεις και πολιτική της συντήρησης.

Με δεδομένο το γεγονός πως οι συνδυασμοί Κόντου και Τομπούλογλου θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στο εκλογοδικείο -αφού είναι οριακή η διαφορά τους- θα επανέλθω με περαιτέρω ανάλυση πάνω στο σκηνικό που διαμορφώνεται για την εβδομάδα που έρχεται, αλλά και για τις εβδομάδες που ακολουθήσουν τη 14η Νοέμβρη. Πιο ψύχραιμα από αύριο, θα κάνουμε και τις απαραίτητες πολιτικές αποτιμήσεις των αποτελεσμάτων σε συνάρτηση και με το εκλογικό μήνυμα που βγαίνει από τις κάλπες σε πανελλήνιο επίπεδο.

Αννίβας ο Χαλκηδόνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου